Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Lenovo ontpopt zich tot ICT-grootmacht’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over pc-reus Lenovo die ambities voor breed ict-bereik waarmaakt.

Lang geleden was het Chinese bedrijf Lenovo slechts een distributeur van Westerse computers en randapparatuur. Geleidelijk aan bouwde het toenmalige Legend zich uit om meer zelf te doen: zelf te maken en te verkopen. Sinds de overname van IBM’s pc-tak in 2004 is de internationale expansie goed op dreef gekomen, met recente hoogtepunten als de inlijving van de voormalige Motorola-smartphonetak en vervolgens ook IBM’s x86-serverdivisie.

De Chinese reus is nu nog klein op de servermarkt: het bezet volgens metingen van onderzoeksbureau IDC de vierde plaats met 7,5 procent marktaandeel. Het zit daarmee nipt boven netwerkreus Cisco dat met zijn servers op 6,9 procent zit. Serverleverancier Lenovo nu is als pc-nieuwkomer Lenovo toen: klein maar ambitieus. Inmiddels is Lenovo aanvoerder met pc’s en wil het die marktverovering herhalen op andere ict-gebieden, waaronder servers en andere serieuze datacenterzaken. Met servers noteert de leverancier al forse groei. Kortom, Lenovo ontpopt zich tot volgende ict-grootmacht. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dit vooral een slimme zet van IBM.
Dat focust zich steeds meer op concurrentie op hun specifieke platform, met name dus de mainframes waar ze sterk in zijn en dus marge kunnen pakken.
Lenovo laptops zijn prima laptops, maar de markt ervoor krimpt elk jaar.

Doordat die bedrijven aanzienlijke strategische steun genieten van de staat kunnen ze snel groeien. Ik denk dat hierdoor een flinke mate van oneerlijke concurrentie ontstaat, met de nodige nadelen op de langere termijn voor bedrijven die er in de markt grotendeels alleen voor staan.

Leuk en positief allemaal voor het weekeinde.
Maar ik [en velen anderen] maak ons zorgen over de Chinese e.a.firmware.

Voor gevoelige, eigen trusted omgevingen toch maar eigen architecturen onder samenstellen onder FOSS, dus LINUX en eigen firmware!
Doen IBM, GE, Defense en anderen namelijk ook :-)
Mijn bijdrage aan de discussie,
mvg Edgar
edgar.blumenthal@gmail.com

Open een keer een office-pc van Lenovo en kijk hoe die gebouwd is, dan stel je die in de toekomst toch liever zelf samen.
Mij heeft zo een PC een keer 4 uur gekost vanwege gammele lenovo-software voor de windows-update en vanwege kabels die te kort zijn. Je wordt er niet vrolijk van.

Laat ik mijn leverancier een behoorlijk moederbord/cpu/memory/disk(s)/kast en voeding leveren dan kom ik nauwelijks duurder, heb ook garantie en ben bij de installatie van de laatste windows minder als een uur kwijt.

Wanneer de PC markt aan zou moeten trekken dan zeker niet zo, ik doe liever niets mat Lenovo.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-12T07:40:00.000Z Jasper Bakker