Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Lotus en Tivoli verdwijnen niet

Dit artikel delen:

De productlijnen Lotus en Tivoli verdwijnen niet uit het IBM software-portfolio, meent Richard van Delft. Wel is sprake van een ander positionering.

In het artikel 'Lotus en Tivoli verdwijnen' van Stef Gyssels wordt gespeculeerd over het verdwijnen van de productlijnen Lotus en Tivoli uit het IBM software-portfolio(Computable, 13 juni 2003).
Er wordt veel gespeculeerd over het verdwijnen van Lotus uit het software-portfolio van IBM. De onduidelijkheid van IBM over Lotus zal hierbij een rol spelen. Daarnaast zijn veel Lotus-gebruikers misschien niet gewend aan de manier van communiceren bij IBM. Die kan inderdaad een stuk beter.
Onder de Lotus vlag vallen vele producten. Lotus Notes\Domino is daar de bekendste van. Zal IBM een product met meer dan 60 miljoen licenties laten verdwijnen? Verdwijnt de behoefte bij bedrijven om kennis vast te leggen of te zoeken binnen organisaties, om (veilig) te communiceren via email of 'instant messaging'? Niet waarschijnlijk allemaal. Verandert er dan niks?
De 'core' van Lotus Domino is de afgelopen jaren niet veranderd. De Domino-core was voldoende om alle technologische ontwikkelingen te volgen. Zo waren in versie 4 de internetstandaarden toe te voegen aan Domino.
Nu spelen er technologische ontwikkelingen die wel een verandering vragen van de Lotus-technologie. Denk daarbij aan n-tier architectuur, autonome verwerking, en J2EE. Enkele Lotus-producten hebben al vergaande veranderingen doorgemaakt. In Lotus Extended Search worden de sterke punten van verschillende IBM-producten - DB2-database, Websphere application server en een Lotus-client - gecombineerd. Lotus Workplace Messaging is een ander voorbeeld. Ook Lotus Notes\Domino zal inspelen op de ontwikkelingen en tegemoetkomen aan de hedendaagse eisen aan software.
De IBM Software-divisie bestond eerst uit enkele softwarepilaren, zoals Lotus, Websphere, DB2, Tivoli en Rational Rose. Technologietrends als n-tier architecturen en de vraag van klanten naar een geïntegreerde aanpak vergen een andere positionering, met Lotus op de eindgebruikerslaag. Pilaren zijn Eclipse en Tivoli en daartussen de producten Lotus, Websphere en DB2. Lotus blijft dus staan voor kant-en-klare oplossingen die direct ingezet kunnen worden om bedrijven te ondersteunen. Verdwijnt er dan niks? Nee, behalve de gedachte dat Lotus (producten) uit de markt zouden worden gehaald. < BR>
 
Richard van Delft, Lotus-consultant, Atos Origin

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-29T00:00:00.000Z Richard van Delft
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.