Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Sony-smartphone volgt pc-lot’

Foto: Tanjala Gica/Shutterstock.com

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over smartphones van Sony, die moeilijk meekomen in de harde Android-markt.

Sony ontkent dat het de smartphonemarkt wil verlaten. Deze ontkenning volgt op berichten dat het Japanse elektronicaconcern ‘strategische opties’ zou overwegen als zijn worstelende smartphonebusiness volgend jaar geen winst draait. 2016 zou make-or-break zijn voor Sony’s inspanningen op mobiel telefoongebied, waarin het mee probeert te komen in de harde concurrentiestrijd tussen de diverse leveranciers van Android-toestellen.

Ondanks de officiële ontkenning is een exit niet ondenkbaar. Net zoals Sony eerder zijn best heeft gedaan in de pc-markt en het zich daar uiteindelijk van heeft teruggetrokken. Jammer, want Sony had in de pc-wereld toch een beetje de rol - of in ieder geval allure - van Apple. Sterker nog: in 2001 zou Apple-redder Steve Jobs zelfs het Mac-besturingssysteem op Sony Vaio’s hebben gewild. Glorie en design uit het verleden geven echter maar weinig garanties voor de toekomst. Sony’s smartphones met het generieke Android dreigen Sony’s pc’s met het generieke Windows achterna te gaan. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap dat Computable van de discussiepagina graag een smakelijk hapje maakt, maar dit is wel wat erg sterk. Het probleem treft namelijk zeker niet alleen Sony, maar eigenlijk alle "grote" merken.
De Android markt heeft heel veel weg van de PC markt: iedereen concurreert met elkaar over wie met de laagste marges het goedkoopst kan produceren. Onderscheid tussen de diverse merken is er nauwelijks.

Juist Sony doet keer-op-keer pogingen om door die grijze massa heen te breken: waterdichte en stofdichte telefoons, de "Bravia engine" om kleuren levensechter te maken (lees: om de belabberde kleurkwaliteit van LCD schermpjes op telefoons wat op te kalefateren), veel snellere opstarttijden en een langer gebruik van de accu.
Is dat genoeg om de markt te winnen? Nee, maar net zoals Apple lekker bovenin de markt zit en niet echt meedoet aan de "race to the bottom", kan Sony waarschijnlijk genoeg van de high-end Androidmarkt naar zich toetrekken om te overleven. Vandaar dat Sony minder telefoons verkoopt: ze hebben de low- en mid-end markten (waar de volumes overheersen en de marges te laag zijn) verlaten.

Ik verwacht dat Sony blijft en voorlopig zich blijft richten op de top van de markt.
Mag de rest de komst van weer een nieuwe generatie Chinese cheapphones proberen te overleven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-04T07:24:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.