Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘PC-dip in afwachting van Windows 10’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de aanhoudende krimp van de pc-markt, die nu nog eens harder krimpt van verwacht.

De discussie over de gevreesde ondergang van de pc loopt nog, net zoals die over de vermeende hype van de tablet. Feit is dat de verkoop van pc’s niet goed gaat en dat onderzoeksbureau IDC voorspelt dat het er niet beter op wordt. De pc-markt krimpt dit jaar naar verwachting met 4,9 procent, wat harder is dan IDC aanvankelijk had voorspeld (3,3 procent daling). De analisten van het onderzoeksbureau stellen dat de pc-verkoop in opkomende markten tegenvalt én dat kopers de aanschaf van nieuwe pc’s uitstellen in afwachting van Windows 10. Komt er met de nieuwe Windows-release dus een opleving voor de pc-markt? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De PC dip is onomkeerbaar. Steve Jobs heeft gelijk gehad: je hebt niet altijd een vrachtwagen (desktop) nodig, soms is een auto (laptop) handiger, en soms een scooter (tablet).

De PC gaat niet verdwijnen, er zal een nieuw evenwicht ontstaan, waarbij je afhankelijk van bijvoorbeeld je werkplek of een PC of een tablet gebruikt.

Met Apple's Handoff en Microsoft's Office 365 kun je al beginnen met werken aan documenten op een PC, en dan verdergaan op een tablet, waarbij je te allen tijde de laatste versie van het document hebt.

Met Windows 10 op PC en tablet krijg je hetzelfde als met Apple Handoff: je begint op het ene device, en gaat naadloos verder op het andere device.

Komt er met de nieuwe Windows-release dus een opleving voor de pc-markt?

Nee.

Windows 10 wordt een gratis upgrade voor Windows 7 en hoger. Het stelt ook geen hogere hardware-eisen dan Windows 7. Er is dus geen reden om te verwachten dat mensen massaal nieuwe hardware gaan aanschaffen met de komst van Windows 10. Maar er is ook geen reden voor mensen om nu te wachten met aanschaf van een nieuwe PC; je kan toch gratis upgraden wanneer het beschikbaar komt.

@Victor: Is dat een vraag aan mij?

Ik zeg niet dat er een opleving voor de PC markt komt. Ik zeg alleen dat er een nieuw evenwicht zal gaan ontstaan. Mogelijk blijft het PC aandeel gelijk aan nu, mogelijk stijgt of daalt het nog iets.

Voor sommige dingen maakt het niet uit of je een PC of een tablet hebt, voor sommige zaken zul je een PC nodig blijven hebben.

Een desktop en een laptop vallen beiden onder de noemer PC. Alleen wordt de laptop wel steeds dunner en lichter (ultrabook, MacBook Air, nieuwe MacBook). Mede daardoor vervagen de grenzen tussen laptop en tablet.

De toekomst zal ons leren wat er gaat gebeuren. Dat de oude desktop (de logge PC kast die met 200 snoeren met zijn randapparatuur verbonden is; de vrachtwagen in mijn verhaal hierboven) zijn verloren gegane marktaandeel grotendeels definitief kwijt is, lijkt me duidelijk.

Jawel. logisch gezien wacht een deel van de potentiële kopers af. Men wil eerst weten welke hardware-eisen er aan W10 worden gesteld. Noodzakelijk is dat echter niet,maar psychologisch werkt het wel zo.
Een deel van de kopers zijn geen mensen die zelf willen installeren maar een voor-geinstalleerd apparaat willen kopen met totale garantie. Je ziet er zijn meerdere factoren die een afwachtende houding ondersteunen.

Koffiedikkijkerij. Voor mij geldt in ieder geval dat ik de aanschaf van mijn nieuwe PC uitstel tot hij verkrijgbaar is met Windows 10 er op. Nu kopen met Windows 8.1, en daarna upgraden heeft toch een (klein?) risico op fouten, en haast heb ik niet, dus waarom dat risico lopen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-23T08:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.