Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Drones zijn nieuwe ICT-groeimarkt'

Drone

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over drones en de verwachte massamarkt ervoor.

De jaarlijkse ict- en gadgetbeurs CES (Consumer Electronics Show) staat weer voor de deur. Naast smartphones, tablets en tv’s komen naar verwachting ook drones veelvuldig aan bod. Vliegende drones, fotograferende drones, rijdende drones, wandelende drones, enzovoorts. Drones voor spelerij, drones voor bewaking, drones voor pakketbezorging, drones voor landbouw, enzvoorts. De lijst nuttige toepassingen wordt steeds langer en breder.

De op afstand bestuurde, maar ook semi-zelfstandige robotjes,vormen een nieuwe groeimarkt voor de ict-industrie. De 
chipmakers voorop, maar zij worden op de voet gevolgd door de softwarebedrijven en de telco’s. Deze leveranciers bieden oplossingen voor de verwerking van de enorme datastromen die drones gaan opleveren. Na smartphones gaan drones de volgende groeispurt voor de ict-industrie aanjagen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is niet te ontkennen dat drones "hot" zijn, iets dat door veel analisten al jaren geleden werd geroepen.

Zelf heb ik een "leap of faith" genomen door de Lily Camera te pre-orderen. Deze was gepland in feb 2016, maar is nu al uitgesteld tot de zomer van 2016 en ook dat lijkt mij krap. De drone is namelijk niet te besturen, het is een "selfie drone". Je hebt een ding om je pols en daarmee kun je eenvoudige instructies geven zoals "volg".

Het lastige met drones is dat je wilt sturen EN de camera wilt besturen, en in één persoon is dat lastig, vandaar de Lily gedachte.

However. Hier zie je dat regelgeving wel degelijk impact heeft op het doorbreken. Zoals het er nu uit ziet mag de Lily drone in NL niet eens gebruikt worden. En eigenlijk is dat terecht. Een drone in je gezicht kan wel degelijk schade aanrichten en zo zijn er meer haakjes en ogen.

Daarnaast wil ik hier het "google glass" syndroom poneren. Er zijn wel degelijk toepassingen voor drones zoals het filmen van actie momenten en evt. veiligheid en bezorging. Maar vooralsnog lijkt het met niet dat iedereen een drone wil en zal aanschaffen.

Aanjagen en groeispurt lijkt me iets overtrokken als je smartphone als maatstaf neemt. Maar dat er enorm veel drones gemaakt worden en bijkomen lijkt me onvermijdelijk.

Geen ict groeimarkt lijkt me.
Er zijn een aantal bedrijfsmatige toepassing voor drones te bedenken.
De productie van drones zal in het buitenland gebeuren. Software voor beeldverwerking en dergelijke is er al.
Consumenten toepassingen zullen beperkt zijn.

Mijn klant verkoopt ze (modelbouw winkel), dat is geen ICT-Markt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-05T08:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.