Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bureaucratische molens

Dit artikel delen:

De klacht van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland tegen de recente prijsverhogingen van Microsoft-licenties is weer terug bij de NMA zonder dat er iets mee gedaan is. In oktober 2001 legde de NGN deze klacht neer bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. In juni wist deze te melden dat de gebruikersgroep in Brussel moest zijn, omdat het paste bij het bredere onderzoek van de Europese Commissie tegen Microsoft.

In augustus en september gaf de eurocommissaris voor mededingingszaken Mario Monti aan dat het onderzoek naar deze prijsverhogingen het beste uitgevoerd kan worden in samenwerking met de nationale mededingingsautoriteiten. De NMA weet inmiddels te melden dat er nog geen contact is geweest met Brussel. Het zal wel weer een paar maanden duren, voordat het concrete onderzoek start.
Microsoft is ondertussen in augustus gestart met zijn nieuwe licentieprogramma. Belangrijkste verandering is dat de mogelijkheid voor voordelige opwaarderingen is geschrapt. Bedrijven moeten nu kiezen uit een duurder abonnement of de nieuwprijs betalen bij een opwaardering. Tweederde van de Nederlandse bedrijven heeft het aanbod om van een overgangsregeling gebruik te maken links laten liggen. Gebruikers morren niet, Microsoft kan blijkbaar gewoon zijn gang gaan.
Helemaal gerust zou ik daarop niet zijn. Als je Monti goed beluistert verzamelt Brussel munitie tegen de softwarereus. In antwoord op vragen van europarlementariër Erik Meier over de vorderingen in het licentieonderzoek zegt Monti dat "de EC ernaar streeft dat Microsoft zijn marktpositie niet zodanig gebruikt dat het zich te buiten kan gaan aan de door het geachte parlementslid vermelde praktijken." Helaas is daar wel het nodige geduld voor nodig.
Europarlementslid Elly Plooij stoort zich aan Monti's antwoord. "Er is nog helemaal niets gedaan. Deze week ga ik zijn planning vragen." Ze vindt het treurig dat een gemeente als Den Haag een grootschalig contract met Microsoft heeft afgesloten. "Er zouden meer clubs voor open source moeten kiezen."

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.