Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows 10 is nog niet af’

Dit artikel delen:
startpagina W10

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Windows 10 dat nog vele updates gaat krijgen.

Microsoft stelt Windows 10 beschikbaar aan de wereld, waarbij de technische testers van de afgelopen maanden als één van de eersten aan de beurt zijn. De komende tijd krijgt het nieuwe besturingssysteem nog updates, bijvoorbeeld voor specifieke hardware. Daarnaast monitort Microsoft de telemetriegegevens van Windows 10-installaties om bugs op te sporen en aan te pakken. Daarnaast ontbeert de gloednieuwe webbrowser Edge nog een framework voor plug-ins. Dat wordt later nog toegevoegd.

Terwijl de klassieke term RTM (release to manufacturing) officieel passé is, is Windows 10 nu wel ter beschikking gesteld aan pc-makers. Die kondigen het ge-upgrade besturingssysteem nu wel aan voor hun systemen, maar leveren het nog niet standaard voorgeïnstalleerd mee. Een handjevol pc’s komt wel default met het nieuwe Microsoft-besturingssysteem, de grote golf volgt in de herfst. Dan komt ook een lading functies voor (groot)zakelijk gebruik, als update uit. Kortom, Windows 10 is eigenlijk nog niet af. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vooropgesteld: ik ben er niet op uit om te Windows-bashen.

Een operating systeem is nooit af. Er zullen altijd dingen aan moeten worden toegevoegd (zowel functionaliteit als drivers).

Het is ook afhankelijk van wat er bedoeld wordt met "een lading functies voor (groot)zakelijk gebruik". Als hier wordt bedoeld "functies" als Outlook, Office etc. dan vallen die wat mij betreft niet strikt gesproken onder Windows 10, dat zijn applicaties.
Als hier een aantal meta-functies wordt bedoeld, dan zou je kunnen beargumenteren dat de onderliggende functies er al wel zijn (en dus Windows 10 wel compleet is) en dat deze meta-functies niet meer zijn dan een handige manier om de onderliggende functies aan elkaar te knopen.

Ik vind het eigenlijk interessanter om het te hebben over de invulling van gratis nu en in de toekomst. Microsoft belooft nu een gratis update, maar geeft in zoveel woorden aan dat een "upgrade" in de toekomst niet gratis zal zijn. Ik heb nog nergens een goede definitie gezien van wat Microsoft als een upgrade beschouwt. Een nieuwe moederbord is al een upgrade volgens Microsoft, maar als het een 1:1 hetzelfde type is, is het voor mij geen upgrade maar een reparatie...

Ik sluit me aan bij cpt.
Kijk je naar buildnummers dan zie je dat een os nooit "af" is. Die stelling is op z'n zachts gezegd komisch.

Dat 1 dag na de introduktie nog nauwelijks voor-geinstalleerde systemen met Win10 zijn verbaast mij niet, dat kost toch altijd een aantal weken tot maanden.

Ik ben erg benieuwd hoe Edge met webstandaards omgaat en of we verlost worden van de lastige MS-specifische webkode die steeds voor problemen zorgt bij webapplikaties/webinterfaces/websites.

We zullen in de komende maanden weer veel artikelen en discussies zien over de voors en tegens.

Ik vind dat Microsoft vooral moet doen waar ze zin in hebben. Als zij denken dat dit de manier is om Windows 10 uit te brengen, wie ben ik dan om daar een mening over te hebben? Zolang maar duidelijk is wat ik ervoor moet betalen en wat ik er dan voor krijg dan is het allemaal in evenwicht.

Als de vraag is: "Zou jij dit ook doen als je Microsoft was" dan moet ik daar nog even over nadenken, maar misschien wel. Ik zou in ieder geval niet meteen "nee" antwoorden.

Verder, wat @cpt en @Jan van Leeuwen al zeiden.

Microsoft heeft de afgelopen Windows-versies wat stijlbreuken gehad. Het is een grove platte interface (iOS en OS X hebben tegenwoordig een fijne platte interface).

Persoonlijk vind ik de Windows 10 interface mooi op telefoons, en wel aardig op pc's (beetje jaren 80 retro).

Windows 10 zelf (kernel, drivers, desktop, ...) is wel af, maar veel (meegeleverde) programma's zijn nog niet aangepast aan de nieuwste stijl, en zitten nog op 1 of 2 stijlen geleden.

Dat hoeft geen probleem voor de stabiliteit te zijn, maar het ziet er niet consistent uit. Ik hoop dat Microsoft er werk van maakt, want het geeft vertrouwen als alle onderdelen van Windows 10 ook geoptimaliseerd zijn voor Windows 10.

Ik heb het er gisteravond op gezet, vond het fantastisch...

Wat ik professioneel nu nog steeds mis is de stelling dat Win7/8 nog steeds niet ten volle is uitgenut en ontwikkeld en het mij dan ook erg benieuwd of MS 10 dan ook ziet als een 'upgrade' van.... of 10 beschouwd als een nieuw platform. De klant heeft wederom een ondergeschikte positie in deze want wanneer het MS behaagt een nieuw certificaat voor 10 verplicht te stellen als 'certified' professional, zal er een keer een moment komen dat support op 7/8 de nek zal worden omgedraaid.

Datzelfde geld natuurlijk ook voor het gegeven dat ik persoonlijk het lifst nog wel even een half jaar wacht met implementatie van 10 op de werkvloer omdat ik graag zou willen weten wat nu precies de do's en dont's zullen gaan worden de komende maanden. Uiteraard deel ik dan de mening van voorgaande pro's door te stellen dat een os van MS eigenlijk nooit is uitontwikkeld.

Word vervolgd zullen we maar zeggen...

Tuurlijk is het nooit af.
ICT...vernieuwd dagelijks.

Ik loop er overigens tegenaan dat ik windows 10 niet kan installeren vanwege een video driver probleem. Dat is jammer als je al weken wordt geteased met een gratis update.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-30T08:03:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.