Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows 10 gaat de pc niet redden’

Dit artikel delen:
startpagina W10

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de worstelende pc-markt die met Windows 10 geen nieuw leven krijgt ingeblazen.

Waar bij Windows 8 de hoop nog leefde dat de kwakkelende pc-verkoop een oppepper kreeg, daar zijn de verwachtingen voor de pc-markt met de introductie van Windows 10 anders. Het zijn ditmaal niet alleen de marktvorsers van bijvoorbeeld IDC die voorspellen dat Windows 10 de pc níet gaat redden. Ook de ceo van Intel voorziet geen verkoopboost.

Logisch, om meerdere redenen. Zo is Windows 10 'gratis' en gaan maar weinig mensen dan voor een nieuwe pc. Verder is de nieuwe Microsoft-software een correctie van wat er mis ging in en met Windows 8. En natuurlijk is de pc-sector niet meer de groeimarkt van voorheen. De smartphone is het centrum van de client-wereld. Windows 10 gaat de pc dus niet redden. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Windows is in technische zin altijd al een inferieur product geweest. Wel gebruikersvriendelijk en ook zeer goed vermarkt dankzij de koppelverkoop met PCs.
Maar zal dit het af moeten leggen tegen apparaten die alle details van de gebruikers nauwgezet bijhouden en doorsluizen naar 'de cloud'?

Wat een raar idee "De PC redden". Je kunt beter afvragen of Microsoft het met Windows 10 gaat redden en ik denk dat het antwoord "Ja" is. Windows 10 zal goed ontvangen worden, ze hebben hele goede reclame gemaakt en slimme marketing, daarnaast is er wat voor de unified gedachte te zeggen. Ook draait Windows 10 op meer dan alleen PC's, dus ik denk dat ze het prima doen.

Als je de vraag stelt "Gaan de PC bouwers het redden" (daar werken mensen), dan denk ik: "De PC markt wordt gewoon kleiner, PC's gaan langer meer dan vroeger, mede doordat OS-sen niet significant zwaarder worden en SSD de levensduur van een PC verlengt zullen PC's langer mee gaan en als PC's vervangen worden kiest men vaker voor alternatieven.

Over tien jaar hebben we nog steeds PC's, maar het zullen er minder zijn dan nu. Is dat erg? Het is vooral dat de PC bouwers hun strategie moeten aanpassen door bijvoorbeeld innovaties door te voeren.

We zullen het zien.

De PC markt is niet gekrompen door windows, maar door de opkomst van tablets/smartphones. Daar gaat een nieuw OS geen verandering in brengen.

Ik zit hier met een club van 150 sw ontwikkelaars, die blijven gewoon op de PC zitten, ongeacht welk OS / welke versie van een bepaald OS.
Simpelweg omdat een PC (of laptop) voor dit doel veel beter geschikt is dan een tablet.

Windows 10 gaat het helemaal niet redden. De zelfde issues als met windows 8 zitten er in. Start menu die niet configureerbaar meer is en volledig georienteerd op mobile gebruikers (als of die naar desktop zouden gaan), grote knoppen met veel wit ruimte er om heen zodat je er makkelijk met je vinger op kan drukken. Echt handig van die grote lompe dingen op een 27" beeldscherm. Op mobile draai je alles full screen dus borders zijn niet nodig, heb je nu 3 app's open op een desktop dan weet je niet waar de ene begint en de andere eindigt.

Nee Windows 10 flopt net zo hard al Windows 8

Vroeger kon een nieuwe versie van Windows misschien de PC redden, omdat je krachtigere hardware nodig had om die nieuwe versie te gebruiken. Ook was het voordeel van de nieuwe versie duidelijk, mits je steeds een versie oversloeg (ME, Vista, 8.0).
Nu hebben veel gebruikers genoeg aan een tablet, zoals PaVaKe al zegt, en zoals Henri zegt gaan PC's langer mee.
Verder is er weinig vooruitgang in de hardware. Ik zoek naar een goede opvolger van mijn laptop (UX31A; i7, 4GB RAM, 256GB SSD), maar die is er niet echt. Ik zou graag een betere laptop (i7, 16GB / 512GB) kopen, maar wat ik heb geprobeerd wordt snel veel te warm (Lenovo W540) of heeft een slecht display (Asus UX501).
Misschien is de PC te redden als fabrikanten betere PC's maken? Apple kan dat wel, maar daar draait OSX op, waar ik een hekel aan heb.

