Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Datacentra duurder

Veel mensen zien de hoge olieprijs vooral terug als zij als autorijders bij de benzinepomp staan. Ook afnemers van datacentrumruimtes krijgen de komende tijd met flink hogere prijzen te maken. De sterk gestegen stroomprijzen zullen zij direct in hun portemonnee voelen zodra contracten opnieuw onderhandeld moeten worden. De gestegen vraag naar deze diensten en het op zijn minst gelijk gebleven aanbod zal de prijzen waarschijnlijk nog verder opstuwen.

Lange tijd stonden de tijdens de internethausse gebouwde datacentra leeg. Door het saneren van menig serverpark en bijbehorende centralisering van voorzieningen zijn naast de internet- en telecombedrijven ook steeds meer gewone bedrijven en instellingen van deze datacentra gebruik gaan maken. Je kunt het afzien aan de huidige populariteit van bladeservers. Enige jaren terug werden zij voornamelijk nog ingezet voor webtoepassingen. Nu is het merendeel van deze nieuwe machines met bedrijfsapplicaties belast. Om de beschikbaarheid en de koeling goed te regelen kiezen veel bedrijven om deze apparatuur onder te brengen in een datacentrum buiten de deur. De vraag naar deze diensten zal door deze trend de komende jaren alleen maar toenemen.
In dat licht is de lang verwachte consolidatieslag onder uitbaters van datacentra ook een ontwikkeling die zijn weerslag zal hebben op de prijzen. Vorige week meldden Redbus en Telecity dat zij gaan fuseren. De twee specialisten in het verhuren van beveiligde computerruimtes beconcurreerden elkaar fel met alle gevolgen voor het prijsniveau van dien. De combinatie is in de Europese en Nederlandse markt nu de grootste en voornaamste speler. Zelf zegt het bedrijf nu sterker te staan om bij energiebedrijven een goede stroomprijs te kunnen bedingen. De kans is groot dat ook afnemers met een zelf bewuste speler met bijbehorend prijskaartje te maken krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.