Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows Update helpt Windows 10-upgrade’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het oprukken van Windows 10 als Aanbevolen Update, die automatisch binnenkomt.

Microsoft wil consumenten die Windows 7 of 8.1 gebruiken echt over krijgen naar Windows 10. Hiervoor is de gratis upgrade die Microsoft via patchdistributiesysteem Windows Update aanbiedt nu bevorderd van Optionele Update naar Aanbevolen Update. Eerstgenoemde staat standaard niet aangevinkt, terwijl laatstgenoemde default wel meekomt met belangrijke updates (zoals securitypatches).

Deze volgende stap in het upgradeplan van Microsoft is in oktober vorig jaar al aangekondigd en wordt nu geleidelijk aan uitgerold. Eindgebruikers krijgen nog wel een installatievraag voorgeschoteld, verzekert Microsoft-topman Terry Myerson. Verder kunnen ze de ontvangst van Aanbevolen Updates zelf uitschakelen in het Configuratiescherm van Windows (7 en 8.1), maar de kans is groot dat maar weinig mensen dit hebben gedaan. Het wordt 
volgens Microsoft zo dus nóg makkelijker om te upgraden naar Windows 10. Een goede zaak? Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Afgelopen week een nieuwe laptop aangeschaft met windows 10 (heb op de oude windows 7).

Ik moet de eerste voordelen nog ontdekken.
Betreffende laptop wordt door meerdere mensen gebruikt. Wellicht dat ik nog niet alles goed uitgezocht heb, maar blijkbaar moet ik apps per gebruiker installeren. Dat betekent dat ik een aantal apps 5 keer moet installeren, wat in windows 7 in één keer kon,
Ook zo fijn <*not*> dat windows dingen voor mij bedenkt, zoals het koppelen van mijn account voor de apps aan mijn login op die laptop. Vooral onhandig als ik met mijn account een app voor één van de kinderen wil installeren.

Om over de chaotische tegeltjes-view nog maar te zwjigen....

Eerste indruk dus verre van positief.

In het weekend maar eens gaan zoeken hoe ik van de aanbevolen update op windows 7 AF kom, zodat die laptop nog even blijft werken zoals ik het handig vindt.

http://www.nationaalcomputerforum.nl/showthread.php?t=127306 is een goede oplossing.

Vlak na het beschikbaar komen van Windows 10 in juli 2015 ben ik er op overgestapt.
Heb Win10 geinstalleerd op 3 PCs van respectievelijk 3, 6 en 9 jaar oud.
Het werkt sindsdien uitstekend, snel en met efficient geheugen gebruik, ook op de oudste PC.
.
Inderdaad zijn de Win8 modern apps nog steeds niet nuttig, maar je hebt er ook weinig last meer van.
Je kunt beter de desktop versies van applicaties installeren, en dat hoeft maar 1 keer. Net als bij Win7.
Met Microsoft Continuuum zullen apps weer interessant gaan worden.
.
Dus ja, Microsoft is steeds dwingender om Win10 uit te rollen.
Maar er is geen reden tot grote weerstand. Windows 10 is een prima product.
Alleen bedrijven moeten zsm de compatibiliteit testen met oudere applicaties.

Ik heb een tijd geleden zowel op de Laptop als op m'n tablet de upgrade gedaan van 8.1 naar 10.
Een verademing wat betreft snelheid en gebruiksgemak.

