Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows 10 en El Capitan stelen van elkaar’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over leentjebuur spelen door Windows én OS X, die wederzijds lenen/stelen.

‘Redmond, zet je fotokopieermachines maar aan’, kraakte Apple in 2004 zijn concurrent Microsoft af. Topman Steve Jobs pochte in 2006 dat zijn bedrijf druk bezig was geweest in de vijf jaar vóór de onthulling van Leopard (OS X versie 10.5). Microsoft was in die tijd druk doende met het uitgelopen ontwikkeltraject van Vista. Anno nu zijn we aangekomen bij Windows 10 en El Capitan (OS X 10.11). Critici en reviewers zien in de nieuwste OS X-versie elementen die zijn afgekeken van Microsofts nieuwe Windows-release.

Zelfs zeer positieve reviews concluderen dit. Maar andersom is er ook sprake van leentjebuur spelen. Beide leveranciers kijken de kunst van elkaar af. Beide leveranciers verwijten elkaar dat. Eigenlijk is dat altijd al zo geweest: de twee aartsrivalen hebben daar ook juridisch over gevochten, waarbij Apple in 1993 heeft verloren. Kortom: pot, ketel, zwart. Wat vind jij?

Wall Street Journal neemt Apple’s klassieke Windows-afkraakreclames op de hak

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gaat Computable ook de Apple clickbait kant op net zoals Webwereld?

@Johan Duinkerken
Nee, dat is juist niet de bedoeling; deze discussiestelling moet dienen als tegenwicht voor meningen/blogposts dat de één (alleen) van de ander zou stelen/lenen. Terwijl de realiteit is dat het om wederzijds (en continu) afkijken/inspireren gaat.

"Leent" niet elke O.S. (of software)fabrikant iets van anderen?
Alle nieuwtjes zijn eigenlijk al wel uitgevonden, het is meer de manier van presenteren.
Zie in de laatste jaren geen echte vernieuwingen meer, anders dan de belachelijke vergaande integratie van social media.

"In den beginne" kon je inderdaad duidelijk zien waar Microsoft z'n inspiratie vandaan haalde: van Apple.

De "Mac vs PC" reclamecampagne, waar Apple overigens al jaren geleden mee gestopt is, ging niet over de inspiratie van Microsoft. Het idee achter die campagne was dat Windows groot en log was, en dat pc's vol met bloatware werden geleverd, wat een totale tegenstelling was van de Mac, die lean & mean was, en met nuttige en creatieve (iLife) software werd geleverd.

We zijn inmiddels jaren verder, Microsoft is veranderd (Apple overigens ook), Windows is een goed OS, en in Windows 10 zitten elementen die ook niet zouden misstaan in Linux en OS X.

Het kopiëren van weleer door Microsoft is veranderd in een wisselwerking tussen Microsoft en Apple (en ook Google, met z'n clouddiensten). Goede elementen uit OS X komen op den duur vanzelf in OS Y!

Overigens doet de laatste zin ("Kortom: pot, ketel, zwart. Wat vind jij?") wel vermoeden dat het clicks uitlokt. Johan heeft een puntje...

Moest even een andere Browser nemen om de video te zien, die wordt bij mij normaal geblokkeerd.
Dat is toch niets nieuws, ik zie al meer als 30 niets anders als het lenen van elkaars ideeen, dat is normaal.
Overigens heb ik de indruk dat een deel van de getoonde voorbeelden al eerder in linux (kde) zaten, dus is het allemaal lood om oud ijzer.
Of Apple of MS, beide hebben weinig zelf ontwikkeld/ontworpen, maar hoofdzakelijk iets dat al bestond verder ontwikkeld, is op zich niets mee mis.
Het wordt pas pijnlijk als er met "patenten" gegooid gaat worden.

@Jasper, als het niet de bedoeling is, waarom doe je het dan? Want ik ben het volledig eens met Johan. Overigens snap je het idee achter stelen niet. Stelen betekent iets van iemand afnemen.

Je hebt zoveel kans gehad de titel anders te kunnen stellen. Kopiëren of namaken had al wat beter geweest. Maar naar elkaar toegroeien of lijken steeds meer op elkaar had ook gekund.

In je artikel stel je het ook al veel "vriendelijker" dus waarom zo'n click-bait artikel?

Ik ben het eens met de andere reageerders dat de titel onjuist is. Het is meer het op eigen wijze implementeren van bepaalde functionaliteit die kennelijk generiek is. Laten we hopen dat het is gebaseerd op vragen van klanten.
En dan kom je op functies die op elkaar lijken.
Er zijn boeken vol geschreven en ook de archieven van rechtbanken vin Amerika liggen vol met mogelijk plagiaat van Windows versus Apple.

Er zijn nog wel de nodige aandachtspunten, voor beiden. Zo heb je wel Split screen in windows, maar dat is minder functioneel. Ook op het gebied van Apps zie ik dat Office 2016 beter integreert met de OSX dan Office 2016 op Windows. Kijk maar eens naar de opstart snelheid.
Meer focus op snelheid, die er bij Apple wel is, zou goed zijn voor microsoft.

Tja, is het er niet mee begonnen dat Steve Jobs zijn 'inspiratie' opdeed bij Xerox? Je kunt er moeilijk over gaan doen maar je kunt ook stellen dat symbiose juist tot een beter os leidt. Daarbij zijn voor mij de features een stuk minder belangrijk dan de stabiliteit en gebruiksgemak. Windows 10 moet ik nog proberen; mijn acht jaar oude Mac draait nog steeds soepel en zonder problemen, en met de laatste OS X versie.

@Jacques
Het Xerox verhaal is een heel ander verhaal. Xerox had een prachtig muisgestuurd systeem gebouwd, maar dachten dat het zakelijk niet aan zou slaan. Ze deden er dus niets mee. Via-via hoorde Jobs ervan, kwam op bezoek, en kocht de oplossing voor een schijntje. Dat was het begin van de Macintosh.

Van elkaar lenen werkt doorgaans erg goed, alle systemen profiteren daarvan.

Overigens draait mijn ruim 7 jaar oude iMac ook nog steeds prima!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-12T07:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.