Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Edge heeft de toekomst’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lot van IE, dat wordt vervangen door Edge.

Microsoft wil af van het aloude Internet Explorer. Oudere versies van de Windows-webbrowser krijgen na 12 januari 2016 geen patches meer. Dit raakt niet alleen zeer oude releases zoals IE7 (op Vista) en IE8 (op Windows 7), maar ook relatief recente versies als IE10. Dit verlost Microsoft van het moeten ontwikkelen en testen van security-updates voor een wirwar aan IE-versies op een veelvoud aan Windows-versies. Vista geniet namelijk nog support tot april 2017 en 7 zelfs tot januari 2020.

De nieuw ontwikkelde Edge-browser krijgt van Microsoft de toekomst. Die moderne, snellere browser is ontdaan van legacy en gaat netjes mee in het snellere updateritme van Windows 10. Niet meegaan, is niet supported zijn en dus risico lopen. Het klassieke Internet Explorer is nog wel aanwezig in Windows 10, maar dat is vooral voor backwards compatibiliteit voor zakelijk gebruik. Een teken aan de wand voor IE is dat het IE-blog is geärchiveerd en dat toekomstige mededelingen over de achter te laten browser voortaan op het Edge-blog verschijnen. IE is het verleden, Edge de toekomst. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou mooi zijn als IE geschiedenis zou zijn, net zoals Java (op de desktop), Flash en Silverlight!

Microsoft (Edge) op de desktop en Safari op de iPhone en iPad hebben samen een aardig marktaandeel, iets waar webbouwers rekening mee moeten houden. Ik hoop dat, dankzij deze Flash-loze browsers, het web snel verlost is van Flash en aanverwante zaken, en het web alleen echte web standaards zoals HTML5 bevat.

Edge is nog steeds verweven in het OS, een slechte zaak. Edge is ook nog kreupel doordat er geen extensies zijn zoals die van LastPass.

MS is altijd heel persistent met zijn business en heeft een lange adem, maar ook hier laat MS weer steken vallen waardoor ze niet zullen groeien door on par te zijn met de concurrentie, maar iets moeten toevoegen, en dat is vooralsnog totaal niet zo.

Dus zoals het er nu uit ziet heeft Edge nauwelijks toekomst. Ik heb het twee keer aangeraakt sinds Windows 10 op mijn PC's heb, maar mis niets en er is geen trigger en die verwevenheid....

Helemaal mee eens! Eindelijk een goed (enterprise) alternatief voor het veel gebruikte Google Chromee en dat zonder het "opt-in all model" vwb gebruik van privacy gevoelige gegevens, zie de uitgebreide privacy opties in windows 10 (settings/privacy) :-) !

IE wordt opgedoekt en dus zal Edge wel de standaard browser worden binnen de organisaties en consumenten die windows als basis hebben.
Edge is snel en is meer generiek, maar het ontbreekt aan extensies en dat zal voorlopig nog wel opbreken.
De verwevenheid valt volgens mij wel mee, je kan een andere browser installeren, ik heb win10 nog niet in detail getest, maar heb wel gezien dat dat mogelijk is.

In de statistieken van verschillende websites worden nog steeds bezoeken geregistreerd met IE6. Het zal dus wel even gaan duren voor dat IE echt verdwenen is. Ik zal er geen traan om laten, het is de enige browser die steeds problemen maakt bij het volgen van de W3C standaard.
Het is wel beter geworden maar ms kan het niet laten eigen "features" te maken, een gruwel voor webdesigners/webontwikkelaars.

Willem, ik schrijf niet dat het andere browsers dwarsboomt -je kan prima Chrome als standaard browser instellen-, maar wel dat je bijvoorbeeld de Edge browser niet kan verwijderen van je computer, en dus ook alle updates hiervoor ontvangt. Met andere woorden; het heeft een speciale status en is dus vanuit het OS gezien niet gelijkwaardig aan de andere browsers in je systeem.

Persoonlijk vind ik het ook foei lelijk, maar dat geldt voor steeds meer dingen binnen Windows. Dat is echter persoonlijk.

@allen
Laten we nu eerst eens proberen of een browser zonder (standaard negerende) extensies voldoet. Voldoet deze niet, dan installeren gebruikers vanzelf FireFox of Chrome. Maar laten we hopen dat dat niet nodig is; niemand zit te wachten op de opvolger van Flash!

Frank,

Ik snap je zit niet helemaal, kun je hem toelichten?

Een browser zonder extensies voldoet zeker niet. Een password manager -in mijn geval LastPass- is onontkoombaar, de enige manier om dit op te lossen is als er een uitbereiding -ofwel extensie- komt op de browser. als het onderdeel wordt van de browser zelf vind ik die ontwikkeling nog enger. Dan wordt concurrentie namelijk nagenoeg onmogelijk.

