Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Google geeft Chrome OS niet op’

Dit artikel delen:
Google Chrome

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Chrome OS, dat zou opgaan in Android maar dat volgens Google echt wel blijft.

Lang niet elke it-leverancier gaat in op geruchten, ongeacht hoe raak of juist wild ze ook zijn. Google heeft een uitzondering gemaakt door expliciet te reageren op berichtgeving van The Wall Street Journal dat Chrome OS opgeslokt gaat worden door Android. Eerstgenoemde besturingssysteem van Google heeft lang niet het succes behaald van het tweede, mobiele besturingssysteem.

Tekenen aan de wand zijn het grote marktaandeel van Android (versus het kleinere succes van Chrome OS), het enorme aantal apps (versus bescheiden aantallen webapps), de overgang naar een mobiele wereld (met touch-schermen in plaats van alleen toetsenbord en muis of trackpad). Daarnaast is er nog het feit dat Google’s aankomende productiviteitsdevice wel de Chromebook-merknaam Pixel draagt, maar daarop dan Android draait. Toch gaat Chrome OS niet weg, zegt Google. Is dit slechts een officiële geruststelling, die een houdbaarheidsdatum heeft? Of wordt het veiligere Chrome OS wellicht de nieuwe ondergrond voor het lastig te updaten Android? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb nu een jaar lang een Chromebook met touchscreen en ik vind het een geweldig apparaat en OS. Toch kan ik enkele redenen bedenken waarom het succes ervan is achtergebleven bij de verwachting. Ten eerste is Chrome OS gebaseerd op 100% cloud/web applicaties en data(!), echt niets meer lokaal. Om optimaal te profiteren van alle voordelen moet je je compleet en onvoorwaardelijk overgeven aan de cloud gedachte. Dat is best een grote stap. Lang niet alle consumenten en bedrijven kunnen of willen dat (al). Daar komt bij dat je als Chrome OS gebruiker niet om de Google cloud heen kunt en dat wil ook niet iedereen. Verder merk ik dat niet alle web sites goed werken, omdat ze verouderde technologie gebruiken zoals Microsoft Silverlight. Dit werkt niet op Chrome OS en zal ook nooit gaan werken omdat browser plugins niet in de architectuur van Chrome OS thuis horen. Zo kan ik bijvoorbeeld geen Horizon TV van Ziggo kijken op mijn Chromebook of zelfs mijn factuur betalen in MijnZiggo. Best jammer. Ik denk dat Chrome OS zijn tijd vooruit is, de rest van de wereld is helaas nog niet zover. Ik hoop dat de wereld snel zal volgen en dat Chrome OS zolang zal overleven.

Chrome OS is de reïncarnatie van het JavaStation van Sun. Alles centraal, niks lokaal. Daarmee zijn mooie zaken mogelijk (Apple HandOff, MS Continuum), alleen buit Google dat nog niet uit.

Verder heeft Chrome OS niet het volume van bv iOS om zo Silverlight en Flash uit te bannen.

Misschien wordt het ooit wat, het heeft potentie, vooral in flexkantoren, maar men is er nog niet klaar voor.

Het is jammer dat Chrome volledig gekoppeld is aan de Google-eigen systemen. Ik zou het graag uitproberen, maar ik krijg het niet te pakken om eens te testen. Ik ben daardoor niet van plan om een netbook te gaan kopen, want ik heb geen idee te hebben wat ik ermee kan en ik heb vooral geen idee wat mijn dataverbruik gaat worden. Gemiste kans voor Google denk ik.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-05T07:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.