Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘De diskette kan eindelijk verdwijnen’

Floppy discs

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de aloude (3,5 inch) diskette, die ein-de-lijk gaat verdwijnen.

De diskette blijkt een taai opslagmedium. Misschien niet zozeer als error-proof datadrager zelf maar wel als hardnekkig gebruikte vorm van data-opslag. Zo is de diskette anno 2015 nog gewoon in gebruik, met maandelijkse (post)verzending door de Noorse overheid aan artsen daar. Het plan is om hier begin 2016 een eind aan te maken.

Ondertussen doet Windows 10 zijn best om de diskette achter (ons) te laten, doordat het geen FDD-driver meer in zich heeft. Dit tot verdriet van een enkele pc-gebruiker. Het heeft nogal even geduurd, maar de diskette kan nu echt eindelijk verdwijnen uit de it-wereld. Nu nog ‘modernere’ opslagmiddelen als PCMCIA storage cards en zip-schijven, die nog dienst doen in Amerikaanse stemcomputers… Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo kan de diskette eindelijk verdwijnen? Volgens mij was deze 15 jaar geleden al verdwenen!

Mijn kinderen weten niet eens wat en diskette is.

Beetje als idee dat de fax niet meer bestaat, veelal is alleen de logische en niet de fysieke informatieoverdracht in kaart gebracht waardoor prachtige plannen van EDI-brievenbussen vergeten dat je eerst de overdragende infrastructuur op orde hebben.

Lijkt me niet verstandig. Veel oudere stuurapparaten in de industrie werken nog met hele oude software die alleen op diskette verspreid werd (wordt?). Er zijn nog apparaten zonder usb-poort of internetaansluiting.

Ik kan natuurlijk ook roepen dat de usb-stick verdwijnt nu er zoiets als Dropbox is, dat gelooft ook niemand.

De diskette is helemaal niet verdwenen, of zijn we soms vergeten wat het icoontje van de "save" optie in de meeste softwarepakketten voorstelt?

@Jan
Hele oude apparaten vragen om ondersteuning met hele oude middelen. Als dat een floppy is, dan is dat een floppy, als dat een ponskaart is, dan is dat een ponskaart.

99,99% van de fotografen werkt digitaal, maar er zijn nog steeds fotorolletjes verkrijgbaar. In een digitale camera kun je geen fotorolletjes meer stoppen, en dat is helemaal niet erg, sterker, dat moet je ook niet willen.

Dus zo moet je het zien: sloop de floppy ondersteuning uit de BIOS / EFI / standaard OS drivers. Op een moderne PC of Mac heb je er niks meer aan. Op een tablet, die steeds meer basistaken van de pc overneemt, heeft nooit floppy ondersteuning gezeten, en niemand heeft dat ooit gemist.

@Frank
Heb je ooit een groot formaat barietdruk van zwart-witfilm gezien?
Digitaal kan dat simpelweg nog lang niet evenaren daarom is film ook nog lang niet weg.

Die "hele oude apparaten" draaien in grote industriële omgevingen, komen van Siemens en zijn nog gewoon in gebruik.

Diskette, floppy, ... whatever. We gebruiken het in z'n algemeenheid niet meer. Geen 8", geen 5.25", geen 3.5". Natuurlijk heb ik er hier nog talloze. En ook zip-schijven. Als een industrieel systeem er nog gebruik van maakt, dan zij dat zo. Dan zal de fabrikant er wel voor zorgen dat er op een of andere manier nog software op gezet kan worden, etc. Daar moet je honderden miljoenen gebruikers die het medium vergeten zijn, niet mee belasten.

Dat soort einde aan ondersteuning is jammer (ik ken ook nog de adventure-games op de 8"-diskettes van Intel uit de 70-er jaren), maar onvermijdelijk. We houden ook geen 300bps-lijnen meer in stand omdat dat zo leuk is.

"Windows 10 heeft geen FFD-driver meer". Dus we laten Microsoft bepalen hoe onze PCs eruit zien en hoe we met onze ICT om moeten gaan?

FFD-drivers zijn nog volop beschikbaar onder Linux, dus als dat nodig blijkt te zijn, en we willen een modern operating systeem lijkt me Linux (welke smaak dan ook) een prima alternatief. Is nog een stuk goedkoper in aanschaf ook.

