Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Linux op de desktop blijft een droom’

Dit artikel delen:
Open source

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het uitblijven van het Jaar van Linux op de desktop.

Morgen brengt Microsoft officieel Windows 10 uit, dat een gratis upgrade is voor huidige gebruikers van de twee voorgaande versies: Windows 7 en 8(.1). Laatstgenoemde is in de praktijk niet heel populair gebleken, maar de eeuwige concurrent Linux heeft daar niet echt veel van weten te profiteren. Net als eerder tijdens de tussenperiode van het impopulaire Windows Vista, ondanks optimistische geluiden vanuit Linux-leveranciers. Vista moest vooral opboksen tegen Windows XP, terwijl 10 het opneemt tegen 7. Linux op de desktop blijft dus een droom. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Merkwaardige titel. Waarom droom? Voor wie het wil gebruiken, is het beschikbaar. En het werkt. Ik ben in 2008 gestopt met windows. Voor alle zekerheid heb ik een dual-bootinstallatie opgezet, maar in de praktijk komt windows niet meer aan bod. Ook niet nu ik een W7 in een VirtualBox VM heb staan, waarmee je wat sneller in windows zit dan met een dual-boot. Domweg niet meer nodig.

De Chrome laptops verkopen toch aardig, is ook Linux met een Google grafische schil.

Bij een gerenommeerd bedrijf hier in Weert draaien ze al jaren Linux Mint op 65 desktops & laptops en zijn zeer succesvol!

ik droom iedere dag en dat al jaren, met KDE op mijn desktop.
Werd hier niet gediskussieerd dat "de desktop" verdwijnt?
Steeds meer worden "apps" (ik zeg nog steeds liever programma's) in de cloud of in internet gedraaid, dan is een OS alleen nog een schil voor de browser.
Voor de ICT zou het een zegen zijn als er meer diversiteit in OSsen was, wellicht komt dat nog maar dat duurt vele jaren, waarschijnlijk net zo lang als het geduurd heeft voor MS om de grootste te worden.

Linux is geen concurrent van Microsoft op de desktop, dat is op het moment Apple en misschien in zeker mate ook Android.
Maar dit is Bananen met Peren vergelijken.
Iedereen zit aan Linux te knutselen maar het is niet heel goed in desktop of in server, het is wel goed geschikt als basis voor van alles.
Je zal nooit iemand met een Windows vlag of knuffel zien lopen, Linux dromers doen dat gek genoeg wel. Maakt dat ze volwassen?

Ik ben werkzaam in een bedrijf (+1000 medewerkers) waar het overgrote deel van de werkplekken Linux gebaseerd is, echt geen uitzondering.
De enige reden waarom men op management niveau zo'n keuze niet durft te maken is omdat 'de boer nit vrit wat deh nit kent'

Ach Piet, zoveel gemeenplaatsen en vooroordelen in een paar zinnen, sterk.
Nog altijd heeft Linux in internet (de servers) een aandeel van zo 66% met Apache en/of Nginx.
Sinds wanneer zijn Oracle en IBM knutselaars want die leveren grote bijdragen aan Linux, Microsoft levert overigens ook het een en ander.
Goede raad, eerst informeren dan reageren.

Zolang er nog management zit die de ballen verstand heeft van computers en er teveel keuze is uit linux-distributies (Windows is lekker makkelijk: één leverancier, je betaalt je blauw, maar je hebt dan tenminste (n)iets) zie ik "de" linux desktop nog niet landen.

Overigens is het niet Linux die de desktop levert, maar is het de distributie die verschillende desktop managers levert; maar dat is voor de meeste van de mensen die reageren wel duidelijk.

Linux op de desktop doet het gewoon, al jaren. Als je het mensen vraagt weten ze vaak beter welke browser ze hebben dam welke Windows-versie, of dat er überhaupt Windows op draait. ( die ü is trouwens op een Ubuntu desktop een stuk makkelijker te typen dan op een Windoos ). Smartphones en tablets draaien meestal niet onder Windows en niemand mist het ! Vandaar dan ook dat Microsoft PC-bouwers bijna geld toe geeft als ze er Windows op willen zetten.