PC-bouwers die niet met standaard komponenten werken zullen het moeilijk krijgen. Momenteel laat ik liever PC's samenstellen omdat ik niet wil accepteren dat een kapotte voeding tot 2 dagen uitval leidt. Bij een standaard voeding is dat in een kwartiertje vervangen.
De HP-office PC's leveren ze tegenwoordig uit met een eigen voeding die alleen bij HP te bestellen is.
Wie met Windows 7, 8, 8.1 werkt zal dat waarschijnlijk ook met 10 doen dus vindt ik de stelling voor discussie wat vreemd. Lukt het 10 op smartphone/tablet/desktop te laten werken, dan heeft het een goede toekomst.

De PC hoeft niet gered te worden. Dat er minder hardware verkocht wordt komt inderdaad met name doordat PC's tegenwoordig langer meegaan. Binnen de meeste organisaties zijn tablets en telefoons eerder een toevoeging op de PC dan een vervanging en dat zal niet snel veranderen. Kantoorwerk gaat nu eenmaal handiger met een toetsenbord en een groot scherm.

Windows is een ander verhaal. Het is tandenknarsend irritant dat Microsoft zijn 3% mobiele marktaandeel probeert te vergroten door het gebruiksgemak van Windows om zeep te helpen. De Windows 10 preview valt uit elkaar van de halfslachtigheid tussen de Windows 7 en de Windows 8 insteek en het is erg onwaarschijnlijk dat Microsoft dit tussen nu en eind juli nog gaat oplossen.

Gelukkig zijn er inmiddels goede alternatieven voor de desktop zoals bijvoorbeeld ChromeOS. Hoewel het verleden helaas laat zien dat het Microsoft monopolie maar heel langzaam weg slijt.

Er zijn zoveel betere varianten op het thema PC; bijvoorbeeld Consoles voor games, tablets om te surfen, enz. Logisch dat de PC markt krimpt. Tel daarbij op dat Mircosoft totaal niet innoveert, regelmatig de plank misslaat; Windows8, Lumia-telefoon, tablets, zune, enz. En dat de software buggy is en elke week gepatched moet worden dan denk ik eerder de Microsoft het niet gaat redden.
Ik ken al zoveel switchers (Mac en Linux).

Waarom moet de PC gered worden? Er zullen altijd doelgroepen zijn die PC's nodig hebben omdat je nou eenmaal niet alles op een tablet of smartphone kunt doen. Uiteraard hebben die devices flink wat van de omzet van de PC-markt afgesnoept, maar in praktijk zie ik vooral dat mensen nu gewoon niet alleen een PC hebben maar ook een tablet en een smartphone.

Vergelijk het met fiets, auto en OV: ze hebben een bepaalde overlap qua mogelijkheden, en vissen dus voor een deel in dezelfde vijver qua consumenten. Maar er zijn nou eenmaal reizen die je beter per fiets kunt doen en er zijn reizen die je beter per auto kunt doen. Het een maakt het ander niet overbodig.

Volgens mij hoeft de PC helemaal niet te worden gered. Net zoals destijds het mainframe niet hoefde te worden gered.

Voor elke gebruiker en elk gebruik is er een ideaal apparaat. Voor onderweg mailen is dat een telefoon, voor op je werk programmeren is dat een PC. Weer andere taken kunnen het best op een laptop of tablet. "Vroeger" had je voor alles een PC nodig, en dat is nu niet meer het geval.

De PC monopolie is voorbij. Dat is niet erg voor de gebruikers, maar Microsoft gaat het wel merken. Mogelijkerwijs niet eens aan een lagere omzet, maar wel dat hun PC-focus verandert naar een cloud fucus, en dat ze in plaats van alleen maar PC apps nu bureau- en mobiele apps moeten maken.

