Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Oude pc kan juist méér kosten’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lot van oude pc’s. Ook gebruik als thin-client garandeert geen waardebehoud of duurzaamheid.

Veel hardwarefabrikanten opereren volgens een cyclus waarbij ze hun klanten graag geregeld laten upgraden. De nieuwste systemen bieden technische voordelen die zich ook uiten in snelheid. Aandacht voor duurzaamheid lijkt er maar weinig te zijn. Oudere pc’s kunnen met de juiste software nog prima dienst doen, bijvoorbeeld als thin client. Of een allang afgeschreven computer met zo’n tweede leven waardebehoud en/of duuzaamheid biedt, is echter de vraag.

Afhankelijk van de hardware zelf, naast nog het gebruikte besturingssysteem, de drivers en de noodzakelijke applicatie kan een oudere pc het (blijven) afleggen tegen een nieuwere. Dat betreft niet alleen het pure prestatieniveau en de perceptie van snelheid die de eindgebruiker heeft. De verschillen tussen oud en nieuw kunnen ook zitten in performance-per-Watt, terugschakelmogelijkheden en andere vormen van energiezuinigheid. Stroomverbruik kan immers een flinke kostenpost zijn en op dat gebied zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. Kortom, nieuw is niet per definitie beter, maar oud is niet altijd waardebehoud. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Doorgaans word een werkplek, 'grosso modo' per maand berekend in verschillende standaard onderdelen. Wat kost de fysieke werkplek, 3 m2, bureau, aansluiting op het lan, beeldscherm, pc, toebehoren, telefoon. Daarnaast de inrichting van de pc in terms van licentie en minimaal noodzakelijke software, eveneens eenvoudig per maand te berekenen.

Wat men zelden of niet inrichtte, en dat gebeurd heden ten dage nog steeds, is de energiebeheer per werkplek. Sec gesteld kun je kijken naar de werkplek en werkzaamheden en de energiebeheer van de apparatuur daar aardig op instellen waardoor je, ook met oudere typen pc's, rustig tot een energie besparing van vaak wel 35% kon komen.

Door de bank genomen werd een werkplek hardwarematig in drie jaar afgeschreven, iets wat mij altijd verbaasde voor een standaard werkplek. Voor standaard werkzaamheden was/is er qua snelheid een weinig verschil tussen een oudere werkplek of een nieuwe werkplek.

Uiteraard kun je tegenwoordig eens beter gaan nadenken over de inrichting van een werkplek en de factor ergonomie. Want door dat zogenaamde nieuwe werken, (HNW onzinnigheid) zijn er twee factoren van veel groter gevaar dan een energie standpunt.

In 1996, 2000 en 2009 heb ik enkele white papers geschreven over die factoren HNW en ergonomie o.a. Met HNW is de controle op ergonomie verwaterd of naar achteren geschoven als een factor waarop je als organisatie zou kunnen bezuinigen. Op de loer liggen dan zaken zoals RSI die inderdaad ernstig is toegenomen met dat HNW omdat de ergonomie verdween als sneeuw voor de zon. We hebben het dan nog maar even niet op de nog niet gemeten ongevallen onderweg door gebruik van HNW peripherals in de auto.

Sind de crisis van 2008 is men HR en recruimtent wise totaal van Gode los gegaan door meerdere functies en inconsistente taken en 'wensen/eisen' per functie samen te gaan voegen waarbij men met regelmaat roepet dat 'talent' toch maar niet te kunnen vinden.

Recentelijke cijfers tonen dat er een steile curve in toename is geconstateerd over de onderzochte jaren 2012-2014 in burnouts van professionals onder de 35.

Duh!

Cradle-to-Cradle ( zie bijvoorbeeld vimeo.com/82490949 ) is voor oude PC's een belangrijker principe dan alleen stroomverbruik.

Gezien het feit dat meer en meer werkzaamheden via een browser lopen is performance per watt tamelijk ridikuul. Meer en meer gebruiken we rekenkracht in rekencentra en niet meer lokaal.

Een weinig overdreven gesteld kunnen we binnenkort werken met een Raspberry Pi.

Het is zo leuk te zien wat linux kan met machientjes uit 2003.
Juist voor die personen die willen doorwerken uiterst geschikt omdat de videokaart meestal geen full screen youtube kan tonen.
Als je de gewenste functionele eisen op een rij zet en dan zoekt wat daar het beste op past kan met een simpele p4 met een 1 gb cpu en geheugen van 1 gb prima emailen, internet sites bekijken, KA applicaties draaien en veel meer.
Ik heb pas nog een nieuwe batterij voor een nc4200 gekocht zodat ik hem zonder stop contact weer kan gebruiken. Deze draait top op een 32 bit debian systeempje met cinnamon desktop en open office

Recycling van materialen uit oude PC's is nog redelijk maar oude PC inzetten op niet meer ondersteunde hard en software is vragen om heel grote problemen, waaronder security de belangrijkste is. Daarna kont continuïteit van de dienst. Servervirtualisatie is volgens mij de beste manier om een QOS te kunnen ondersteunen.
Met andere woorden, geef de oude hardware aan de hobbyist maar geef ze geen professioneel tweede leven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-28T08:38:00.000Z Jasper Bakker