Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Alleen met realtime-ai-inferentie stoppen we fraude

Dit artikel delen:

Computable Expert

Dennis Lauwers
Distinguished Engineer Hybrid Cloud Europe , IBM. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Cloud Computing.

De cloud is perfect voor het democratiseren van nieuwe oplossingen en technologieën, zoals ai-platformen, analytische oplossingen en quantum-computing. Generatieve ai is bijvoorbeeld voor iedereen beschikbaar via ChatGPT en Dall-E. Juist die toegankelijkheid maakt dat dergelijke nieuwe ai-tools veel media-aandacht krijgen.

Maar hoe zit het met realtime-ai, waarmee je bijvoorbeeld fraude bij banktransactie kunt detecteren? Het detecteren van fraude bij banktransacties is niet zo vanzelfsprekend. Hoewel banken ai gebruiken voor transacties met een laag volume, is dit bij transacties met grote volumes een andere situatie. Veel banken doen realtime-fraudeanalyses op slechts tien tot twintig procent van hun transacties, de rest wordt geanalyseerd nadat de transactie heeft plaatsgevonden. Fraudeurs weten dit als geen ander en nemen daarom alleen geld op onder clip-niveau (contractual liability insurance policy level). Op deze manier worden cybercriminelen niet geanalyseerd en kunnen ze onder de radar opereren. Hierdoor neemt de gemiddelde (tier 2) bank een risico van ongeveer 35 miljoen dollar per jaar.  

Waarom proberen banken niet alle transacties te analyseren? Als er sprake is van enorm veel data hoopt deze zich op, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Databases worden namelijk zó groot, dat het bijna onmogelijk is om gegevens te verplaatsen. Bovendien moeten er veel data worden uitgewisseld. Hierdoor lopen processen, zoals transacties, vaak vertraging op.

Daarnaast draaien de meeste zware transactionele systemen van een bank, vanwege de veiligheid, op locatie. Wanneer de ai-inferentie in de cloud op deze systemen wordt uitgevoerd, is er sprake van vertraging (latency), omdat de data van de bankapplicatie naar de fraude-scoringsservice getransfereerd moet worden. Daarnaast moet het systeem de data verwerken en de fraudescore teruggeven vanuit de cloud. Wanneer een bank bijvoorbeeld vijf- tot achtduizend transacties per seconde afhandelt, wordt de transfer- en verwerkingstijd, van vijfhonderd milliseconden en meer, een struikelblok om fraudescores uit te voeren op alle transacties voordat ze plaatsvinden.

Deze effecten van zwaartekracht noemen we ook wel transactionele ‘data gravity’. Om dit op te lossen is het belangrijk om data fysiek dicht bij elkaar te houden. Hierdoor is data snel uit te wisseln zonder dat eindgebruikers last ondervinden van vertraagde processen. Om dit te realiseren. doen organisaties er goed aan om te kiezen voor een hybride-cloudbenadering.

Compenseren

"Wanneer de fraudescore niet wordt toegepast, wordt de fraude pas gedetecteerd nadat de transactie heeft plaatsgevonden"

Wanneer de fraudescore niet wordt toegepast, wordt de fraude pas gedetecteerd nadat de transactie heeft plaatsgevonden. De fraudeur heeft het geld gekregen en de bank zal de klant compenseren, wanneer de fraude is bewezen. De verzekering zal vervolgens weer de bank vergoeden. Door deze manier van werken worden criminele activiteiten niet voorkomen en tegelijkertijd de kosten van banktransacties verhoogd. Oftewel, de crimineel is de grote winnaar.

Door realtime-scoring toe te passen voor elke transactie, kunnen deze fraudelente transacties drastisch worden verminderd. Maar zelfs bij uitvoering op locatie zou het scoren nog steeds vijftig tot tweehonderd milliseconden duren (gebaseerd op onze interne benchmarks), wat nog steeds te hoog is voor transactievolumes zoals hierboven beschreven. Dit is waar ai-versnellers, zoals de Telum-processor, hun intrede doen. Deze processor kan een inferentiemodel in één tot twee milliseconden uitvoeren tegen zeer hoge transactiesnelheden (lees 100.000 tps).

Conclusie: door intelligent gebruiken te maken van de juiste systemen in combinatie met de hybride cloud worden transacties versneld en kan worden voorkomen dat geldstromen naar kwaadwillende organisaties gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

realtime-ai-inferentie?
een ibm term lijkt het.
realtime = zo'n korte verwerkingstijd dat die te verwaarlozen is
ai = kunstmatige intelligentie
inferentie = Het vermogen om nieuwe kennis af te leiden uit bestaande kennis

... ik begrijp nog niet.
soort van AI die niet zo vaak heel lang eeuueh zegt ?

en data gravity dan.
hoe groter de dataset hoe harder die trekt aan nog meer data.
Tja, je wilt je data verwerken dicht bij de data, anders zit je met de technische en economische kosten van het transport.
en als je nou net wat extra data nodig hebt die nog niet in de buurt is, wil je die er graag bij hebben. Ik kan me wat bij voorstellen.
zoiets als scope creep, of iets met IT bij de overheid.

Transactiekosten, provisies en nog wat grappen en grollen die banken uithalen om winsten te vergroten doen me steeds vaker sterken in het idee dat we alternatieven nodig hebben. Want fraude is een groot woord als we kijken naar alle gelegaliseerde vormen van witwassen om de belasting te ontwijken. PSP-CESOP is bedoeld om dit te voorkomen maar de last die eindgebruikers ondervinden in de uitwisseling van data gaat om de privacy. Contant geld wat van hand tot hand gaat mist de controle wat tot gevolg heeft dat je er anoniem mee kunt betalen. En in Duitsland is je Euro meer waard als we kijken naar de kar met boodschappen, een vrij verkeer van goederen geldt ook de kleine beurs.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Fintech

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-23T12:28:00.000Z Dennis Lauwers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.