Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Cloudstrategie

‘Gevestigde ICT-orde lijft cloud in’

20 januari 2016 - 11:49OpinieCloud & Infrastructuur
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de omarming van cloud door de gevestigde orde van ict-leveranciers.

Cloud computing vertegenwoordigde van oudsher een bedreiging voor traditionele leveranciers van software en hardware. De dreiging was aanvankelijk niet gelijk groot voor alle soorten zakelijke toepassingen. Tegenwoordig is cloud wel rijp te noemen voor verschillende bedrijfsapplicaties, getuige de acceptatie door gebruikende bedrijven.

De diverse gevestigde grootmachten in de ict-markt zijn cloud (dus) ook gaan omarmen. Eerst schoorvoetend, maar geleidelijk aan met meer enthousiasme. Zie de strategische omschakeling van Microsoft, zie de uitbreiding van IBM, zie de cloudificering van Oracle (terwijl jaren terug toenmalig ceo Larry Ellison best kritisch was over de cloud-hype). Staat omarming gelijk aan verovering? Misschien niet meteen, maar de grote ict-partijen hebben wel macht en middelen. Grote kans dat zij cloud weten in te lijven. Wat vind jij?

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    18 reacties op “‘Gevestigde ICT-orde lijft cloud in’”

    « Oudere reacties
    1. Louis Kossen schreef:
      22 januari 2016 om 07:04

      @Wieroeptmij Aan de kennis van Henri twijfel ik niet. Maar misschien zijn we allemaal wel gekleurd door de ervaringen die we hebben opgedaan. Misschien heeft Henri wel een hele vervelende ervaring met uitvoerende ict’ers opgedaan. Als ik voor mezelf spreek en de daar de ervaringen van vrienden en oud collega’s optel dan komt daar de ervaring met management en beslissers naar voren: niet luisteren, domme en geldverslindende beslissingen nemen. Waarbij je soms denkt……. ik zeg Rene Veldwijk! ICT, het is ook een sector van tweedehands autohandelaars, kwakzalvers en sterrenwichelaars.

      Login om te reageren
    2. dino schreef:
      22 januari 2016 om 09:57

      Beste Henri, de Cloud Computing Consultant, tja staat in je functie beschrijving.
      In je eerste reactie schrijf je vier alineas.
      De eerste gaat over adapt or die, de tweede ook. Alinea drie gaat over verminderde privacy/security maar dat gelijk hebben niet zo relevant is omdat veranderingen toch doorgaan, de laatste alinea gaat over krapper wordende markt.
      Dan concludeer ik, die bekijkt Cloud nogal door een commercieel opportunistische bril.

      Onafhankelijke computable experts .. vaak de auteurs van die artikelen hier : Een Gartnertje, een gevaar, dan een koopadvies en klaar. Dat rijmt en vult zakken.

      De eerste regel van je website : “Ik kan u helpen bij het realiseren van besparingen”.
      Je schrijfsels verder laten aanbevelen op Google, laten delen op facebook, twitter. Op je website verwijzen naar je Computable artikelen.
      “Digital transformaties” is wat je doet, “realiseren van een architectuur op basis van cloud computing” lezen we in bovenaan in je Computable profiel.

      Je bent blijkbaar niet onafhankelijk, maar een Cloud Computing Consultant met een bedrijf dat er geld mee verdient. Je laat je naam, geloof (cloud), artikelen en bedrijf moeiteloos op elkaar aansluiten. Cloud als vrouw Holle, die haar volgers na korte inwerkperiode rijkelijk beloont met gouden regen.

      Ik begrijp het, er moet brood op de plank. Van Eijk kan dat beamen. En Slooff, die straks weer met een artikel komt waaruit op een of andere manier volgt dat je PaaS moet kiezen als je bij wilt blijven. De onhankelijke computable experts, een lekker stel.

      Login om te reageren
    3. Jasper schreef:
      22 januari 2016 om 15:47

      @dino,
      Ach ja, Henri heeft er nogal een handje van om een beetje door te draaien.
      Niets van aantrekken.
      Zal wel goed komen.
      Maar ik denk in deze (…en soms andere), dat hij WEL gelijk heeft!

      Login om te reageren
    4. Henri Koppen schreef:
      22 januari 2016 om 21:22

      Dino, fair enough en ik was mij niet bewust dat cloud computing consultant nog in mijn functiebeschrijving stond, maar het staat er en zal het binnenkort wijzigen.

      Momenteel (laatste anderhalf jaar) ben ik mede eigenaar van een bedrijf die inderdaad digitale transformaties realiseert. Ofwel dingen automatiseren en die vaak daarvoor nog een fysiek component hadden zoals papier, klassikale trainingen en handmatige bedrijfsprocessen. Dit doen we door software te ontwikkelen als een dienst en zelf gebruiken we voor alles de diensten van voornamelijk Amazon en een beetje Azure en Google Cloud Platform. We verkopen dus een dienst die weinig met het algemene cloud computing te maken heeft, maar wel op basis van cloud computing geleverd word. Mijn kennis over die platformen of frameworks deel ik graag met anderen en momenteel komt daar vaak geen geld aan te pas.

