Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Apple heeft gewonnen’

Award

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Apple’s dominantie van het ict-landschap, waarbij anderen dansen naar de pijpen van Tim Cook.

Apple domineert niet alleen de geruchtenblogs, maar rukt ook op in de brede ict-industrie. Microsoft volgt met zijn Surface-tablets het OS-plus-hardware integratiemodel van Apple. Google trekt de touwtjes aan voor Android om meer grip en veiligheid te hebben. Hardwaremakers als Samsung en Asus hebben ‘designlessen’ van Apple gevolgd. Softwaredevelopers richten zich op iOS, Android en dan eventueel nog Windows. De nieuwe versie van dat pc-dominante besturingssysteem is nu gratis, naar voorbeeld van OS X voor Macs.

En het blijft niet bij de groeiende wereld van smartphones, naast ‘ouderwetse’ computerclients. IBM haakt aan op de populariteit van de iPhone, juist voor zakelijk gebruik. Denk aan dienstverlening, business-apps, integratiewerk met bestaande back-ends. Daarnaast gaat de producent van de eerste ‘personal computer’ zelf ook groots voor Macs. IBM lijkt zich nu te ontpoppen tot de allergrootste koper en gebruiker van MacBooks. Apple heeft flinke en groeiende invloed in de hele ict. Het bedrijf van Tim Cook (over)heerst. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ookal laat Apple regelmatig wat steekjes vallen, ik ben het eens met de strekking van het artikel. De keuzes die ze maken voor hun software applicaties zijn soms vreemd. Denk aan het uitkleden van de iWork suitte om deze compatibel te maken met de IOS versies. Denk aan final cut pro die in de nieuwe versie minder functionaliteiten bevatte dan de vorige versie. Dit maakt echter niet dat mensen apple verlaten. Volgens mij denken ze er goed over na en zien ze meer voordeel in 100 nieuwe klanten dan 2 die vertrekken naar een ander pakket (en waarschijnlijk de hardware blijven kopen)

iPhones blijven populair. Ookal is android groter, dat is uitgesmeerd over talloze apparaten. Heel knap dat 1 bedrijf met een paar apparaten zo groot kan zijn.

Dan nog iets. Men klaagt vaak dat macbooks zo duur zijn. En dat zijn ze ook. Maar ik werk momenteel op een HP spectre XT. Ook metalen buitenkant, i7 processor erin, lekker rap en net zo duur als een instap macbook. Het enige verschil is dat apple geen budget modellen maakt...

Ik vindt dat onzin.
Apple is en blijft een kleinere speler in de ICT, groot met "gadgets" maar verder weinig betekenis in de zakelijke ICT behalve misschien bij fotografen/grafische designers ofwel daarvoor op Windows ook goede mogelijkheden zijn met of zonder Adobe.

De kritiek is steeds de zelfde, Apple denkt voor de klant, die wordt onmondig, wie dat wil OK, maar zakelijk gezien niet acceptabel.

Ik zie bij Apple ook geen zakelijke servers en als cloudleverancier weet Henri vast een lijst met betere te produceren.

Kijken we naar "design" dan moet ik altijd lachen, geen enkel bedrijf heeft zoveel ideeen "geleend" van anderen als Apple en zich dan groot gemaakt als bedenker. Over de idiote patenten van Apple zwijg ik liever.

Een ding kunnen ze fantastisch goed, verkopen.
Het is verbazingwekkend hoe fanatiek de echte "fanboys" zijn. Klanten overtuigen dat een produkt dat duur en technisch gemiddeld is, het beste is, dat is een staaltje verkooptechniek van de fijnste soort, ik geef toe daar ben ik jaloers op.

@Jan van Leeuwen, I couldn't agree more :-) !

Ben het helemaal eens met dhr Jan van Leeuwen. apple zit puur aan de client-zijde van het hele ict verhaal. Maakt mooie gelikte dingen maar op infrastructuur hebben ze niets te bieden. Ze zijn er wel 100% afhankelijk van. Dat houdt het lekker scherp!

Apple heeft niet gewonnen, Apple is gewoon een speler op de ICT markt. Apple heeft op de consumentenmarkt wel een voorsprong.

