Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Apple is de designweg kwijt’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over design, wat Apple hoog in het vaandel zegt te hebben.

Apple staat al van oudsher bekend om zijn focus op design. Soms met missers, zoals ooit de verketterde hockeypuck-muis. Soms met omstreden succes en latere ommekeer, zoals de eenknopsmuizen. Ook met software streeft Apple eigen, gebruikersgericht design na. De omslag van iOS 7 heeft toen stof doen opwaaien, maar is uiteindelijk wel geaccepteerd door gebruikers.
 
Toch blijft er altijd wel kritiek. De beste stuurlui staan immers aan wal. Alleen is er nu ook kritiek van kenners. Voormalige Apple-designers Don Norman en Bruce Tognazzini klagen dat het bedrijf ‘design’ een slechte naam geeft. De focus ligt op uiterlijk in plaats van op bruikbaarheid, stellen en onderbouwen zij in een lijvig document. Apple is de designweg kwijt. Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Design is meer dan uiterlijk en bruikbaarheid, design zit ook in de "internals" van de Apple apparaten. Persoonlijk stoor ik me niet aan het uiterlijk en an sich de bruikbaarheid, waar ik me wel aan stoor is dat er steeds meer dingen fout gaan. Gewoon basis zaken die niet goed werken zoals (Apple) apps die crashen, inconsistent gedrag met location services, updates die leiden tot wifi problemen, een wiebeltje in de iPhone, een originele lader die niets te leiden heeft die het ineens niet goed doet. Sloppy IDE's voor ontwikkelaars. Maar ook dat IOS steeds complexer wordt voor eenvoudige gebruikers. Het is een logische evolutie dat er steeds meer functionaliteit bij komt, maar op een gegeven moment wordt het complex en daarmee lastiger te bedienen door casual gebruikers. Er is dus weer ruimte voor een bedrijf om in dat gat te springen.

Dit “probleem” werd al voorzien toen Jonathan Ive, de hoofdontwerper van Apple, ook de regie over de softwaretak kreeg. De gevolgen daarvan kun je onder andere op iFixit.com zien: de “repareerbaarheid” van de Apple producten wordt er niet beter op, en bijvoorbeeld zelf geheugen uitbreiden op de 21,5” iMac gaat niet meer (terwijl dat nog wel kan op de 27” variant).

Maar dit is niet het grootste probleem van Apple. Het grootste probleem is dat de software de nieuwe functionaliteit niet kan bijhouden. Apple bedenkt meer wijzigingen dan de softwaretak foutloos en volwassen kan implementeren. OS X 10.9 en 10.10 werden geplaagd door componenten met fouten, die het bèta stadium nauwelijks ontgroeid waren.

Het is dus ooit beter geweest bij Apple. Maar laten we de problemen niet groter maken dan ze zijn!

Apple heeft een designafdeling, en dat is in positieve zin nog steeds te zien! Alles wat uit Cupertino komt ziet er gelikt uit, en het werkt meestal goed en probleemloos. Geen fabrikant doet Apple dat na, ook niet de fabrikanten die Apple nadoen!

Als Apple een nieuw grafisch ontwerp heeft voor iOS of OS X, dan is het hele OS en alle systeemprogrammatuur meteen in die nieuwe stijl beschikbaar. Dat doet Microsoft toch echt stukken slechter.

Ik hoop dat Apple snel weer mooie nieuwe dingen maakt, waarvan alle componenten bij release foutloos zijn, en dan het liefst wat goedkoper. Maak Q&A net zo belangrijk als design.

Het is overigens duidelijk dat de kritiek uit de hoek van voormalig Apple ontwerpers komt, want als ze andere merken goed onder de loep zouden nemen, dan zouden die er veel slechter vanaf komen!