@Frank: Nou, de Floppy King (van floppydisks.com) en zijn inkomen weten anders.
:)
http://www.digitaltrends.com/computing/why-do-floppy-disks-still-exist-the-world-isnt-ready-to-move-on/

But while the average user might not have any cause to use a floppy disk, there are those out there who can’t settle for anything else. They’re in dire need of the disks, which most manufacturers have stopped producing. The floppy disk might seem like something better left in the 1990s. Instead it’s a product that’s alive and well in the 21st century.

Here’s why.

@Jan: Bedankt dat je mijn stelling onderschrijft! Dit is die 0,01% waar ik het over had!

Begrijp me goed: ik pleit niet voor de totale vernietiging van alle floppy's op deze aarde, ik zeg alleen dat het nut van die dingen in moderne huis en kantoor apparatuur totaal overbodig is! Android, iOS, Windows Mobile, OS X en Windows 10 hebben al geen ondersteuning meer voor floppy's, (bijna) geen enkel consumentenapparaat wordt nog met een floppydrive geleverd, het wordt tijd om dat achterhaalde medium met pensioen te sturen.

Ik denk dat Noorse artsen er blij mee zullen zijn. Als je anno 2015 met moderne apparatuur nog afhankelijk bent van floppy's, dan heb je de afgelopen 15 jaar iets totaal fundamenteels fout gedaan!

Overigens gaat dit floppy-betoog niet op voor analoge fotografie. Daar is, in een zeer kleine niche markt, nog steeds behoefte aan.

Ach, vinyl komt ook weer terug van nooit echt weggeweest.
Zolang het voor een aantal mensen functioneel is, is het niet uit zicht.

@hk
Vinyl en fotorolletjes zijn analoog, die hebben in een bepaalde niche meerwaarde over hun digitale tegenhangers.

Floppy's, optische media (CD / DVD / BD), ZIP drives, ..., zijn allemaal digitale opslagmedia, net zoals SD kaartjes en USB sticks. Er is, voor moderne computerapparatuur, werkelijk geen enkele reden te bedenken om bv floppy's boven SD kaartjes te verkiezen.

Zie je het al voor je, een Raspberry Pi booten met een diskette? Of, nog leuker, vanaf een cassettebandje? C64 / Spectrum tijden herleven!

Voor die zeldzame toepassingen waar Floppies nog noodzakelijk zijn,
kun je tegenwoordig idd goedkoper en betrouwbaarder een retrofit oplossing aanschaffen.
Staat tegenover dat er nog zat van zulke toepassingen zijn zoals Jasper al aangeeft.
Denk hierbij niet aan PC's maar aan industriele, militaire of luchtvaart apparatuur, dan wel retro synthesizers ;)

In sommige sectoren zit je met onderhoudsverplichtingen die op kunnen lopen tot 15 jaar. Apparaten uit die tijd hebben nog steeds floppy-drives. USB en/of DVD drives kende men toen nog niet of waren te kostbaar.

Aan het "even" vervangen van deze apparatuur hangt een behoorlijk prijskaartje. Het gaat dan, zoals ook Jan beschrijft, om complete apparaten en niet om een pc in een apparaat. Dat betekent dus ook bouwkundig-infrastructurele aanpassingen (bijv. andere funderingen en/of draagconstructies).

In zulke gevallen kan het dus nog best wel lonend zijn wat oude floppies en een diskdrive te bewaren.

Dat ze vandaag de dag niet meer nodig zijn, helemaal mee eens. Maar ook al is het maar een klein percentage van de apparaten die nog floppies gebruiken, er is toch een aardig bedrag mee gemoeid!

Over paar jaar hebben we het ook over het verdwijnen van de harddisk....In nieuwe computers zie je deze al bijna niet meer.....Er zijn zelfs apparaten die bijna geen opslag meer hebben....
Het nieuwe delen van gegevens gebeurt via de cloud, dan via USB en verder zou ik het niet weten...

Floppy disk wordt nog erg veel in keyboards en muziek industrie gerbruikt.
Er is geen andere manier dan via een floppy midifiles in een keyboard te krijgen.
Bij het verdwijnen van de floppie drive kan je ook je zeer dure keyboard weggooien . Waarom niet gewoon een drivertje voor een externe drive kleine moeite voor een miljoenen bedrijf. Helaas is er niet voor ieder keyboard een usb interface tussen de hardisk te bouwen.

@Willem Oorschot: Ja, verdwijnen van de harddisk.. Bij de Cloud provider slaan ze alles op in archief kasten en werken ze met buizenpost. Een floppy met een harddisk vergelijken is zoals de pony express met internet te vergelijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-05T08:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.