Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Apple zaagt aan stoelpoten van het web’

Dit artikel delen:
Einde internet

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Apple’s beperking van het web, met voortekenen in zijn tvOS.

De nieuwe Apple TV draait het verbouwde besturingssysteem tvOS, dat niet uitkomt voor huidige uitvoeringen van die mediaspeler. In dat tvOS zet Apple het web op achterstand. Het nieuwe besturingssysteem laat namelijk zogeheten Webviews vallen, waardoor apps niet langer gewoon websites kunnen laten zien. Apps moeten ‘echte’ apps worden voor de Apple TV.

Daarnaast voert Apple in iOS9 nu mogelijkheden in voor adblocking op websites. Het blokkeren van ads geldt echter niet voor apps, zoals Apple’s eigen News-app waar uitgevers zich voor mogen aanmelden. Apps worden dus voorgetrokken, ten nadele van het web. Voorstanders spreken van verbeteringen van de gebruikerservaring. Marktvorsers zien een sluwe dolksteek naar Google. Tegenstanders zien mediabedrijven en zelfs de vrijheid van het web in gevaar komen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is al zo vaak geprobeerd. Namelijk iedere keer als een bedrijf probeert een platform te gelden te maken door de mogelijkheden van gebruikers te beperken.

Volgende stap is dat iemand een App schrijft die een webbrowser is. Daar is direct behoefte aan want niet alle websites zijn immers een Apple app. Waarna alle andere apps er direct uitzien als mooie en tot glimmens toe opgepoetste kooitjes.

Ik heb nooit gesnapt dat dezelfde mensen die Flash spelletjes spelen in een browser op een pc, op een tablet een krant-specifieke app gebruiken om de krant (Telegraaf, nu.nl, ...) te lezen. Daar heb je toch een browser voor?

Maar goed, men vraagt, en de nieuwsaanbieders draaien, dus staan er 10 krantenapps op de iPad waar eigenlijk 1 browserapp (met 10 bookmarks) volstaat.

Tot nu heeft de Apple TV geen app store, je kun er (zonder jailbreak) dus helemaal niks op installeren. De komende Apple TV heeft een app store, en je kunt er voor het eerst iets op installeren. Prachtig, toch?

Een Apple TV is, de naam verraadt het al enigszins, een apparaatje dat je op je tv aansluit. Een tv is een apparaat om onder andere films, series en het nieuws (in beeld en geluid) te zien, en, met een game console, spelletjes op te spelen.

Je gaat op een tv geen webpagina's bezoeken. Ja, er zijn mensen die dat doen. Maar er zijn in het verleden ook al vele apparaten geweest waarmee je kon internetten en mailen op je tv, en al die apparaten zijn kansloos ten onder gegaan.

Voor abonnee-tv (NetFlix, HBO, ...) wil je geen browserinterface. En games in de browser? Dat moet je niet willen! Als gamer wil je echte, native iOS / tvOS apps, geoptimaliseerd voor het platform waarop het draait, die alles uit de hardware halen wat erin zit!

Jasper, de Apple TV is geen webdevice, het is een tv device. Waarvoor wil je een browser op je Apple TV? Ik denk dat de engineers van Apple nagedacht hebben en erachter waren gekomen dat een AppleTV geen iPad is. Slim!

Browsen doe ik niet op mijn tv, dat is gewoon onhandig; tv kijken met een browser idem. Tv kijken is voor mij gewoon kiezen en kijken. Misschien voor mij een reden om een keer voor Apple TV te kiezen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-30T08:25:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.