Apple is een trendsetter. Eerst op het gebied van design, daarna devices, en nu op de integratie tussen desktop en mobiel. Niet zoals Microsoft doet door Windows 10 op pc en telefoon te laten draaien, maar door OS X en iOS gied samen te laten werken.

Apple heeft daar een prima ecosysteem (infrastructuur, beste A) voor, alles werkt perfect samen.

Of Apple gewonnen heeft? Dat vind ik te kort door de bocht. Is Apple een groter deel van de markt aan het pakken dan ze zo'n 10 jaar geleden hadden? Ja dat denk ik wel. Volgens een artikel uitgebracht door computable eind 2013 werd geschreven dat Microsft een daling waarnam in het gebruik van Windows machines op de zakelijke markt. Het meest gekozen alternatief was een Apple PC.

Ik denk dat iedereen zijn of haar redenen heeft om wel of niet een Apple of Microsoft product te willen hebben. Persoonlijk zie ik mijzelf als iemand die overgestapt is. Ik ondervind met OS X veel minder problemen dan ik met Windows XP, Windows 7 en ja daarboven ben ik gestopt.

Inderdaad Microsoft domineert bedrijfsomgevingen met hun servers en werkstations omdat het heel veel beheersgemak oplevert en daar hebben anderen (Novell, Apple, Red Hat) het laten liggen of we nu spreken over het verleden of heden.

In de prive sfeer heeft MS ook nog steeds het grootste markt aandeel en dat zien ze mogelijk ook krimpen. Er moet een gegronde redenzijn om in Windows 8.1 de start knop te herintroduceren of dit nu met dalende cijfers te maken heeft of klachten vanuit de consument(prive of bedrijf).

Welke keuzes je nu als individu maakt in je prive omgeving, Apple Mac, Ipad, Iphone, MS werkstation, MS tablet of Google Android voor PC of Tablet of misschien toch wel een vreemde eend zoals Mozilla OS. Uiteindelijk komt het op smaak neer. Wat vindt je prettiger werken en wat past beter bij jou. In ieder geval is in de afgelopen jaren de keuze voor de consument toegenomen en dat is reden genoeg voor mij om de hoop te houden dat er andere bedrijven blijven bestaan zoals Apple die de concurentie aangaan met een OS.

Wat mij betreft mag Apple groter groeien, al is het alleen maar om de concurentie scherp te houden en daarmee zichzelf.

Het spel is nog niet gespeeld. Ik verwacht een oplossing uit de SCADA hoek, de nauwelijks in beeld zijnde industriële automatisering. Daar wordt "vendor locked in" een steeds groter probleem, zeker met ontwikkelingen rond "the IoT".

Zoals meestal komen de oplossingen ook in onze ICT industrie van een onverwachte kant...

Het hangt er vanaf wat men met 'gewonnen' bedoelt. Ook al vind ik dat werkwoord in verleden tijd geformuleerd een beetje raar; alsof "het spel" nu ten einde is.

Anyway, vele techneuten kijken anders (kijk hier de reacties over infrastructuur) maar puur financieel bekeken is Apple zeker weten de huidige winnaar. Het is namelijk het meest waardevolle tech bedrijf ter wereld, boven Google, Samsung en Microsoft.

Wie heeft er dan verloren; de consument?

De consument heeft gewonnen omdat er een stap gemaakt is in een systemen met minder fouten dan de die van de concurrentie. Hoe vaak heb U een windows systeem ongewild moeten herstarten? Ik ben in 2008 over gegaan op Apple, en heb pas de eerste ongewilde herstart gedaan na 5 jaar! De totale kosten van een computer is inclusief het ongemak, dan is bij mij de keus als snel gemaakt voor Apple.

Apple heeft dit bereikt door een beperkt aantal hardware platforms en een unix based OS X. Het gevaar van succes is dat er te snel te veel varianten vrijgegeven worden die in combinaties wel problemen veroorzaken.

Als IoT ook mee gaat spelen en virussen zich via low level firmware kunnen verplaatsen is dat waar Apple niet in mee in zee moet gaan. Anders is de basis onder OS X geïnfecteerd en gaat het mooie OS X alsnog de schuld krijgen voor fouten die het niet veroorzaakt. Dus krijg grip op IoT en daarna pas integreren. Als dat niet gaat gebeuren dan kiezen gebruikers een alternatief als dat er is.. De tijd zal het dan leren.

