Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Mode gaat tech overheersen’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de revolutie van de Apple Watch: tech komt in de mode. En dat verandert alles.

Apple heeft design al jaren hoog in het vaandel staan. Techneuten weten Mac-fans er al jaren op te wijzen dat de nieuwste Mac-computers vaak niet eens de nieuwste Intel-processors in zich hebben. Voor een groeiend leger aan Apple-klanten lijkt dat er niet toe te doen. Design en ‘de collectie van dit seizoen’ lijken bepalend. Nu, met de Apple Watch die over enkele dagen in de voorverkoop komt, gaat deze trend nog een stap verder. Technologie wordt een modezaak, technologie wordt ondergeschikt aan de mode. Waarbij de hoge prijs juist een pre kan zijn. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De recensies van dit nieuwe elektronische kleinood waren niet mals. Vertragingen doordat de verbinding met de smartphone niet optimaal is en weinig toegevoegde functionaliteit van de beschikbare applicaties.
Wat dat betreft lijkt het wel op mode. Veel betalen voor iets wat die prijs niet kan rechtvaardigen behalve het logo wat op het artikel staat.

Volgens mij wil de redactie veel reacties uitlokken met deze suggestieve stelling:
"Techneuten weten Mac-fans er al jaren op te wijzen dat de nieuwste Mac-computers vaak niet eens de nieuwste Intel-processors in zich hebben."

Dat is niet waar, maar dat is ook helemaal niet relevant als je geen hardcore gamer bent die UHD met 60fps op 3 schermen tegelijk wil hebben.

Basiscomputers zijn al jaren snel genoeg. Er zijn vele zaken belangrijker dan de snelste Intel CPU: laag verbruik, zo weinig mogelijk warmteontwikkeling, goede match met andere hardware onderdelen en het OS, ...

En het ontwerp is ook belangrijk. Ik heb liever een mooie iMac op mijn bureau staan dan een lelijke PC kast met losse monitor en 58 kabels om alles van stroom te voorzien en aan elkaar te knopen.

Er is overigens ook een schaal van modegevoeligheid. Onderaan heb je de PC; dat is (op Apple en een enkel model van andere fabrikanten na) een lelijke doos die je het liefst onder je bureau verstopt. Daarna heb je de laptop; die moet draagbaar zijn, veel snoeren zijn uit den boze. Vervolgens heb je de ultrabook. Deze moet ultra draagbaar zijn, en je maakt er een statement mee: draagbaarheid (en lange accutijd) gaan voor de snelste CPU. Vervolgens heb je de smart phone, de computer die je altijd bij je hebt.

Dit zijn allemaal apparaten. Een horloge is geen apparaat (voor gewone mensen; nerds uitgezonderd), dat is een sieraad.

Neem een Rolex, of een Cartier. Betaal je voor de BOM (bill of material)? Nee, je betaalt voor het horloge,

Een smart watch met een gouden kast is dan ook gewoon een gouden horloge dat iets meer kan dan alleen de tijd weergeven. Je betaalt dan ook voor het goud en het ontwerp.

Maar voordat je denkt dat ik een pleidooi voor de smart watch houd: een horloge dat elke dag aan de lader moet is niks voor mij! Ik hou m'n domme Seiko gewoon...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-09T07:52:00.000Z Jasper Bakker