      Meerdere experts en lezers van Computable zijn al bij mij op bezoek geweest en heb ik een demo gegeven over hoe ik de wereld zie, dat was volledig vrijblijvend en zonder bijbedoelingen en bij deze kan ik je ook van harte uitnodigen om eens op de koffie te komen. Je zult zien dat ik je niets verkoop 🙂 Hooguit een leeromgeving, maar daar ben je dan zelf bij.

      Maar goed, je hoeft niet alles van mij aan te nemen, gelukkig kan ik wel alles wat ik roep tastbaar maken. Daar zit niets mistigs bij….

      Login om te reageren
    5. Wie Roept Mij schreef:
      22 januari 2016 om 23:42

      ‘We verkopen dus een dienst die weinig met het algemene cloud computing te maken heeft, maar wel op basis van cloud computing geleverd word.’

      Dat is niet mistig, dat is gewoon misleiding!

      Nu heb ik niks tegen SaaS-diensten, ik wens Henri daarin succes, maar dan moet dat wel duidelijk zijn. Het onbenoemd laten van het leveringsmodel is een vorm van bedrog als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van data governance in Europese (en Nationale) wetgeving:

      https://www.enisa.europa.eu/activities/Resilience-and-CIIP/cloud-computing/security-for-smes/cloud-security-guide-for-smes/at_download/fullReport

      Nu kan het natuurlijk ook dat alleen de ontwikkeling gebruik maakt van de cloud, levering van de dienst annex software zou tenslotte ook kunnen middels een appliance. Een leveringsmodel dat de klant de keuzevrijheid van plaatsing geeft zonder de nadelen en steeds populairder wordt als we kijken naar de ontwikkelingen in Europese landen.

      Allermooiste van dit model is namelijk dat je er bepaalde lokale wetgeving mee kunt respecteren, uitdaging van Enterprise Architectuur is dat er veelal sprake is van een multi-national met allerlei lokale wetgeving. Maar even terug on-topic, Oracle die jaarlijks miljarden ontvangt uit de licenties ziet zijn inkomsten niet teruglopen door de cloud maar de alternatieven die er ondertussen zijn.

      De meeste appliances worden geleverd met een Open Source alternatief, het mag alles zijn als het maar Oracle gebruikt is tenslotte enigszins vergelijkbaar met het verdienmodel van Henri.

      Login om te reageren
    6. Henri Koppen schreef:
      23 januari 2016 om 09:29

      @WieRoeptMij, ik begrijp niet goed wat je bedoeld met dat ik misleidend ben. Als jij een dienst op het internet consumeert kun je vanaf de buitenkant niet zien of de dienst op een zolderkamer draait of in een datacenter van een derde partij of op basis van een andere cloud computing dienst. Uiteraard is het belangrijk om heel duidelijk te communiceren naar klanten hoe je met gegevens omgaat en delen wij exact hoe alles is opgebouwd.

      Een dienst via de browser / smartphone aanbieden zie ik zelf niet als het verkopen van cloud computing en daarmee je geld verdienen zoals Dino dat stelt. Geld verdienen aan cloud computing zie ik enerzijds door een cloud computing provider te zijn, of anderzijds om bedrijven te helpen een cloud computing provider te omarmen.

      Als je interesse hebt in de onze architectuur zoals wij die toepassen op AWS, dan deel ik deze graag met je en dat kan overigens ook gewoon publiekelijk.

      Waarin dan precies de misleiding zit, is mij niet duidelijk.

      Wat betreft het middelste gedeelte van je reactie. Zoals je weet geloof ik niet zo erg in appliance. Dat werkt wellicht wel voor (semi) generieke storage, maar in mijn ogen minder voor de dienst die wij leveren. Zo word het moeilijker om support te leveren, inzicht hebben in de relevante keten en heb je ineens IT afdelingen als klant. Wat wij wel doen en principe is het aanbieden van complete en volledige API’s op basis van wat in de industrie gangbaar is, ofwel JSON REST API’s. Daarmee geef je alle mogelijkheden ook van governance en integratie, maar geen van de nadelen en kosten.

      Daarnaast moet je bij (software) appliance vaak een licentie model inbouwen inclusief de middelen om deze af te dwingen, wat dat betreft maken we het de klant veel makkelijker, je betaald gewoon naar gebruik. Maar goed, ieder mag daar zijn eigen visie op hebben.

      En tussen mij en Oracle zijn er maar heel weinig overeenkomsten, die vergelijking is uniek.

      Login om te reageren
    7. Wie Roept Mij schreef:
      24 januari 2016 om 20:56

      Henri
      Wederom zit er geen begin en eind aan je reactie en draai je weer om de vraag heen.

      Login om te reageren
    8. Jasper P schreef:
      15 februari 2016 om 18:12

      Nou, nou, nou…
      Henri weet wel waar hij het over heeft.
      Ik vind het wel een goed verhaal.
      Veel letter, maar de ‘kern’ klopt wel.
      Zoals Henri tikte: “Cloud bestaat niet, uiteindelijk zijn er gewoon producten / diensten en bijv. frameworks”.

      In mijn visie, meer is ’t niet (online).

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs