Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Telco’s zoeken goud in cloud en IoT’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de nieuwe goudaders die telco’s aanboren in clouddiensten en IoT.

Telecombedrijven hebben door veel internetontwikkelingen aan belang ingeboet. Enerzijds zijn hun breedbanddiensten nog altijd broodnodig. Anderzijds zijn ze meer inwisselbaar, omdat ze vaak slechts een ‘dumb pipe’ zijn die klanten verbinden met de diensten van derden die toegevoegde waarde bieden. Netneutraliteit is hierin een belangrijke factor.

De hieronder lijdende telco’s zoeken en vinden nu nieuwe goudaders. Ten eerste in clouddiensten, onder meer voor het mkb waar Nederland zo rijk mee is bedeeld. Ten tweede in het opkomende IoT (internet of things), waar consumenten mee worden verleid. De dataverbindingen zelf kunnen nog altijd grotendeels inwisselbaar zijn, maar de koppeling met extra, eigen diensten kunnen kassa zijn. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind ... dat iedereen zoveel mogelijk moet doen wat ze willen. Als telcos door middel van "value added" diensten de klant wil verleiden om met hen zaken te doen dan "more power to them."

Als we de vraag interpreteren als "zouden ze dat moeten doen, qua businessmodel", dan weet ik het nog zo net niet. Ik maak toch zelden mee dat die telco's iets anders ook goed kunnen. Het leuke van het Internet vind ik juist dat al die services zijn losgekoppeld en dat ik zelf een beetje kan mixen en matchen tussen alle aanbieders.

Als je wilt weten hoe ver de Telco's technisch zijn moet je de volgende vraag maar eens stellen:
Kan ik via een G3/G4 WLAN-Router een Fax op een VOIP-Verbinding met T38 aansluiten?

De meeste weten niet eens waar je het over hebt.

Zolang nog steeds het waanidee geldt dat bijv. Skype niet via een smartphone mag werken (of mag dat nu wel?) zie je dat het imperium brokkelt. Dat diensten aangeboden worden is OK maar als klant moet je wel opletten, Telco's reken graag te veel voor te weinig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-10T07:44:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.