For 4 days I have been fighting to install Ubuntu Trusty Tahr (14.04) on an older ( 9 years) 2nd-tier (Acer) laptop. OOTB, Linux has no support for the wireless nor the video cards. Finally, after hacking the Xserver configuration and manually installing the SIS and BCM43xx drivers, is the desktop 'usable' (and incredibly slow, read 'compiz').

*nix was developed for 'headless' operation. It's 'desktop' is little more than a Unity or gnome 'skin' over Xserver. Installing an application, that is to say 'package' in *nix-speak, that is less common than Firefox or Libre Office, requires CLI and root access using cryptic aptitude or dpkg commands. Inappropriate for the 'end-user'.

Perhaps *nix on new(er) hardware is possibly simpler, but the promise of *nix to break the 'Win-tel cartel', new Windoze = new laptop, has yet to be realised.

Understood and accepted that Ubuntu and similar distros are community-maintained and one should not expect unlimited gratis support, but the alternative, Red Hat Enterprise Linux with a paid support agreement, is not significantly less costly than M$.

@Piet: Er bestaat ook helemaal geen Windows knuffel en dat komt omdat er helemaal niets knuffelig aan is. :) Ook zou ik iemand die met een Windows vlag zou rondlopen, aankijken als iemand die een klap van de molen gehad heeft.

Naast de Tux pop kan je ook een FreeBSD pop of Java Beans poppetje krijgen. Als producten gewaardeerd worden kan je meestal wel van dat soort merchandise krijgen.

OT: Thuis draai ik Ubuntu op mijn laptop waar ik serieuze zaken mee doe (zoals betalingen) Op mijn desktop draait Windows 7, zodat ik kan gamen.

verkoop PCs/Laptops maar eens pre-installed met Linux in elke zaak zoals dat wel met Windows / Mac gaat en kijk dan eens na een jaartje...

Het gaat niet zozeer om wat het beste is, welke technologie maar om de gebruikerservaring en wat de gebruiker wil en gewend is. De gebruikers is net als alle mensen een kuddedier, dus zolang hij om zich heen kijkt en de meeste gebruiken Windows en laat dat toevallig iets zijn waar hij zelf ook iets van weet dan... Nou ja duidelijk toch. ICT delivery dient de omslag nog te maken vanuit denken vanuit een klantperspectief in de plaats van alleen een technologie perspectief. Tja, dat is een cultuuromslag. De deadline is volgende week :)

Alle bedrijven waar ik de laatste 10 jaar gewerkt heb zijn stuk voor stuk hybride qua desktops waar men zelf mag beslissen wel OS ze op hun computer zetten. En velen daarvan vonden een (BYOD) Apple ook geen probleem.
En de applicatieservers draaien allemaal op Linux. En met de opkomst van Docker is dat een must geworden omdat zover ik weet er nog geen Docker voor het Windows OS is.

Jan, het lijkt erop dat Piet wat vooroordelen opsomt en meer niet.

Maar zo eenvoudig is het niet. MS Windows heeft weinig fanatieke aanhangers, maar wel heel erg veel tevreden gebruikers. Windows is een "grijs" OS, maar wel het soort grijs dat bijna overal bij past.

OS X en Linux hebben beide een solide basis in Unix, en wijkt daardoor af van Windows welke solide wortels in VMS maar ook zwakke wortels in DOS heeft. OS X en Linux hebben beide een groep fanatieke aanhangers, OS X heeft daarnaast ook een grote groep tevreden gebruikers, zonder dat ze "fan" zijn.

Als je een probleemloze laptop of bureaucomputer zoekt, dan heb je aan een Mac een zeer goede computer.

Als je even ergens een server(tje) voor nodig hebt, dan heb je zo een Linux server ingericht, waarmee je zonder problemen alles kunt wat een server moet kunnen.

OS X kom je in het rekencentrum bijna niet tegen, en Linux zie je weinig op bureaus staan. Dat wil niet zeggen dat dat niet kan, of dat het ongewenst of onlogisch is, dat is gewoon een constatering, een feit.