Zelfs de java Plugin (what's the difference) maakt toch ook het leven een stuk makkelijker. Veel enterprise software heeft het nodig. Ook de AWS console werkt brak zonder Java plugin.

Dit maakt de dat mensen Edge geen kans zullen geven. Heb er net weer even een uurtje mee gewerkt, voor mij wordt dit hem niet al is het een hele cleane browser.

"Helemaal mee eens! Eindelijk een goed (enterprise) alternatief voor het veel gebruikte Google Chrome en dat zonder het "opt-in all model" vwb gebruik van privacy gevoelige gegevens, zie de uitgebreide privacy opties in windows 10 (settings/privacy) :-) !"

De browser mag dan wel de nodige 'privacy' opties bevatten maar op je privacy wanneer je Windows 10 gebruikt valt wel eea aan te merken; voor zover ik begrijp wordt het eea wel naar de "MS cloud" gesynced... en wie kunnen daar allemaal bij?

Op zich is het goed dat Microsoft volledig opnieuw is begonnen, maar Edge is er nog lang niet, vrij veel bugs, missende basis functionaliteit en in de praktijk lang niet zo snel in gebruik als Microsoft ons wil doen geloven...

@Henri,

Ik zie graag een browser die voldoet aan de W3C standaarden. Een browser die zonder Flash / Silverlight / Java (niet te verwarren met JavaScript) werkt, waarin Flash en consorten het liefst helemaal niet meer mogelijk is. Toolbars / sidebars met het weer en andere "onmisbare" zaken? Een Ariana Grande of One Direction thema? Allemaal troep!

Ja, een ad blocker en een password manager zijn nuttig.

Elke browser heeft overigens een password manager: je kunt je wachtwoorden opslaan. Is dat eng?

Ik denk dat je de gemiddelde pc-gebruiker overschat. Die gebruikt een pc zoals hij hem krijgt. Die gebrukt dus Edge, en als hij daarmee naar nu.nl kan, spelletjes kan spelen en YouTube filmpjes kan kijken, dan blijft hij die gebruiken.

Ik ga uit van het positieve effect van Edge: al die spelletjes-sites met Flash spelletjes verdwijnen, of ze zetten hun content om in W3C standaarden.

@Rob: Edge 1.0 is natuurlijk nog niet af. Wacht op 2.0, die zal het stukken beter doen!

@Frank
Geen Java-plugin is een showstopper, veel kleine bedrijven hebben software die zwaar leunt op de toepassing java, zonder java kunnen enkele van mijn klanten hun werk niet doen met de branche-specifieke software.

@Jan
Ik zie dat, op de client, Java steeds minder belangrijk wordt. Dat komt denk ik door de opkomst van mobiele platforms en de eeuwige beveiligingsproblemen.

Telewerken ging vroeger middels Java en optioneel een terminal server (wat als voordeel had dat ik op m'n Mac kon werken), nu met een apart geïnstalleerd stukje software (Cisco AnyConnect) wat alleen op m'n werk laptop staat.

Daarnaast had ik een paar jaar geleden Java nodig voor vrij veel bedrijfssoftware, maar op mijn huidige werklaptop staat geen Java meer.

Overigens, zonder extensies wordt het lastig om Java applets in de browser te draaien, maar het heeft geheel geen effect op stand-alone Java applicaties. Veel bedrijfssoftware draait als Java applicatie.

Microsoft had zijn browser beter "5G" kunnen noemen. :)

resumerend, iedereen vindt dat IE opgedoekt moet worden en juichen nieuwe inspanningen van Microsoft toe. Bijna iedereen vindt dat Edge niet competetief is vanwege bugs of missende functionaliteit en er is niemand die zei dat Edge nu zijn standaard browser is.

@Marcus: Wat verwacht je van versie 1.0?

Ik denk dat Internet 3.0 de oplossing is: geen Flash, Java en Silverlight meer! Dan merk je geen beperkingen op Edge.

@Markus Ik gebruik Edge als standaard op mijn Win10 laptop, Win10 test-tablet en op mijn WP10 testtelefoon.
Allen naar volle tevredenheid.
Ik heb met deze eerste versie van Edge, nog nauwelijks hoeven uit te wijken naar een andere browser.
De prestaties zijn zondermeer goed.

Ik geef Edge een goede kans.

Heel jammer dat dit artikel allemaal feiten noemt over end-of-life data van Microsoft-producten zonder bronvermelding. Dat geeft dit artikel dezelfde nieuwswaarde als de Donald-Duck.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-02T07:55:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.