Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Over de prijs van rijst, chips en IT

De recente vergaderingen van de Wereldhandels Organisatie (WTO) laten duidelijk de relativiteit van informatietechnologie als economische sector zien. Waar iedereen elkaar naroept dat IT de motor van de toekomst is, zeker op het westelijk halfrond, blijkt bij de besprekingen over soepele handelsvoorwaarden dat IT-produkten onderhandelingsmateriaal zijn. High tech neemt het op tegen de heffingen op rijst, goedkope arbeid, en cognac.

De sector heeft het er niet slecht vanaf gebracht, getuige het recente akkoord tussen Europa, de Verenigde Staten en Japan over het afschaffen van de invoerrechten op digitale produkten.
Nog steeds ligt er echter een tijdbom onder het akkoord; geplaatst door Amerika. De VS schaft de invoerheffingen op digitale produkten alleen per 1 januari 2000 af, wanneer dit voorjaar blijkt dat 90 procent van de wereldhandel onder het akkoord valt. Met andere woorden afhankelijk van voldoende deelnemers. Alle ogen zijn nu gericht op China en India. Maar deze landen aarzelen nog.
Dat is jammer want juist in deze regio worden de spectaculaire marktontwikkelingen verwacht waar de IT-branche watertandend naar uitkijkt. Het is daarom hoog tijd dat China lid wordt van de wereldhandelsorganisatie. Pas dan kan er sprake zijn van een werkelijk vrije handel, en kan de prijs van veel IT-produkten omlaag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Hoofdredactie Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.