Gebruik windows 10 nu al geruime tijd. ik ben geen app gebruiker. Ik gebruik mijn workstation voor een divers aantal applicaties en deze werken zonder problemen. Oudere USB onderdelen die ik had bleken tot mijn verassing zonder problemen te werken.
Het start menu is een sort hybride oplossing tussen de orginele startknop en de metro look. de hybride vorm vind ik wel fijn voor gewoon gebruik. de rechtermuisknop op de startknop is naar mijn mening een geode oplossing om bij de beheer onderdelen te komen. Het full metrolook ding is er ook nog maar gebruik ik zelden. Heel soms vind ik het handig om een zelden gebruikte applicatie te vinden.
Technisch vind ik windows 10 prima werken. Ik ben nog niet overtuigd met de browser Edge, maar dat was omdat, toen die net nieuw was nog geen lastpass ondersteuning had.
windows 10 is snel (zeker op ssd), responsive en ik heb tot nog toe geen problemen gehad met de wat meer exotische onderdelen. (games, hardware)
Minder leuk vind ik het gedefinieerde update mechanisme. Ik heb er tot nu toe eigenlijk niet echt last van gehad en slechts een enkele keer zie ik de volgende dag dat mijn pc (altijd aan) opnieuw is gestart n.a.v. updates. Ik kan mij voorstellen dat normale gebruikers meer last hebben van de updates.
Ik vind dat iedereen zelf moet kunnen bepalen of hij op een xp, 7, 8, 8.1 of 10 wil werken. (ook al vind ik persoonlijk de argumenten van gebruikers soms vergezocht en 'gemaakt' om niet naar een nieuwe versie te gaan. Maar goed dat is voor iedereen persoonlijk)

Leuk dat MS dit wil, maar laat ze dan eerst de problemen met W10 oplossen. Ik had tegen beter weten, zowel mijn laptop en desktop geüpgraded naar W10, maar helaas bleken beide systemen als ze een poosje niet gebruikt waren, niet meer uit hun slaapstand te krijgen. De enige optie was een harde reset, spanning eraf cq. accu eruit en opnieuw opstarten. Wat betreft functionaliteit ga je er niet veel op vooruit, beide systemen hebben geen touchscreen en om programma's nu opeens apps te noemen is ook een lachertje, het is en blijft hetzelfde. Met de upgrade lekker wachten totdat W7 niet meer ondersteund word.

Ik zie om mij heen vooral gemixte reacties op Windows 10. Maar het dwingende karakter waarop deze versie er door wordt gedrukt is voor mij een reden om juist niet er op in te gaan. En mensen die achteloos een update doen om vervolgens erachter te komen dat ze een totaal andere versie van Windows hebben en een deel niet meer werkt is geen reclame.
Daarnaast geloof ik niet in deze gratis update.
Microsoft is geen filantroop, dus die kosten komen of door de verkoop van mijn gegevens of door advertenties weer terug.
dus doen? nee dank u.

2016 wordt het jaar van de Windows10 Desktop!

Daar maakt Jasper vast weer een discussie van.

Zolang ik de programma's normaal kan laten werken is het OS niet erg interessant,
en de reklame etc. kun je in win10 grotendeels uitschakelen, ik begrijp de ophef niet.

PA VA KE: probeer GWX maar eens. Een tootlje dat je beschermt tegen die ongewenste W10 updatepogingen van Microsoft. Die zouden eigenlijk onder een wet 'ongewenste intimiteiten' moeten vallen ;-)
GWX blokkeert die updates en verwijdert eventueel al gedownloade W10 meuk. Ik vind het perfect werken en het is nog gratis ook...
Je kunt het installeren als handmatig pakketje,maar ook als een service die je continue beschermt.

Windows 10?
Erg mooi, erg goed - zal wel.
Linux is ook erg goed en erg mooi.
Maar het belangrijkste, waar is de veiligheid?
Ik wil absoluut niet dat Microsoft en de NSA meekijken.
En dat doen ze met Windows 10 wel, of heeft u het 12.000 woorden tellende gebruikersovereenkomst nog niet gelezen? Daar staat 'klip en klaar' in dat u kunt uitschakelen wat u wilt echter het heeft geen invloed. Anders gewoon even MS bellen en vragen of ze alles hebben kunnen meelezen / luisteren, want de microfoon (mits aanwezig op de hardware) is niet uit te schakelen...
Met het (gratis) programma Wireshark kunt u mijn bevindingen controleren.
Ik hoop dat niemand het met me eens is...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-05T07:55:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.