Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘SSD krijgt doorbraak door M.2’

SSD

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de snelle storage van ssd’s (solid state drives), die nu pas tot hun recht kunnen komen

Flash-storage is op zich niet nieuw en ook de uiting in de vorm van ssd’s (solid state drives) is geen gloednieuwe technologie. Dankzij prijsdalingen - tegelijk met capaciteitsverhogingen, nu met 16TB in zicht - zijn ssd’s nu bezig aan een opmars in de it-markt. De ware doorbraak komt echter nu in zicht, met de snellere aansluiting van deze opslagstations op M.2-aansluitingen.
De relatieve flessenhals van de oudere sata-standaard wordt hiermee vervangen. De meeste ssd’s van de afgelopen jaren zijn intern namelijk sneller dan de externe sata-aansluiting waarmee ze zijn verbonden. Drives van flash-geheugenchips met M.2-connectors zitten met die veelzijdige aansluiting directer op de pci express-backbone van computers en halen daarmee nieuwe snelheidsrecords. Dit kan ssd’s breed laten doorbreken. Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SSD’s zijn al jaren standaard in duurdere laptops (ultrabooks, alle types MacBook), en ook op plekken waar geen behoefte is aan veel lokale opslag (kantoor) kom je ze steeds vaker tegen.

Op de computers thuis zie je vaak alleen klassieke HDD’s. Met een HDD heb je veel opslagcapaciteit voor weinig geld. Een verzameling documenten, muziek, foto’s en (home)video’s groeit al snel richting 1TB. Voor 80 euro heb je al een 2TB HDD, ruim voldoende voor een privéverzameling gegevens. Voor diezelfde 80 euro heb je slechts een 250GB SSD, te weinig voor een privéverzameling gegevens.

Voordat de SSD de HDD helemaal gaat vervangen, moet de prijs van de SSD fors omlaag, en de capaciteit moet omhoog. Dat prijs / capaciteit gat van een factor 8 moet vele malen kleiner worden. En of de aansluiting nu M.2, SATA-600 of zelfs het “trage” SATA-300 is, doet helemaal niet ter zake!

De prijs van de GB opslag per Euro wordt nog steeds gewonnen door de HDD. De M2 aansluiting is voor de GB/€ factor niet belangrijk.
Echter voor de SSD betekent de M2 interface wel een hogere snelheid en performance die voor een bredere adoptie kan zorgen vanwege de vraag naar performance. De M2 interface zal helpen bij het vergroten van het marktaandeel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-23T08:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.