Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘On-premises lijdt onder cloudambities Microsoft’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Microsofts focus op de cloud, waar on-premises software onder te lijden heeft.

De volgende versie van Microsofts collaborationsoftware Sharepoint loopt uitstel op, meldt The Register. De aankomende nieuwe release komt pas in het tweede kwartaal van 2016 uit en volgt dan de clouduitvoering die Microsoft aanbiedt als dienst. Verder komt er van Sharepoint's on-premises uitvoering pas in het laatste kwartaal van dit jaar een testrelease. De huidige 2013-versie van Microsoft's collaborationpakket stamt uit oktober 2012.

Daarnaast loopt Microsoft's veelgebruikte mailserver Exchange ook de clouduitvoering achterna, stelt The Register. Exchange Server 2016 is vooral een samenbundeling van functies die al beschikbaar zijn in cloud-Exchange. Een testversie van deze on-premises software is in mei te verwachten. De cloud-first strategie van Microsoft geeft letterlijk voorrang aan de cloud, ten koste van lokaal draaien software. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, Microsoft is zeer duidelijk: Cloud first, Mobile first.

Daar hebben ze namelijk eerder mee gefaald door dit veel te laat te herkennen en nu slaan ze er een beetje in door, of houden ze hun woord gestand. Ik denk overigens terecht.

Las daar nu juist iets over op Tweakers deze week:

http://tweakers.net/nieuws/102905/microsoft-komt-met-lokale-versie-van-azure.html

Dus ik zou zeggen, je kan het nog steeds lokaal draaien. Of mis ik iets?

Vond het wel interessant, Miscrosoft Azure op zijn Openstacks dacht ik eigenlijk.

Ja Louis, de paradox van on premise cloud : Wel client-server en vaak webbased, maar hosting is weer lokaal. Hybrid als je zowel remote als local host.

Maar ik snap het ook niet meer. Wat als je bijv nou nieuw werkt, thuis dus. En je neemt je laptop mee van werk. Breng je dan je eigen device ? En als je je eigen laptop thuis gebruikt via VPN naar zaak ? Kun je trouwens je dropbox Cloud service meebrengen ? En is dat dan hip of hybrid ? Het oude werken kon niet thuis, dat heette snipperdag. Het nieuwe werken doe je juist thuis omdat dat zo efficient is, heel veel werk doen dus. Niet meer door collega's lastig worden gevallen. Maar waarom hoor ik dan altijd een kind jengelen op de achtergrond als ik zo'n thuiswerker bel met den vraag die ik ook zou stellen als die wel aanwezig was ?

Louis, Windows Server 2012 had al een Azure Pack (in de platform installer), maar nu wordt dit blijkbaar uitgebereid en krijg je iets wat OpenStack niet is; een vanilla versie van een cloud.

Zelf heb ik OpenStack afgeschreven. Ik geloof er niet meer in.

Felix : Het is on-premises. on premise slaat nergens op.
Maar erger nog, waar is je scherpte en humor gebleven?

Daarnaast ben je echt wel ouderwets. Afgeven op het nieuwe werken, maar dat vervolgens als analogie aanhalen voor thuis werken. Ondanks dat Dropbox leuke stappen maakt met Office integratie zie ik het niet als oplossing, hooguit omdat OneDrive Pro zo'n brak product is.

Maar goed, in mijn organisatie hebben we alleen maar eigen devices en geen servers, maar het nieuwe werken gaat niet om thuis werken, maar om niet vast op één plek te zitten, of dit nu binnen kantoor is of daarbuiten. Daarnaast gaat het niet om input gestuurd : 8 uur per dag, maar om het bereiken van resultaten en vertrouwen en daarop sturen.

En sure, VPN kan een prima manier zijn om te verbinden aan het netwerk van je werk.

Maar ik mis de oude Mauwerd, zeiken maar dan grappig.

Dat het hier het paradepaardje van Microsoft betreft is niet vreemd.
Kijkend naar de bijkomende beheer(s)kosten van een beetje redundante SharePoint omgeving, lijkt het me evident dat Microsoft probeert zoveel mogelijk diezelfde functionaliteit in de off-premises variant te bouwen, zodat klanten het wel uit hun hoofd laten om dit alsnog zelf proberen "te draaien". Daarmee het verdien model van Microsoft versterkend, vanzelfsprekend!

Volgens mij kan men bij Microsoft al die ontwikkelaars ook maar 24 uur per dag inzetten. Als dan de strategische keuze gemaakt moet worden krijgt de Microsoft CLOUD variant voorrang boven het softwarepakketje. We zien dat wel bij meer software van Microsoft...(waar is SBS gebleven?)

Ik denk dat hier geen betoog hoeft over de wedloop tussen de grootmachten. We zien imitatie- en innovatiegedrag, maar de grote disrupties vinden nu plaats aan de kosten- en beheer(s)kant van geconvergeerde datacentra. En zijn we getuige van nogal wat stuiptrekkingen van de kleinere spelers die al worstelend haar verdienmodel blijft uitmelken.

Ik zie nogal wat "valkuilen en vangnetten" waar heel erg goed over nagedacht moet worden en afwegingen gemaakt moeten worden. Volgens mij is bedrijfsdata-onafhankelijkheid hier een grote weegfactor in. ICT als commodity, ik weet het het klinkt afgrijselijk, maar volgens mij is dat onze toekomst, mijn 2centen!

Ook toevallig : http://goo.gl/oLbB05

@ RJBuitenhuis
Inderdaad toevallig én best een interessant artikel. Al zeg ik het zelf. :)
http://www.intermediair.nl/magazine/20150430/#3

Ik had het al gezien, auteur Jasper Bakker :-)
Goed geschreven.

@Henri
:)
Dank!

"Microsoft's goal for its public-sector salesforce from 2010 was to compete for every contract for data processing by governments, irrespective of the sensitivity of the data. The cost savings for cloud processing can be massive (sometimes one tenth the cost of processing “on-premises” according to industry MARKETING claims) but strategic risk is loss of data sovereignty as the cloud industry is dominated by software “platforms” from Microsoft, Google, Amazon that take advantage of economies of scale."

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-07T07:31:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.