Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Undo-optie ook nodig voor social media’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het bredere nut van een undo-optie voor verzonden berichten.

Google reïncarneert een oude functie van bedrijfseigen mailservers zoals Exchange en Lotus Notes: de mogelijkheid om een verzonden mail ‘ongedaan te maken’. De Gmail-dienst van Google bood de undo-optie al in zijn set experimentele functies (in te stellen in Google Labs). Nu kunnen  alle negenhonderd miljoen Gmail-gebruikers ervoor kiezen om een uitgestuurde mail weer te herroepen. Technisch gezien is de mail dan natuurlijk niet verzonden, maar zit het in een tijdelijke buffer. Dit moet fouten, missers, blunders en andere miscommunicatie voorkomen. Nuttig, zou ook geïmplementeerd moeten worden voor social media. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uiteraard zorgt de undo voor dat gebruikers het niet meer zien. De oorspronkelijke berichten zullen gewoon bewaard worden en meegenomen bij de Big Data analyses. Dat is immers het verdienmodel van gmail.

Johan slaat de spijker op z'n kop! Je kunt wel beschermd worden tegen andere gebruikers, maar niet tegen Google.

Een Undo knop is de verkeerde benaming, men moet beseffen dat alles wat je tegenwoordig zegt, schrijft of doet vastgelegd KAN worden. Dat is de prijs die we betalen voor de digitalisering, minder lokaal meer globaal.

Vandaar dat het geen Undo knop is maar meer een "vanaf nu niet meer publiceren" knop. Het is inderdaad zo dat de grotere bedrijven informatie vastleggen en archiveren, besef wel dat het ons ook helpt. Zonder deze informatie was google minder goed in het weergeven van correcte zoek resultaten.

Een social media undo knop is niet direct een oplossing, misschien kan Google proberen een algoritme in te bouwen waarmee ze mensen tegen zichzelf beschermen. Dat lijkt mij een betere oplossing, als je bv na het stappen een foto online zet dat je daar dan 3 minuten later een reminder van krijgt of je hem wel ECHT wilt publiceren...

Op facebook en twitter kan je al je posts / tweets toch al deleten? Dat is hetzelfde mechanisme als gmail met Undo doet...

Ook bij facebook en twitter zijn het 'soft' deletes. En vergeet ook niet de diverse index websites die ook nog eens een versie hebben van wat jij dacht verwijdert te hebben.

What is put on the internet stays on the internet.

Waarom beginnen we niet met een edit-functie voor computable zodat je een evntuele schrijfffout nog kan korrrigeren . . .

@Jan: korrrigeren

Goeie!

Ik denk niet dat het er bij de undo om gaat, dat er vastlegging kan plaats vinden undo berichten bewaard blijven. Het gaat er meer om, dat hetgeen in een opwelling geplaatst is, niet meer voor groepen mensen zichtbaar is.

Dat vastleggen gebeurt hoe dan ook altijd en blijft na een undo wel ergens in een databaseje staan. Uiteindelijk zal Google ook geïnteresseerd zijn hoe vaak die undo is ingedrukt.

Overigens wordt "vanaf nu niet meer publiceren" wel een hele grote knop. Undo is korter :)

E.e.a. zal afhangen van de timing. Als je een mail stuurt en de ontvangende partij heeft zijn systeem aanstaan en gebruikt bijv. pop3 dan staat de mail meteen lokaal bij de ontvanger.

Zover mijn ervaring reikt helpt hier geen "undo" knop tegen.

Dito voor andere social media: als anderen het al gelezen hebben en op één of andere manier een lokale copy hebben gemaakt, of jouw boodschap al weer gedeeld hebben op (andere) social media, wordt het heel lastig de hele keten te "undo-en"

@Jan Dat zou ook een hele grote wens van mij zijn dat je hier achteraf nog wat correcties aan kan brengen. Het beste is natuurlijk dat voordat je reageert eerst de reactie nog eens heel goed na te lezen maar betrap mezelf erop, achteraf, dat niet gedaan te hebben. Een dubbel woord, verkeerd gespeld, een halfbakken zin en het ergste van alles is als de d's en t's niet goed staan. Dat is tenenkrommend.

Het posten op social media's is weer van een hele andere orde. Vaak is te laat en is het allang al opgemerkt als er inhoudelijks iets vreemds staat. Google draait inderdaad nergens zijn hand voor om, het machtigste bedrijf ter wereld wat dat betreft, de opper datahamsteraars. Wel handig hoor, dat Google.

Ik vind dat de aanwezigheid van een dergelijke knop meer problemen oproept dan het oplost.

Technisch gezien is het namelijk soms onmogelijk om een undo-functionaliteit te implementeren, diverse reaguurders hebben daar al op gewezen. GMail implementeert "undo" door mail gewoon een bepaalde tijd niet te versturen, want zodra de email de "outgoing" SMTP server van Google heeft verlaten kunnen we die email niet meer verwijderen of terugroepen; het mail protocol voorziet daar nu eenmaal niet in, en zelfs als het protocol er een feature voor zou hebben dan kan niet worden afgedwongen dat het correct wordt geimplementeerd.

Zelfs systemen waarbij de berichten het systeem eigenlijk nooit verlaten (zoals Feestboek en Twatter) kunnen een niet alle kopieen van een eenmaal gepubliceerd bericht verwijderen. Er bestaan mooie sites die verwijderde tweets herpubliceren, dit onder het motto dat het vast een heel belangwekkend bericht was.

Dus, mooi als het zou kunnen, maar kan niet perfect, en schept bij nietsvermoedende gebruikers het verkeerde idee dat een bericht uit het collectieve geheugen van het Internet is gewist, en dat is toch wel een klein beetje niet waar.

Leuk, maar er is een groot verschil tussen mail en social media: mail is gericht aan een groep gerichte gebruikers (unicast/multicast), social media daarentegen stuurt het naar iedereen die luistert (broadcast) .

Op het moment dat ook maar een van de ontvangers het verzonden bericht heeft ontvangen is een 'undo' functie nog geen knip voor de neus waard. Zelfs al zou het van de Facebook of Twitter servers worden gewist, is het al te laat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-09T08:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.