Aardig te zien welke Applefans hier reageren.

Uit de ervaringen van kollega's uit de grafische sector kan ik alleen herhalen dat er ook problemen zijn bij Apple, die kiezen af en toe juist voor windows. Ik geloof niet dat het elkaar zo veel ontloopt, ik moet beide ondersteunen in een paar gemixte omgevingen ook daar lood om oud ijzer.

En Wijbrand, wist je dat Linux ook een unix based OS is met de zelfde bash-shell als bij OSX.

Dat Apple leuk werkt in eigen cocoon zegt niets over de integratie met de business, het feit dat je dure connectors nodig hebt omdat Apple te arrogant is om zich te conformeren aan geaccepteerde standaarden zegt al genoeg.

Alles draait om het ecosysteem en Apple is gewoon een hinkepootje als het om integratie gaat, meer een gadget dan een oplossing.

Ach, als je Apple en winnen noemt is dat inderdaad "clickbait".
En het is allemaal wat vijftig tinten grijs.

Jan geeft aan dat ze consumer faced zijn en dat lijkt inderdaad zo te zijn. Ze zitten in ieder geval aan de client kant.

Bij Apple heb ik dubbele gevoelens. Ja ik zit in hun eco systeem met telefoon en ipad en sinds kort is het me eindelijk gelukt om OS X te omarmen, voor omdat ik zo beter met linux kan babbelen. Ik heb een mac book pro met Windows omdat zij in 2010 de beste hardware hadden: 1900 / 1200 resolutie, SSD, 17 inch scherm (wordt niet meer gemaakt) et cetera. Bij mijn bedrijf gebruikt iedereen OSX en ik moet ook zeggen dat Keynote de voer aan veegt met PowerPoint, wij presenteren veel en gebruiken ook veel AV materiaal, Video en Powerpoint zijn geen vrienden kan ik je vertellen.

Maar iCloud vind ik een slecht product en de zakelijke diensten van Apple vind ik zeer matig, zakelijk gebruiken we uiteraard wel IOS en veel apps en hun ecosysteem is de beste in mijn ogen. Maar bijvoorbeeld Safari vind ik een ramp browser.

Nu gebruiken we Google for Work als generieke saas stack en praktische alle virtuele servers zijn Linux.

Dat Apple enorm in de lift zit met verkopen en dat Max OSX ook enorm groeit kun je winnen noemen, maar zoals Jan zegt, aan de server kant zijn ze praktisch non-existent. Dus de stelling is gewoon brak.

Welke integratie wil je hebben, Ewout? Die met Exchange máilservers zit al jaren standaard in OS X (op Windows heb je daar nog het niet gratis Outlook voor nodig) en iOS. Alle webstandaards zitten ook standaard op Apple producten. En de Java en Flash standaards zie ik graag snel verdwijnen vanaf de desktop.

Het eigenwijze Apple heeft met z'n omkeerbare Lightning stekkertje wel voor innovatie gezorgd, waar anderen pas aan wilden toen ze het voorbeeld van Apple gezien hadden. Dan was USB 3.1 gewoon zonder USB-C stekkertje gekomen.

En inderdaad, de onderwerpen in de Discussie rubriek lokken discussie uit, Henri. Jasper doet dat goed. Niet dat ik het met hem eens ben, maar het prikkelen van fanboys en haters lukt hem dus ook nu weer heel goed.

Degene die dit artikel heeft geschreven weet niet waar ie over praat.. 2 jaar met Apple desktops en servers gewerkt en kom uit de Unix/Windows hoek, maar ik heb nog nooit zo'n onvolwassen eco-systeem gezien! Gebruik maken van remote desktop naar een windows omgeving met Citrix is een totale crime qua printen, vastlopers etc. en lokale policies zijn voor geen meter te beheren en domain policies worden naar willekeur effectief! Er is geen fatsoenlijk package management en de meeste apps van Apple zelf, weigeren om de systeemwijd ingestelde proxy te gebruiken en belasten daarmee je firewalls zwaar! En dan heb ik nog niet over het laten vallen van ICMP-support bij de nieuwe IOS-en of dat de browserinstellingen van Safari alleen via de systeeminstellingen kunnen, waardoor je vaak tussen een rock en een hard place zit! En dan heb ik het er nog niet over dat van de een op andere dag je Mac blackscreent en dat je dan je IOS opnieuw mag installeren.. Of hoe geweldig het is om bedrijfsmatige Iphone's te beheren met Itunes..

