Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Firefox heeft hard een makeover nodig’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de browser die ooit het trage IE heeft verstoten, maar die nu zelf aan bloat lijdt.

De open source stichting Mozilla gaat voor een reboot van zijn browser Firefox. Of misschien zelfs wel een remake. Onder de noemer ‘Great or dead’ zet Dave Camp, director of engineering voor Firefox, de nieuwe focus neer. Hij draagt een reeks maatregelen aan die van Firefox weer een gebruiksvriendelijke, vlotte, webstandaardtrouwe, veilige en veelgebruikte browser moeten maken.

Hoogste tijd. Firefox is de laatste tijd vetter geworden en heeft daardoor niet alleen 
marktaandeel verloren onder gebruikers. De open source browser lijdt volgens The Register ook aan afnemende aandacht van developers. En dat terwijl het belang van Firefox alleen maar groter is geworden. Het is immers een van de laatste der Mohikanen; een non-corporate browser die ook nog eens zijn eigen browserengine ontwikkelt. Net zoals Microsoft zijn IE grondig heeft verbouwd om de gloednieuwe Edge-browser te maken, zo heeft Firefox een eigen makeover nodig. Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik me nu in die tussentijd wel eens heb afgevraagd is, dat wanneer je pretendeert een hele snelle en veilige browser te zijn, dat default allerlei veiligheidsinstellingen dan niet zijn ingesteld. Eenvoudige zaken zoals niet gevolgd willen worden, het automatisch weggooien van cookies bij afsluiten, enz enz.

De vraag is hier aansluitend dan als je jezelf af en toe van een nieuw jasje voorziet, blij je soms aantrekkelijk wanneer de zaken 'modieus' op een ander plekje word ingedeeld.

Misschien een tip voor Dave Camp, maak hem weer leaner en.... als het even kan, breng eens een versie uit met iets als een 'ghostery' als default aan die alle trackers automatisch uitsluit. Met kunnen lijkt me.

Misschien heeft Firefox een reboot nodig, maar naar mijn gevoel stootte Firefox IE van de troon vanwege een betere veiligheid.

Voor snel browsen gebruik ik zelf trouwens Chrome voor compatible browsen Firefox.

Mozilla Firefox werkt prima op alle platforms. Zowel op Windows 7-8-10, als op Ubuntu Linux of IOS of Android. Firefox conformeert zich aan de html5 standaard, wat je van bijvoorbeeld Safari niet kunt zeggen. Ook Google Chrome werkt overigens prima.

@wboogaart Firefox op IOS? Dat is nieuws!
Ik neem aan dat je OSX bedoelt?

Firefox is natuurlijk bovenal een browser voor nerds. Is niks mis mee, ik ben ook een nerd, en totdat Chrome verscheen was ik een tevreden Firefox gebruikert.

Ik zie voor Firefox toch vooral de "keep the bastards honest" taak weggelegd. Zolang IE, Safari en Chrome het goed blijven doen zullen die browsers toch de meerderheid van de gebruikers naar zich toe trekken. Laten Google, Microsoft en Apple het er echter bij zitten dan zal Firefox ervoor zorgen dat die leveranciers hun zaakjes (hopelijk) snel weer op orde hebben.

Als zodanig valt alles wat die Firefox jongens doen alleen maar toe te juichen. Het is een soort gratis laboratorium voor de leveranciers. Dus gaan met die banaan.

In een wereld waar de grootmachten bepalen wat je wel en niet kunt is een onafhankelijke browser uiterst belangrijk. Alle anderen hebben bijbedoelingen. Voor mij alleen FireFox.

Is Firefox niet de ENIGE browser die niets doet met privacy gevoelige gegevens. Dit lijkt mij een issue van het hoogste niveau !

Voor de liefhebbers.
Firefox heeft addons om je veiligheid naar eigen dunken in te richten, dat is bij alle andere browsers minder. Nu hebben addons als nadeel dat je steeds moet kijken of die op de laatste versie draait en daar ben ik positief verrast, het meeste blijft funktioneren na een update.
Negatief is dat de browser met al die addons natuurlijk langzamer wordt.

Nu is Firefox op Android beduidend anders als op Linux cq Windows, daar zijn eigen addons. En sommige zaken werk(t)en op Android niet goed CSS-problemen, het is inmiddels beter.

Vergelijk je de verschillende browsers dan zie je dat de konkurrentie goed is, ze worden er allemaal beter door, zelfs Opera.

Binnenkort zal firefox wel met een slankere en snellere versie uitkomen verwacht ik, ze marcheren al jaren mooi mee, daarom blijft het mijn favoriet. En misschien wel het belangrijkste, ze respekteren mijn privacy, goed punt van Teus.

Firefox werkt op elk platform (ja, Daan, ook op iOS, maar dan wel op de WebKit engine), wat je van Internet Explorer, Edge en Safari niet kunt zeggen. Ook respecteert het de webstandaarden, iets waar vooral Microsoft vroeger lak aan had.

Hierdoor laat het alle pagina's zo zien als de maker ze bedoeld had. En de bediening onder Windows en OS X is gelijk.

Allemaal redenen waarom Firefox al jaren mijn favoriete browser is.

Ik heb er natuurlijk geen bezwaren tegen als mijn favoriete browser leaner en meaner wordt...

Helemaal eens want firefox is zo lek als een mandje, terwijl jij een vertrouwde website bezoekt, kan het overgenomen worden zonder dat je het merkt, pas achteraf als je op bezochte website naar een andere pagina wilt gaan van die zelfde website, blijkt dat de url niet veranderd maar wel de pagina. dan kijkt dus iemand mee via javascript

dus tracht iedere pagina in een nieuw venster te openen, dat is veiliger!

FF(en IE) verliezen behoorlijk marktaandeel t.o.v. Chrome. Het is van belang dat er meerdere spelers op de browser markt actief blijven en dus zijn we er allemaal bij gebaat als FF een behoorlijk marktaandeel weet te behouden. Daarom onderschrijf ik de stelling, immers, FF begint er wat belegen uit te zien en een opfrisbeurt is dus zeker op zijn plaats.

Firefox kan gewoon in een groot aantal kleine stappen innovaties doorvoeren. Als ze van security en privacy het hoofdthema maken zitten ze de komende jaren gebeiteld. Dat wordt nl. steeds belangrijker.
Als ze nu ineens zenuwachtig moeten worden van Edge geloof ik niet. Het inregelen van belangrijke privacy en security maatregelen is nog maar magertjes toegepast. Het ontbreken van addins is ook een onoverkomelijk gemis voor gebruikers van passwordmanagers en vertaalutilities.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-14T07:38:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.