@Jan van Leeuwen.
Wat boeit het voor een bedrijf met eindgebruikers wat voor voeding erin zit? Een groot bedrijf gaat echt niet met schroevendraaiers PC's openmaken, die hobbytijd is geweest. "PC", "telefoon", "tablet" en "laptop" zijn atomaire eenheden, die ga je niet uit elkaar halen.

Als er een PC (of telefoon of tablet of ...) kapot gaat, dan geef je de gebruiker een vervangend apparaat. Het kapotte apparaat gaat naar de hardware dienstverlener of terug naar de leverancier.

@Frank
er zijn ook heel veel kleinere bedrijven die niet direkt een andere machine hebben staan.
Voor grote bedrijven heb je misschien gelijk maar 5-man-bedrijfjes zijn heel blij als ze binnen een uur weer kunnen werken. Daar ben ik ook niet vies van om een schroevendraaier te nemen.

De PC markt zal meer samenkomen met de Tabletmarkt. De Smartphone tak is een ander verhaal. Voor kantoren, zal een tablet het 'nooit' kunnen overnemen van een PC.

-Door het fysieke gevoel met het toetsenbord heb je productivitei met administratieve functies.
-De tablet markt is beperkt door z'n schermgrote en accu capaciteit.
-Laptops(Ultraboks) worden steeds lichter en efficienter.

Ik denk zelfs dat tablets meerendeels verdwijnen uit de kantooromgeving, het diende puur als signaal naar de markt dat Laptops lichter en gemakkelijker moesten worden. Windows 10 is mede door z'n touch interface uitermate geschikt van Smartphone tot PC.

@Jan: Ja, dat klopt, en die bedrijven zijn doorgaans het beste af met een leverancier die er één klaar heeft staan. Een kapotte muis of toetsenbord kun je prima zelf vervangen, maar een voeding in een PC is toch iets anders. Dat vervangen is niet zonder gevaar.

@Mark: ik snap wat je bedoelt, maar je post staat vol met tegenstrijdigheden.

Tablets zijn er met schermen tussen 7 en 13 inch, en ze hebben een accuduur tot 10 uur (iPads).

Afhankelijk van waar je bent (thuis, onderweg, of op kantoor) gebruik je een laptop, tablet of pc. Werk en privé loopt meer in elkaar over, je doet thuis nog even wat voor je werk op je pc, onderweg bij een kop koffie werk je je presentatie bij op je iPad en bij de klant geef je met je laptop een presentatie.

Microsoft is wat dat betreft met Windows 10 en Office 365 op de goede weg: voor elk device, alles in de cloud en ook beschikbaar voor niet-MS OS-en.

Maar is het geslaagd? Ik vind van niet. De touch-achtige interface van Windows 10 (en 8 en 2012) werkt niet op een desktop. 9 van de 10 desktops heeft geen touch scherm, en bij 1 van de 10 die dat wel heeft: je hand van je toetsenbord/muis halen en 30 cm naar voren en boven bewegen: dat doe je niet.

@Frank
ik weet het, je hoeft geen monteur te zijn om auto te rijden, maar een wiel vervangen na een lekke band is iets dat je zou moeten kunnen.
Zo is een voeding vervangen een kleinigheid en als je de stekker er uit haalt helemaal niet gevaarlijk.

Dat de interface van Windows 8, 8,1 of 10 niet op een desktop zou werken is absolute flauwekul, volgens mij heb je er nog nooit mee gewerkt.
Zelf klanten van mij die ik als leken beschouw gebruiken de "metro"-desktop.

Wanneer jij moeite hebt met de metro-desktop dan kun je classic shell installeren, dat vindt je met google in internet, voor een ICT'er 5 minuten werk.

