Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Microsoft-evangelisatie van Windows 10 is slim’

Dit artikel delen:
startpagina W10

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de Microsoft-missie om buren te helpen met Windows 10-upgrades.

Medewerkers van Microsoft krijgen van ceo Satya Nadella de uitnodiging om hun vrije tijd vrijwillig te besteden aan het upgraden van de pc’s van buren, vrienden en andere contacten. Nadella spreekt de hoop uit dat naast zijn werknemers ook klanten en partners meedoen om mensen over te krijgen naar de allernieuwste, gratis versie.

De overstap naar het vandaag verschijnende Windows 10 moet zo een brede beweging worden. Microsoft kan zo snel afscheid nemen van het niet groots aangeslagen Windows 8 en 8.1. Het blijft dan minder zitten met een marginaal gebruikte ‘tussenpaus’ zoals Vista. Slim. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klinkt als de participatie maatschappij.
Verknoei de boel eerst en laat het de slachtoffers vervolgens zelf uitzoeken.
Fijn als je pc die je voor je verenigings werk gebruikt, word ingeregeld door je buurjongentje.
Nog steeds blijft de vraag, wat was er ook weer mis met Windows-7 ?

Ikzelf heb gemengde gevoelens bij de upgrade naar Windows 10.
Aan de ene kant biedt het windows 10 "gratis"aan, maar wat gaat er gebeuren over een jaar? moet dan iedereen in 1X verplicht betalen en kan het niet meer verder als dit niet gebeurt?
Qua besturingssysteem ben ik wel enthousiast, maar ik ben wel bang dat de aankomende tijd wel een periode van telefoontjes gaan komen met vragen en waarschijnlijk ook problemen met Windows 10.

Allereerst, 'G.R.A.T.I.S.' bestaat niet. Als men daar over begint dan weet je dat het je ergens een keer geld zal gaan kosten. Bill Gates is niet voor niets puissant rijk geworden met een meesterlijke ingeving de hele wereld tot 'tester' te bestempelen en op dat vlak te besparen. Briljant.

In het verlengde met de reactie van Pascal hier, ga ik zelfs even verder terug in de tijd..... wat was er eigenlijk mis met XP? Als je het over een prachtige commerciele successtory wil hebben was dat het wel. Ik heb altijd geroepen dat het een ' Misser' van de bovenste plank was hier niet verder in te gaan.

Ik ben benieuwd welk verdien model er straks boven komt drijven in ieder geval.

Het is een goed idee van Microsoft de oude meuk op te ruimen. Het team dat de updates voor Vista, win7, win8 en 8.2 in orde maakt kan nu Windows 10 verbeteren. Volgens mij hadden ze dit al veel eerder moeten doen. Het lijkt mij een dure spagaat houding om alle hardware van verschillende machines en alle software te moeten blijven ondersteunen van verouderde Windows operating systemen.
Verder is het voor de gebruiker een frisse vernieuwing die beter aansluit met mobiele ondersteuning en bestanden die op elk device kunnen worden bekeken of bewerkt. Persoonlijk hoop ik dat er minder annuleren en weet u het zeker in beeld verschijnt.

Allen die gene die niet tegen veranderingen kunnen zullen het moeilijk vinden

Quote: Allen die gene die niet tegen veranderingen kunnen zullen het moeilijk vinden.

Dat zijn dus alle Windows gebruikers, anders waren er jaren geleden al heel wat overgestapt op een random ander OS.

@Numoquest, ga er maar vanuit dat het verdienmodel gaat zitten in het verzamelen van prive' gegevens en het spammen van advertenties.

@NumoQuest, Pascal
Inderdaad, gratis bestaat niet. Kijk naar Google, die verdient (grof) aan jouw privégegevens!

Het heeft de schijn dat MS dezelfde kant op gaat, maar eerlijk gezegd denk ik dat niet.

Kijk naar Office365: MS verdient aan z'n Office pakket door de software niet eenmalig te laten betalen, maar de Office dienst als abonnement aan te bieden.

Dus in plaats van je eens per 5 jaar een Windows en een Office licentie, beide van 100 euro, tezamen 200 euro, te verkopen, verkopen ze nu de Office dienst voor 100 euro per jaar.

De inkomsten stijgen van 40 euro per jaar (=200/5) naar 100 euro per jaar. Dat is een prijsverhoging van 150%! Je hebt dan wel verschillende voordelen, wat de gebruikers over de streep moet trekken.

Ik vind het zielig voor de werknemers van Microsoft en ermee gelieerde instellingen. Ik heb zelf echt wel een beetje verstand van computers, maar upgraden brengt altijd hoofdpijn. Rare randapparaten werken niet meer, oude software is incompatibel, gebruikers kunnen instellingen en opties niet meer vinden, de computer wordt langzamer. Je moet er nogal wat voor over hebben om te upgraden. Ik doe het zelf bij voorkeur niet: Als het werkt, niet aankomen! Nu worden die arme Microserfs (ook een goed boek door Douglas Coupland, maar dit terzijde) aangemoedigd om zichzelf in de nesten te werken, want zeg nou zelf, hoe groot is de kans dat het ze lukt om een tevreden gebruiker achter te laten na zo'n upgrade.