Windows kom je overal tegen, zowel op het bureau als in het rekencentrum.

Ik droom van probleemloos computeren, en dat houdt in dat ik thuis een Mac heb, op m'n werk Windows op de desktop en in het rekencentrum, en dat we een Linux fröbel systeem hebben waar we snel zaken op kunnen uitproberen zonder dat dat door de hele change molen hoeft.

Al dat gedroom en geboom.. Die windows mensen doen tenminste gewoon hun werk :-)

Windows (8/10) is gebruiksvriendelijker, sneller, veiliger, mooier, en compatible met veel meer hardware, de support is beter, je kunt er op gamen en zo kan ik nog wel even doorgaan. het belangrijkste blijft dat Linux als desktop, dus met een GUI een regelrechte ramp is.

Linux is leuk als server product wanneer je binnen je bedrijf developers hebt die maatwerk aan elkaar scripten wanneer nodig.

@M Hopper, I can't comment on the specifics in this case but generaly Linux does have support for a lot of wireless and video hardware. Indeed, sometimes you might need to go into the X configuration to get it working. But the same goes for Windows when using older hardware and/or software.

@Frank, Windows heeft veel tevreden gebruikers, klopt. Maar ook veel ontevreden gebruikers. En velen weten gewoon niet beter. Meer interessant is eigenlijk het percentage of verhouding van tevreden/ontevreden gebruikers. 62% scheldt regelmatig tegen de computer, 15% schopt zelfs regelmatig. Zou dat uit te splitsen zijn in welk OS er wordt gebruikt?

Ik vind dat Linux op de desktop geen droom is. Het is er immers, en nogal wat mensen gebruiken het, en die zijn best tevreden. Ik werk bij een bedrijf met meer dan 20.000 software engineers en die hebben allemaal Linux op de desktop, en de meesten ook nog op hun laptop. Hier wordt niet gedroomd maar gedaan, dat moge duidelijk zijn!

De vraag lijkt echter te zijn waarom Linux op de gemiddelde desktop nog niet de gewoonste zaak van de wereld is. Het antwoord daarop is natuurlijk eenvoudig: Windows heeft door een combinatie van geluk, ruggengraat, een "accident of history", slimheid en competentie een veel grotere "installed base", en het kost nogal wat om van platform te wisselen (cost of switching).

Linux is natuurlijk wel veel beter, maar Windows is toch intussen ook best aardig, en in ieder geval ruimschoots goed genoeg voor de meeste toepassingen. Mochten we de geschiedenis nog eens overdoen, wetende wat we nu weten, dan zouden we het wel weten natuurlijk, brengen we WordPerfect, Turbo Pascal en Lotus 1-2-hupsakee uit voor Linux, en hoppa!

@Jos Visser
ik heb WordPerfect op linux gehad, zo'n 16 jaar geleden, dat werkte net zo goed als op dos/windows.

Ik kan het me herinneren: WordPerfect 5.iets :-)

Nadat ik mijn antwoord had ingetypt vroeg ik me af of ik niet WordStar had moeten zeggen...

Ik heb geen Windows meer. Elke computer die niet meer vooruit te trappen is met Windows, draait vervolgens nog jaren zonder problemen op Ubuntu. Heb er al heel wat mensen met een klein inkomen blij mee gemaakt.

Ik heb drie pc's en twee laptops. Op 1 PC staat nu nog Windows 7 die ik laat upgraden naar Windows 10. Op alle andere PC's staan Linux mint. Een flexibel en naar smaak aanpasbaar systeem. Het grote voordeel is het updaten. wanneer daarvoor wordt gekozen wordt niet alleen Linux mint ge-update maar ook alle andere software die op de pc staat. Verder werkt op de Linux PC's alles precies net zo als op de Microsoft machine. Zelfs alle Steam games ( steam is verzamel bak winkel met games)werken prima.
Applicaties als firefox, thunderbird voor de mail, libreoffice, spotify met mijn afspeel lijstjes, vlc voor de video's zijn allemaal verkrijgbaar voor Linux mint. Ook het uiterlijk heb ik via de thema's naar mijn smaak ingericht. Heerlijk computeren op deze machines en ik ben echt geen nert (geloof ik).
Dus als blijkt dat ik Windows 10 niet goed genoeg vind zal de laatste pc in mijn huis ook Linux mint gaan draaien.