@Jan
Je pragmatische oplossingen kenmerken zich door beperkte schaalbaarheid, tussen laten we zeggen 5 gebruikers op één locatie en 50.000 die over de hele wereld verspreid zijn zit nog een verschil. Windows 10 beoordelen op 'klein' zakelijke aspecten van de 'eye candy' of een desktop wel of niet aanpasbaar is en de 'groot' zakelijke van onderhoudbaarheid is een verschil dat uitgedrukt in cijfers om vele miljarden gaat.

Oja, meeste multinationals hebben het werkplek beheer trouwens al lang uitbesteed.

Voordat je ergens een schroevendraaier in gaat steken is het in dat kader wel handig dat je eerst even kijkt naar alle contracten, ken wel wat voorbeelden waar een goedwillende monteur voor een juridisch steekspel zorgde waar iedereen beter van werd behalve degene die de problemen op wou lossen. Enig idee hoe groot afstand soms is tussen de beslisser en gebruiker?

@Ewout
iedere beheerder om het vene bij welk bedrijf en in welke setting ook heeft als opdracht er voor te zorgen dat de klant kan werken.
Bij kleine bedrijven/organisatie steek je de schroevendraaier er in.

Bij grote organiseer je dat toch over uitwisselbare desktops, daar staat een reserve machine klaar, profielen en data staan niet op de lokale machine.

Toen bij mij in het ziekenhuis de de machine van 350.000 Euro uitviel heb ik hem open gemaakt en met hulp van een hardwarespecialist, zeer pragmatisch, die machine weer aangeschakeld.
Je mag je afvragen hoe de reacties in het ziekenhuis waren waar patiënten niet al uren zaten te wachten. Die hebben geen behoefte aan betweters maar aan mensen die handelen.

@Jan
Toen bij mij in het ziekenhuis..... was in?

Je mogelijk ontgaan maar ik stelde dat de afstand tussen beslissers en gebruikers nogal groot is geworden en dat geldt niet alleen in een sector als de zorg, zeg maar de bedrijfskundige aansturing. En daarin is eigenaarschap nemen van het probleem niet zelden een risicovolle bezigheid waarbij pragmatische oplossing je nog weleens van de regen in de drup brengen. Hierdoor blijven de kosten van verandering onbekend, zeg maar de congnitieve dissonantie van 'draadloos stroom' omdat de onderhoudbaarheid vergeten wordt.

Je kunt ze betweters noemen, de scriptkiddies die nu de hardware steeds meer commodity wordt je voorbeeld met feiten kunnen ontkrachten omdat de genoemde wachttijd veelal meer zit in een slechte afstemming van de processen. Betreffende de kapitale machines, een €10 miljoen kostend medisch apparaat aansturen met een OS van een paar tientjes.....?

Och, PCto, laptopTA... (of smartphone, tablet) , inmiddels heb ik wat pre-builds op een 6 maanden jonge laptop (msata ssd, 7200 rpm 8 GB hybrid HDD, 16 GB snel geheugen, i7) die met win 8.1 kwam gehad.
En geef mij maar windows 8.1
.
Windows 10 zal menig eindgebruiker niet bekoren. Zoals ik ook zag in eerste reacties van mensen hier.
Neem alleen al de vele standaard drivers uit 2006(!) die windows 10 aanspreekt voor diverse moederbord en randapparatuur hardware.
Ook de start en meteen uitvoeren regel is weg, de startknop heet zo, maar is m.i. niet wat de klant wil. Niet alle verandering is verbetering, ik zie ook graag dat we de beproefde sturen houden in autos en op motoren, fietsen e.d. !!
.
En zie als eindgebruiker maar dat er überhaupt niet met originele drivers word gewerkt voor bepaalde hardware, of wel, zie ze maar (waarvandaan? hoe?) te installeren...
.
Lettertypes, op een 17"scherm veel te klein.
Zaken aanpassen: verre van intuietief.
Na uren tweaken aan de layout van de ui (e.e.a. op 125% zetten werkt maar deels daarop) zijn er nog steeds delen in windows 10 meest recente preview die lettertype grootte 8 of 9pt zijn !!
.
Toch schrijf ik de pc niet af. Ook die worden kleiner of zijn al in een tv / pc-scherm ingebouwd.
.
De PC kan m.i. best wel eens terug komen. Zelfs als het met een andere functie is. Zoals bijv. het middelpunt van een 'slim huis', waar je in de behuizing wel ruimte voor os/opslag/geheugen/videokaart(en) e.d. capaciteit of bijv. moederbord verandering wil kunnen doen.