Ik heb eigenlijk maar 1 punt van kritiek. Dat het design (uiterlijken softwarematig) niet door iedereen gewaardeerd wordt, dat mag, daarvoor zijn er gelukkig concurrenten.
Maar wat mij heel erg stoort is dat ik nooit meer terug kan naar een voorgaande versie van IOS. Die wordt nl. zwaarder en zwaarder en zwaarder. Mijn iPad 3 treft IOS9 gewoon niet goed.
Ik wil een IOS6 kunnen gebruiken met de laatste beveiligingsupdates, zoals dat bij andere (pc) OS-en kan en gebeurt. De CPU en GPU gaan nl. NIET mee met de IOS-upgrades, die blijft even snel/traag. Waarom moet zo'n IOS ge-signed worden?

Jonathan Ive heeft te veel macht gekregen binnen Apple, zodra je voor een staal bandje van Apple watch 619€ moet neertellen ben je als bedrijf de weg kwijt, het horloge zit daar nog niet bij in. Die verliest volgens mij het contact met zijn klanten. Ook koersverschillen USD met de euro is zo'n voorbeeld, ze hebben daar een vreemde manier van berekenen, wel één die alleen voor de Apple kant werkt. Apple kwaliteit stond vroeger voorop, maar de vele releaseproblemen zijn inmiddels standaard geworden, ook op het gebied van beveiligingslekken doet Apple volop mee. De bekende rijen voor de stores heeft een top dame op sales gebied inmiddels vervangen door een afspraken systeem, hoe dom kun je zijn ? Dit was de beste en goedkoopste reclame die ze hadden. NFC is nog steeds afgesloten voor gebruik van derden. Nee, ze moeten weer terug naar de basis, goede producten maken die uitblinken.

@Peter
Je hebt een paar goede punten en paar wat mindere waaronder één hele slechte.

Je bent niet de eerste, en ook niet de laatste, die de (lage) dollarprijzen exclusief BTW vergelijkt met de (hoge) europrijzen inclusief BTW. Dat moet je niet doen, dat slaat nergens op. Ook Amerikanen betalen belasting, alleen wordt er geadverteerd met prijzen zonder belasting. Die belasting komt erbij als je aan de kassa af staat te rekenen.

Dat de euro zo zwak is en zo laag staat ten opzichte van de euro, is niet de schuld van Apple (of andere Amerikaanse bedrijven), maar van de banken en (Europese) regeringen. De euro is net iets meer waard dan de dollar. Iets van $399 is omgerekend in euro's €376, en met BTW is het €456. Veel Amerikaanse bedrijven dekken zich in tegen een verdere daling van de euro (en dat gaat vast gebeuren), dus wordt dat bedrag naar boven afgerond. Zo kan het dus gebeuren dat je een horloge van $399 (zonder BTW) niet voor €456, maar voor €469 (met BTW en indekking tegen koersval) in de winkels ziet.

De Apple Watch is in de basis al duur, maar dat is standaard bij Apple. Als je er vervolgens nog iets extra's of speciaals bij wilt hebben, betaal je helemaal de hoofdprijs. Waarom is dat geen probleem als een Zwitsers horlogemaker dat doet, maar wel als Apple dat doet?

Niemand dwingt je om een Apple Watch te kopen., dus als je het niks vindt, doe dat dan ook niet! Ik vind die hele watch een aardig dingetje, maar zijn geld absoluut niet waard. Daarom hoop ik ook dat deze watch flopt, en dat Apple weer eens met beide benen op de grond komt te staan. Dan mogen ze van mij weer ouderwets goede dingen maken, waar ze een eerlijke (mag best hoge) prijs voor vragen, maar niet overvragen, wat ze nu doen bij bv de opties voor hun iMacs en MacBooks.

Het domste wat ze hebben gedaan, is dat je alleen nog maar met een afspraak wordt geholpen in hun winkels! Je doet moeite om naar de winkel te komen, en vervolgens word je niet geholpen!

Apple maakt mooie en goede spullen, maar neem dit advies ter harte: koop ze bij een fatsoenlijke winkel die goede service biedt (bv AMac, MyCom, leveren service en 3 jaar garantie zonder gezeur, MediaMarkt, levert service en 2 jaar garantie zonder gezeur), die klanten in de winkel fatsoenlijke te woord staat, ook al hebben ze geen afspraak gemaakt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-30T08:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.