@berry: Ik zei dat Windows vele tevreden gebruikers kent. Ik zei ook dat ik thuis OS X (Mac) gebruik.

Ik vind OS X vele malen prettiger, maar kantoren zijn er niet op ingericht (helaas). Vandaar dat ik op m'n werk met Windows werk, en dat naar tevredenheid. Het is niet optimaal, maar het is goed werkbaar.

Linux op de desktop kan, maar je hebt dan een goede support afdeling nodig; je hebt toch wat meer kennis nodig.

Zoals altijd leid dit tot een discussie welke van links naar rechts gaat, de realiteit is dat Linux al overal om ons heen is.. behalve op de desktop. Een leuk artikel dat ik een tijdje terug tegenkwam vat dit goed samen;

"In other words, “the year of Linux on the desktop” is a diversion. Don’t sit around waiting for Linux to become mainstream — it already is. The year of Linux on everything but the desktop is here! "

Why 2015 is the year of Linux on the everything-but-desktop
http://www.pcworld.com/article/2868399/why-2015-is-the-year-of-linux-on-the-everything-but-desktop.html

Op mijn werk moet je linux gebruiken. Ik heb mijn baan te danken aan de malware en virussen voor windows pc's. Mijn bedrijf levert appliances om het netwerk te scannen voor malware. We gaan er gewoon vanuit dat pc's besmet worden wat je ook doet.

Ik heb na ongeveer anderhalf jaar Linux mint gebruikt te hebben de overstap gemaakt naar andere distro's. Ik vond Linux mint traag, maar was in de overtuiging dat het de enige 'makkelijke' Linux was. Na wat zoekwerk eerst elementary os Freya geprobeerd. Die werkte erg slecht, dus meteen verwijderd. Daarna fedora 22 geïnstalleerd. Eerste indruk? Geweldig! Makkelijke installatie als je al een tijdje Linux gebruiker bent, razendsnel vergeleken met Linux mint en geen overbodige poespas (bij poespas denk ik aan Unity, compiz enz.) dus ik ben meteen al om! Ik ga wel nog moeten ontdekken hoe dit bevalt bij langdurig gebruik, maar terug naar Linux mint zeker nooit meer. En zo zie je maar weer, zelfs in de Linux wereld is er van alles te kiezen. Terug naar Windows is dus niet eens een gedachte die in me opkomt. Het artikel lijkt geschreven vanuit het idee dat Linux nu de wind in de rug heeft en dus veel meer terrein zou moeten winnen dan nu gebeurd. Tsja, daar kan je over twisten, maar Linux bied zeker geweldige gratis alternatieven. Ik zou niet weten waarom in de toekomst Linux niet langzaam maar zeker door zou blijven groeien. Is het niet met een revolutie, dan wel gestage evolutie.

Het probleem met Linux is mijns inziens toch wel dat er ik weet niet hoeveel verschillende distro's zijn, en dan heb je ook nog eens verschillende desktopinterfaces per distro. De niet zo 'tech savvy' gebruiker haakt dan af, en gaat af op het advies van de Mediamarkt-medewerker en kiest voor Windows of Apple. Ik zelf heb nu een dualboot-systeem met Windows 7 en Linux Mint. Als ik iets serieus wil doen, dan gebruik ik toch mijn Windows 7-installatie, omdat hier de meeste applicaties op draaien (bv. Van Dale-woordenboeken).

Ik heb net het tegenovergestelde gedaan als Bart. Ik heb jaren Fedora gebruikt. Op de server geweldig. Op de desktop ben ik de vergelijking gaan maken of een simpele gebruiker er mee om kon gaan. Simpel in de vorm dat het moet werken en niets meer. Met Fedora was dat best een probleem soms. Met Mint gaat alles erg makkelijk. Ik draai het nu een jar en ik ben erg tervreden. Nooit meer worstelen met een nieuw pakketje. Het werkt gewoon.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-28T08:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.