@Frank
POP3/IMAP integratie?

Nu maakt het mij niet uit welke hamer je kiest maar om het toch een beetje plat te slaan gaat de intergratie van de edge IT om een beperkt blikveld, je zult best een TN3270 emulatie op je iPhone kunnen doen maar de vraag is in hoeverre je daarmee kunt werken. Laat ik zeggen dat ik weinig engineers ken met een Apple.

De grootste winnaar is ongetwijfeld de gebruiker. Apple heeft de stagnerende innovatie van MS aangejaagd, Android heeft voorkomen dat de innovatie van iOS stagneerde en Google heeft in z'n algemeenheid het clouddenken een stap verder gebracht.
De grootste systeemX-fans en systeemY-haters zullen niet kunnen ontkennen dat die concurrentie goed is voor ons allemaal.

@Ewout
POP3 wordt vaak aangeboden door je ISP, omdat hij jouw mailarchief niet bij wil gaan houden.

IMAP komt van je mailprovider, het bedrijf dat ook je mailarchief bewaart. Google doet dat met Gmail en ook zakelijke, niet-Exchange mail, is vaak IMAP.

Apple Mail doet beide, zowel onder iOS als OS X. Dit probleem zit 'm aan de serverkant, niet aan de client kant. Welke integratie bedoelde je hier?

Als ik een schroef ergens in moet draaien, dan pak ik een schroevendraaier, en geen hamer. Zo gebruik je dus ook geen iPhone als je een terminal emulator nodig hebt (maar, als het moet, kan het prima op een iMac). In een andere discussie hier, nog niet zo lang geleden, wist je wel dat je voor verschillende taken verschillende apparaten nodig hebt.

Maar die oude terminals zijn passé, het is nu het tijdperk van HTML5 met JavaScript (niet te verwarren met Java). En dat werkt overal, ook op een iPhone, Windows Phone, pc, Mac, Samsung, LG, Sony, ..., telefoon of tablet.

Thuis werk ik bij voorkeur met Apple, op mijn werk is het Windows, omdat dat standaard is, en ik heb geen reden om van die standaard af te wijken, en dat werkt prima voor mij.

Anderen hebben wel een reden om af te wijken en hebben een Mac, en ook dat integreert prima met de MS Exchange en OneDrive omgeving.

@M: je hebt helemaal gelijk. Ze kunnen niet zonder elkaar.

@Frank
Welke hamer je kiest hangt af van de klus, mijn voorbeeld gaat echter niet alleen om de spijkers in de front-office. Je slaat trouwens dus wel aardig de spijker op zijn kop aangaande het mailarchief.

Een kleine organisatie (lees vereniging) dacht spekkoper te zijn door te wisselen van provider maar vergat de olifant van het archief dat dus in allerlei IMAP mailboxes zat. Kleine verandering maar dus grote communcatieproblemen omdat je dit soort Systems of Engagement niet zo makkelijk migreert.

Hoewel er natuurlijk trucs zijn want 90% van de IoT bubble draait op Linux;-)

Je danst niet naar de pijpen van iemand, maar naar "het" pijpen van iemand. Als je wat leuke uitdrukkingen of zegswijzen wilt gebruiken als journalist, moet je wel even opzoeken wat ze betekenen!

@Ewout
Je laatste post is helemaal juist, maar waar moet ik die plaatsen in deze "Apple heeft gewonnen" discussie?

Apple verkoopt spullen die eindgebruikers zien. Het serverdeel bestaat uit iCloud, Handoff en meer van dat soort zaken. De Apple server is al weer enige tijd uit het assortiment. Met Apple bouw je geen serveroplossingen, je maakt connectie met serveroplossingen. Dat kan van Apple zijn, de iCloud, of de clouds van anderen, of de bedrijfsservers (meestal MS) van je werkgever.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-13T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.