Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘WebKit-dominantie levert IE6-situatie op’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de nadelige invloed van Webkits dominantie op webstandaarden.

Scheeftrekking van webstandaarden dreigt, wederom door de acceptatie van de facto browserstandaarden. Ditmaal ironisch genoeg door open source: de Webkit-engine die oorspronkelijk door Apple groot is gemaakt. Firefox-maker Mozilla kondigt aan niet-officiële standaarden te omarmen in zijn browser, omwille van de compatibiliteit.

'We wensen dat we leefden in een wereld waar webcontent altijd een standards-based fallback heeft (of op z’n minst multiple-vendor-prefixed fallback), maar helaas leven we niet in die wereld', meldt Mozilla. Concurrerende, grote browsermakers Apple en Google bepalen dus de norm. Net zoals Microsoft dat ooit deed met IE6 toen het de browseroorlog tegen Netscape had gewonnen. De dominantie van Webkit lijkt een geschiedenisherhaling op te leveren. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Google heeft jaren geleden "Blink" afgesplitst van Webkit. Het wordt zelfstandig ontwikkeld.
Blink zit in Android. Blink zit in Chrome.
Daarmee is Webkit niet de dominante factor die in dit discussiestuk wordt aangewezen.

Verder geldt wat mij betreft dat als bedrijven niets geleerd hebben van het "wij accepteren alleen IE4 t/m IE6" debakel, ze het echt zelf maar moeten uitzoeken.

De WebKit is open source, en wordt door verschillende bedrijven gebruikt. Alleen daarom al gaat de vergelijking met IE6 mank.

@KP van Gend
Vandaar dat bepaalde sites van Google alleen maar op Chrome goed werken.
Van de regen (MS) in de drup (Google).
Het blijkt voor velen net even te moeilijk om W3C en WAI konform Websites te bouwen, helaas inklusief Computable waar ik een beeldschermloep voor nodig heb, veel te kleine en te grijze lettertjes om ontspannen te lezen.

@Jan van Leeuwen:
ik werk uitsluitend met Firefox, meestal op Linux en Android.
Ik ken geen Google sites die niet goed werken op Firefox.

Er zijn twee sites die voor mij niet goed op bovenstaande combo werken: Kickstarter en de Microsoft partner website...

@KP van Gend
Missichien ligt het aan de addons die alle tracking blokkeren dat bepaalde google-sites niet op firefox linux willen werken zoals de webmastertools.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-12T08:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.