Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een standaard voor eHRM

Standaarden vergroten de afzetmarkt

Dit artikel delen:

Toegenomen filedruk, tolpoortjes, hoge brandstofprijzen, virussen en grieppandemieën dwingen organisaties om slimmer te werken. EHRM heeft de toekomst, maar voordat het massaal zijn intrede doet moet er nog wel wat gebeuren.

Medewerkers krijgen steeds vaker een laptop en een Blackberry, kunnen buiten de spits om naar hun werk, zijn minder vaak op kantoor en daarom moeten er andere manieren komen om declaraties in te dienen en mutaties door te geven bij de afdeling personeelszaken. Digitalisering en connectiviteit zijn van steeds groter belang. EHRM heeft dus de toekomst. Deze ontwikkeling zou ook een groot effect moeten hebben op de eHRM-producten die worden aangeboden.

Voor middelgrote en kleinere organisaties is eHRM interessant, maar de huidige producten zijn veelal te omvangrijk en te duur. Waar eHRM juist de brug kan slaan tussen cruciale processen op personeelszaken, salarisadministratie en financieel terrein wordt op dit moment in veel MKB-organisaties gebruik gemaakt van losse applicaties. Online verzuimregistratie van Arbodiensten, online schaderapportagesystemen voor verzuimverzekeringen en lokale salarisadministratiepakketten zorgen ervoor dat veel werkzaamheden nog steeds dubbelop worden gedaan. EHRM is ook een kans voor externe adviseurs van MKB-bedrijven, denk aan bedrijfsartsen, Human Resources-adviseurs en accountants die met toegankelijke informatie veel tijd kunnen besparen en daardoor per saldo goedkoper worden. EHRM is de sleutel om efficiency en professionaliteit hand in hand te laten gaan, zolang er maar gebruik wordt gemaakt van één standaard.  De huidige aanbieders van eHRM-systemen spelen hier onvoldoende op in.

Misschien dat open source-technieken de aanbieders tot een betaalbaar alternatief gaat dwingen. Kijk welke vlucht Linux neemt. Onlangs kwam ik op het IBLC-partnercongres in Hoevelaken een aanbieder van een portal tegen die verschillende systemen met elkaar laat communiceren. Een van de belangrijkste functionaliteiten was de single logon-functionaliteit en informatie die tussen de systemen kon worden uitgewisseld. Een bedrijf dat bijvoorbeeld met salarisadministratie pakket X werkt, hoeft dan niet over te stappen naar salarispakket Y als zij eHRM-toepassingen willen gaan gebruiken. Dezelfde partij streeft ernaar één standaard te gebruiken. Een standaard maakt eHRM gebruiksvriendelijker, toegankelijker en goedkoper. Een bijkomend voordeel is dat een standaard automatisch voor een grotere afzetmarkt zorgt.  

Een branche die vorderingen maakt is de telecomsector. Elke mobiele telefoon heeft namelijk zijn eigen oplader. Ben die tijdens je vakantie vergeten, dan kun je minder vaak met anderen SMS'en, bellen of e-mailen. De aanbieders van mobiele telefoons hebben onlangs besloten om een standaard oplader te maken. Dit is niet alleen gebruiksvriendelijker en goedkoper, maar draagt ook bij aan een toename van het mobiele telefonieverbruik als de consument op reis is. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn, je moet het alleen maar even bedenken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nu nog een standaard voor opladers en voor batterijen van laptops in EU.

Geachte heer Van Gerven, beste Harold

Wat interessante materie. Ik werk zelf als office manager bij Alares, een adviesbureau voor innovatie, organisatie met behulp van ICT. Kan ik ergens nog meer informatie hierover ontvangen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-16T08:39:00.000Z Harold van Gerven