Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Kantoorkwestie

Dit artikel delen:

IBM wil de markt voor kantoorapplicaties opnieuw betreden. Dat is de computerreus van plan met Java-serversoftware die als gratis toevoeging uitkomt voor zijn Websphere-portaalsoftware. We hebben het dus over kantoorsoftware, maar voor de server, niet direct voor de desktop. En geschreven in Java, dus platformonafhankelijk.

'Ja, en', zullen velen nu denken. Eerder heeft het Canadese Corel al zijn ooit succesvolle pakket Wordperfect herschreven in Java. Dat is geflopt. Eveneens eerder is het netwerkcomputer-concept (nc), voor desktops-via-de-server, al op zijn bek gegaan. Het is niet de voorspelde marktveroverende revolutie gebleken.
In het huidige aanhoudend slechte economische weer is de situatie echter anders. Directies letten op de kleintjes. Ze onderwerpen uitgaven, declaraties, opwaarderingen, aanvragen en uitbreidingen aan scherpe keuringen. Het draait om vier woorden: bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Deze boekhoudkundige aanpak kan IBM een kans geven. Immers, de kantoor-serversoftware is gratis, mits de klant aan een portaalimplementatie wil beginnen.
De grote ondernemingen zijn dan ook de doelgroep, hoewel er een Websphere Portal Express bestaat voor middelgrote bedrijven. Maar juist bij die grote vissen valt er veel te besparen op licenties voor de vele desktops met Microsoft Office. Bovendien zijn er nog genoeg ondernemingen met oudere Office-versies, die binnenkort niet meer ondersteund worden. Moeten ze dan opwaarderen? Nee, maar als wel wordt opgewaardeerd, lopen bedrijven tegen Microsofts nieuwe licentievoorwaarden aan. De opgerekte introductieperiode - met kortingsregeling - is allang verstreken, dus moeten ze de volledige nieuwprijs betalen.
Technisch gezien staat niets een opmars van IBM's kantoorapplicaties in de weg. Alleen, technisch gezien is dit alles al enkele malen eerder gedaan, zonder succes. Ditmaal staan echter economisch de lichten op groen en dat kan alles anders doen uitpakken. Het is namelijk nog altijd de markt die bepaalt. Mochten marktinertie, wantrouwen of andere factoren dit IBM-initiatief doen falen, dan kan het nog indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door de gevestigde orde tot verandering te dwingen. Ook dat is al vaker gebeurd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.