Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Project Ara is z’n tijd té ver vooruit’

Innovatie

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de modulaire smartphone, die Google heeft uitgesteld.

Veel hedendaagse technieken en apparaten zijn in het verleden al eens opgedoken, vaak in primitievere vorm. Vóór de iPad en de Surface waren er al touch-computers met Windows XP Tablet Edition. Vóór de iPhone en de Palm Pilot was er al de Newton. De ict-historie is rijk aan ideeën die te vroeg of te radicaal waren. Dit valt ook te zeggen voor het idee van de Nederlandse designstudent Dave Hakkens voor een modulaire smartphone. Repareerbaar, milieuvriendelijker, upgradebaar.

Het idee is mede opgepikt door Google in de vorm van Project Ara. Dat ontwikkelproject is onlangs uitgesteld door Google. De modulaire aanpak zou te kwetsbaar zijn. De elektrische magneten die de componenten van de zelfbouw-smartphone met elkaar verbinden, kunnen een val niet aan. Tenminste, dat was de uitleg voor uitstel of was het een grap? Hoe dan ook, de tijd is nog niet rijp voor Project Ara. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zoals altijd, welk probleem los je op? Ik zie niet in wat ik met een modulaire telefoon aanmoet. Daarnaast, goed ingerichte ruimte laat zich niet plaatsen in blokjes. Dat is altijd sub-optimaal.

En wat betreft falende projecten. Soms ben je niet per se te vroeg, maar is de techniek er nog niet klaar voor waardoor het niet lekker werkt en dus niet aanslaat. Of is de implementatie fout. De XP Tablet waren gewoon lompe dingen en de interface was gewoon niet voor tablet ingericht.

Een modulaire smartphone bestaat toch al? Fairphone.

Maar waarom je het met elektromagneten aan elkaar wil houden is mij een raadsel. Schroefjes houden beter en de batterij wordt er niet mee belast.

Wat een non-discussie is dit. Jasper, bedenk voor morgen iets beters!

Het idee van een modulaire smartphone is juist achterhaald. Op het moment dat alle onderdelen nog kostbaar waren leek het interessant om enkele onderdelen te kunnen behouden bij een upgrade. Inmiddels zijn nieuwe toestellen zo betaalbaar dat het modulaire concept het nooit op prijs kan winnen. En op degelijkheid dus al helemaal niet.

Vergelijk ook de PC; vroeger was deze volledig modulair opgebouwd met door de consument te vervangen onderdelen, tegenwoordig als notebook en all-in-one zijn er nauwelijks nog te vervangen onderdelen.

@Frank Sorry dat ik met deze discussiestelling niet aan je (hooggespannen?) verwachtingen heb weten te voldoen.
Ik zal me (nog) meer inspannen!
:)

Een telefoon die met magneten aan elkaar zit is niet optimaal, maar oké, dat kan. Maar met elektromagneten? Of bedoelde je iets anders met "elektrische magneten"?

Dat verhaal staat zo ver verwijderd van de Newton (de "iPad 0"), Palm Pilot, XP tablet en moderne tablet discussie, dat het meer op uitlokken van click bait leek dan op het aanzwengelen van een zinvolle, nuttige of vermakelijke discussie.

Goed te horen dat je je nog meer gaat inspannen, ik zie het resultaat met smart tegemoet!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-28T08:41:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.