Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Nederlandse ICT vergrijst’

Oudere

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de stijgende leeftijd van de Nederlandse ICT’er. Waar is de jeugd van tegenwoordig?

De Nederlandse ict’er wordt steeds ouder. Dat is niet slechts een normale kwestie van tijd, het is een arbeidsmarktverschuiving. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt in het rapport ‘ICT, kennis en economie' dat it’ers van 55 jaar en ouder in 2014 maar liefst 12 procent van de ict-beroepsbevolking vormden. In 2003 was nog slechts 5 procent. De verhoogde pensioenleeftijd heeft hier mede aan bijgedragen; de groep van 65+ groeit namelijk ook in de ict.

Tegelijkertijd groeit het aantal it’ers onder de 40 niet. De gemiddelde it’er was vorig jaar 41,9 jaar oud en in 2003 39,1 jaar. In 2014 was 37 procent van alle werkzame ict’ers ouder dan 45 jaar, terwijl dit in 2003 nog 22 procent was. Met name de groep tussen 25 en 35 jaar is afgenomen tussen 2003 en 2014: van 36 procent naar 26 procent. De Nederlandse ict vergrijst dus. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Quote: Wat vind jij ?

Jasper,
Ik neem aan dat je die cijfers hebt geverifieerd dus daar valt weinig aan te vinden.
Zelf had ik op mijn 24'e al mijn eerste grijze haren (daar bestaan overigens middeltjes tegen) dus ook al weinig over te melden.
Ik kom vakbroeders uit alle leeftijds catagorieen tegen.

Waar ik wel benieuwd naar ben is de discussie over 'the war on belegen talent'

De vraag die bij mij rijst is hoe zich dit verhoudt tot andere sectoren.
ICT is immers een relatief jonge sector enerzijds, en een sterk groeiende sector anderzijds, waardoor er in verhouding nog niet veel oudere ICTers zijn.

Nederland vergrijst, dus ICT vergrijst ook. 45 jarigen en ouder maken voor ruwweg 44% (eind 2014) deel uit van de totale werkzame beroepsbevolking. Er zijn dus branches waar nog meer vergrijzing is dan in de ICT.
En wat PaVaKe al zegt: ICT is een relatief jonge sector, dus het is niet zo gek dat de "vergrijzing" in die sector relatief sneller gaat dan in andere sectoren. Maar met 37% ouder dan 45 valt het dan eigenlijk nog reuze mee.

Vergrijzing is een mentale status, of iemand 40. 50 of 60 is doet er toch niet toe? Het gaat er om dat je bij blijft in je vak en er plezier in hebt.

Ik hoor bij de oude "hap", 55+ inmiddels en al dertig jaar in het vak. In mijn jonge jaren was een IT-er van 55+ een bezienswaardigheid. Ik herken de trend wel.
Eén oorzaak kan de off-shoring zijn. Vroeger stapte je in als junior programmeur en groeide je door naar consultant of projectleider. Die rollen hebben levensvolwassen vaardigheden nodig. Die onderste laag is ge-offshored naar India en andere landen. Dus een belangrijk deel van de instroomlaag is weg. De verhoogt de gemiddelde leeftijd en het maakt het instappen in het vakgebied moeilijker.

Ik denk overigens niet dat IT een overmatig hoog leeftijdsgemiddelde heeft in vergelijking met andere technische vakgebieden. Jammer dat het artikel die vergelijking niet maakt. Ik denk dat hier sprake is van een normalisatie. IT is niet meer het kekke vakgebied van de toekomst, maar het gewone werk van het heden. Een vak dat ik overigens nog steeds met veel plezier en passie doe.

Ik zie vooral veel gegoochel met statistieken. Gemiddelden en percentages worden opgevoerd terwijl de verdeling over leeftijdsgroepen veel meer inzicht zou bieden.
En zoals hierboven is opgemerkt zou een vergelijking met andere beroepsgroepen ook meer inzicht bieden.
Veertig jaar geleden was er veel minder IT, en werden er weinig ITers opgeleid. Daarom waren er twintig jaar geleden relatief weinig oudere ITers. Nu het aantal IT-opgeleiden is gestabiliseerd zul je relatief meer oudere ITers zien.

Tja, inderdaad weinig op te zeggen, we nemen mensen aan bij voorkeur met 3-4 jaar werkervaring na hbo, dus zeg 25-jaar, maar dat is met een kaarsje te zoeken. De meeste mensen die we kunnen vinden zijn een stuk ouder (zeg 45+) en binnenkort gaat onze CCIE Emeritus met 65 jaar en 3 maand op pensioen. is bij ons het gemiddelde ook weer wat lager!

Wel is de koek in Nederland helemaal op en moeten we nu mensen uit Middle-East en Afrika halen die zijn over het algemeen jonger als ze aan zo'n avontuur beginnen.

Overigens studeert de jeugd ook langer voor ze gaan werken!

Als de IT haar werk goed genoeg doet dan zouden zij zichzelf overbodig maken. In dat opzicht komt het mooi uit dat de natuur ook een handje mee helpt. ;)

Ben het totaal eens met de stelling, het is een feit. Op het moment gaat de tweede golf aan ICT-er met pensioen. Dit zijn degene die begin jaren tachtig dit vakgebied hebben gekozen.
De vergrijzing legt een heel ander probleem in Europa bloot (deze stelling is niet alleen van toepassing op Nederland) Werkgevers proberen allemaal uit de veels te kleine pool van pas afgestudeerde ICT-ers medewerkers aan te trekken. Op het moment nemen de meeste werkgevers gaan ICT-ers meer in dienst ouder dan 32 jaar en een groot deel van de 50+ ICT-ers is werkloos.
De te kleine pool heeft tot gevolg dat tarieven en salarissen omhoog gaan, bedrijven kunnen dat op een gegevens moment niet meer betalen en de markt stort in.
Ik ga over 9 jaar met pensioen en verwacht de instorting van de ICT markt nog mee te gaan maken voordat ik met pensioen ga.
Zeer zorgwekkende situatie.

Hoe zit het nou eigenlijk nog met de leeftijdsdiscriminatie voor ict'ers van enkele jaren geleden? Zijn recruiters nu nog steeds allergisch voor ict'ers van 45+?

Vergrijzing slaat toe over de hele arbeidsmarkt, dus op zich is de constatering helemaal niet zo verwonderlijk. Over een jaar of 10 gaat dit weer de anderer kant op, zo lijkt me. Denk ook dat een deel van de 50 plus categorie bereid moet zijn om mee te gaan in hun tijd en dus bijscholen en dan niet aan komen met het feit: "ik pik het niet meer op" (hoewel ik me ook realiseer dat niet iedereen hier toe in staat is)

Door outsourcingsgolven zijn veel nieuwe vacatures verloren gegaan. Nu is er weer wat meer vraag, maar het is nog geen aantrekkelijk vakgebied. De ouderen hebben enorm veel kennis en ervaring. Zelf kan ik mij gelukkig prijzen met een jongere opvolger die ik de komende tijd kan inwerken en mijn kennis kan overdragen.
Je ziet dat er veel behoefte ontstaat aan Cobol programmeurs, daar hebben onderwijsinstellingen helaas geen trek in. Toch is het Mainframe alsof je een piloot bent op een Jumbojet in tegenstelling tot de Java programmeur, die in die vergelijking een Chessna piloot is.
Het wordt tijd dat de grote compilerfabrikanten gratis Cobolcompilers gaan supporten zodat ook die taal weer tot leven komt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-22T07:04:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.