@Jan van Leeuwen, 13-06-2015 13:26
Jij kan een voeding vervangen, ik kan het ook, bij het gros van de pc's. Echter, IBM heeft ze in de jaren 90 van de vorige eeuw (dus ver voor Lenovo) onvervangbaar gemaakt, omdat er verschillende ongelukken waren gebeurd, niet-dodelijke schokken door de dikke condensatoren die erin zaten.

De interface van Windows 8, 8.1 en 2012 (met Windows 10 heb ik nog geen ervaring) werkt natuurlijk op een desktop pc! Maar het is een stap terug vergeleken met Windows 7.

Een desktop pc met een touch interface… je vingers komen los van toetsenbord, muis of touch pad, je hand moet tegen de zwaartekracht in 30cm naar voren en 40 cm omhoog, en dan vegen… Dat werkt prima op een tablet, niet op een desktop. En voordat je opnieuw gaat discussieren: ja, technisch werkt het, maar nee, het werkt niet lekker. Ik weet uit ervaring dat een touch scherm op een desktop pc 2 keer wordt gebruikt: één keer om het zelf uit te proberen, en één keer om het aan je vriendin te laten zien.

De Metro desktop (die ene, met tiles/tegels) werkt prima voor office, mail en internet, maar voor instellingen of iets simpels als het afmelden van een gebruiker van een Windows 2012 server waar je een MSTSC connectie naar toe hebt, betekent het minstens 3 extra muisklikken. En die server, daar kan en mag ik absoluut geen andere shell op installeren!

@ Frank
Het programmaatje "classic shell" laat een PC met 8 of 8.1 starten met de desktop zoals die er bij 7 uit ziet en ook zo werkt.

@Jan
Misschien heb je mijn opmerking eerder ergens gemist: sommige werk pc's (en alle server versies) zitten helemaal dichtgetimmerd. Daar kun je dus geen classic shell of startmenumanager of wat dan ook op draaien, als jouw ICT afdeling dat niet ziet zitten.

En een touch scherm op een desktop... dat zit er voor Jan met de korte achternaam op!

Een woordje met je ICT-afdeling wisselen is misschien geen gek idee, ze lopen namelijk achter. De hele branche had problemen met metro en dat programmaatje is als een komeet naar boven geschoten om de overgang van XP/7 naar 8 te vergemakkelijken. Dat verbieden getuigt van onbegrip voor het woordje service naar je gebruikers.
Ik gebruik hoofdzakelijk Linux met KDE als desktop, mijn tweede machine is een Win8.1 machine met classic shell, van al mijn klanten is er maar 1 die met metro wil werken, het gaat ook zonder touchscreen, dat heb ik mogen zien bij een gebruikster die niet eens zo technisch is.
Ook Ubuntu had met unity een andere soort desktop, na enig proberen kun je er mee werken, zo ervaar ik dat ook met Metro.

De ICT afdeling van mijn bedrijf besteedt werkplekbeheer uit aan een externe partij, en die loopt achter: we hebben net sinds een jaar Windows 7 op de desktops.

De servers zijn wat meer up to date (dat zijn er ook wat minder): Windows 2008 en Windows 2012. Ik kan op deze systemen werken, maar kan de configuratie niet aanpassen. "Handige programmaatjes" zijn niet toegestaan. "Mijn" servers zijn Windows 2012 servers, dus ik heb er "last" van.

Op Windows 2012, met typische touch screen interface, kan ik natuurlijk werken zonder touch screen. Alleen vind ik de bediening niet optimaal. Veel acties vergen 2 tot 3 muisklikken extra. Voor de goede orde: ik gebruik dit niet voor mailen, browsen en office, maar voor "echte serverzaken".

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-11T08:34:00.000Z Jasper Bakker