Ik moet terloops even denken aan het bekende gedicht "Witte sokken in sandalen" van Nico Dijkshoorn: "Nooit doen!"

@Jos: Niet updaten, want updaten, het bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen en veiligheidsstandaards, is eng??? Wat een raar advies!

Ik zeg niet dat je zomaar moet gaan updaten. Het is altijd slim om wat aan voorbereiding te gaan doen. Bijvoorbeeld eerst onderzoeken of oude hard- en software nog ondersteund wordt.

Qua systeemeisen is het simpel: als Windows 7 of 8 erop draait, dan draait 10 er ook op.

Als je nog antieke hardware hebt die niet ondersteund wordt, is dat misschien een mooie aanleiding deze eens weg te doen. Weer een apparaat dat je al jaren niet meer gebruikt weg.

Als je exotische software hebt die niet meer werkt onder Windows 10 is dat een mooi moment om te bekijken of je die software nog nodig hebt. Heb je die software echt nodig, dan blijf je op je huidige systeem werken. Is het een mooi moment om die software met pensioen te sturen? Dan houdt niemand je tegen om over te stappen op Windows 10!

Ga, na installatie, wel even naar de privacy instellingen...

Gaan die upgraders dan ook alles upgraden via de automatisch installatie en alles default laten?

Als u het zelf doet kies dan even voor de geavanceerde setup en maak de bewuste keuzes die uw privacy iets meer beschermen.
https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/extra/windows-10-privacy/

Ik dacht ooit toepassingen voor Windows te hebben gevonden,
Maar Quartus, Visavo, mpLabs en aanverwante produkten draaien allemaal prima onder Linux, hetgeen het werken met dergelijke software toch een stuk aangenamer maakt.

@Frank Heikens, voor industrieele toepassingen is het normaal dat apparatuur meer dan vijftien jaar blijft draaien (om nog maar te zwijgen over de luchtvaart waar dertig jaar niet heel bijzonder is).
Dergelijke 'exotische' toepassingen zullen toch moeten blijven draaien, ook als die nog op een 486 met MSDOS draaien.
Mind you, dit komt meer voor dan je denkt, kwam vorige week nog zoiets tegen in een kantoorgebouw.

Developement op basis van Windows PC's is wellicht snel en goedkoop,
maar discutabele keuze voor lange termijn planning.

@Frank Heikens: Vaak is die randapparatuur nog zo oud niet en/of wordt die nog volop gebruikt.

Randapparatuur wordt zo een beetje H&M mode.. Het gaat maar een seizoen mee :)

@Johan:
Inderdaad, ik eindigde niet voor niets met de privacy settings, maar je hebt gelijk, doe het meteen goed en voorkom dat het grote dataverzamelen aangezet wordt, dat is beter dan achteraf dit weer uitzetten.

@Pascal, Techniek:
Mijn opmerkingen over het upgraden geldt voor "slechts" 99% van de gewone huis- en kantoorgebruikers. Die hebben Office (met Outlook), een browser en nog een paar redelijk standaard programma's nodig, zonder exotische zaken. Ik had het niet over die ene procent met zeer specifieke eisen.

Maar als het in die zeer specifieke markt gebruikelijk is dat apparatuur die aan de computer kan worden gekoppeld 15 tot 30 jaar meegaat, dan zorgt de leverancier waarschijnlijk voor de juiste Windows 10 drivers als dat nodig is.

En die ene procent van die ene procent, dus die 0,01%, die nog MS-DOS op een i486 draait, daar gaat mijn opmerking helemaal niet over! Die draaien dus zelfs nog geen eens Windows 95 (welke nu bijna 20 jaar is; tijd voor een feestje!!!), dus een upgrade naar Windows 10 is daar totaal niet aan de orde.

Laten we ons voor het gemak even concentreren op die 99%.

Is het echt heel erg als die ene printer van 10 jaar oud, destijds 100 euro, het niet meer doet? Voor de prijs van een setje inktpatronen heb je een nieuwe printer, die tegelijk ook nog kan scannen, en die je ook nog eens in staat stelt om vanaf je iPad te kunnen printen. Vier vliegen in één klap:
1. oude logge printer kan de deur uit;
2. je hebt nieuwe inkt;
3. je hebt niet alleen een printer, maar ook een scanner en een copier;
4. je kunt nu ook vanaf je telefoon en tablet printen.

En is het echt heel erg als je Nero uit 2000, die je ooit eens bij een CD brander hebt gekregen, het niet meer doet? Films kijk je streaming, en flash drives zijn een beter manier om bestanden over te brengen of te archiveren dan optische media. Die brander heb je waarschijnlijk al een paar jaar niet meer gebruikt...

Conclusie: let op als je specialistische eisen hebt, of oude hard- of software hebt waar je om wat voor reden dan ook geen afstand van kunt of wilt nemen, verder kan het gros van de gebruikers van Windows 7 of nieuwer overstappen op Windows 10.

Ik vind het nog steeds vreemd dat windows 8 / 8.1 een flop is.
Is daar marketing technisch iets niet helemaal goed gegaan?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-29T08:02:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.