Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Steve wist het al

Paul gaat een konijn uit de hoge hoed toveren en Steve wist het al. Jaja, Intel-ceo Paul Otellini onthult later deze maand in San Francisco een nieuwe processorarchitectuur. En Apple-ceo Steve Jobs wist het al véél eerder. En dáárom stapt de Mac-maker nu over naar Intel-processoren.

Allemaal spannend nerd-nieuws en marketing-gewijs een goede slag. Maar de straks aan te kondigen nieuwe architectuur is volgens cynici eigenlijk ook een beetje gezichtsverlies. Immers, Intel laat de Netburst-ondergrond van zijn snelle, maar hete Pentium 4 varen. Daar was al technische kritiek op bij de introductie van Netburst. Die bood dankzij een diepe pijplijn voor de instructies een flink groeipad voor de kloksnelheid, maar dat heeft de kloof met de geheugenbus vergroot. Nu Intel dualcore naar de massa brengt, dreigt die flessenhals pas echt een probleem te worden. Iets waar Intels aartsrivaal AMD al geruime tijd met nauwelijks verholen genoegen op wijst.
AMD heeft namelijk een tijd geleden al de geheugencontroller opgenomen in zijn processoren, wat sterk bijdraagt aan de schaalbaarheid voor multiprocessor en nu voor multicore. Intel wil met zijn Netburst-opvolger ook de geheugenbus aanpakken. Terwijl de Pentium-producent de lippen nog op elkaar houdt tot de officiële aankondiging op IDF (Intel Developer Forum) meldden ingewijden al dat de nieuwe architectuur voorziet in een geheugencontroller �n de processor.
Intel laat het daar niet bij: het gebruikt ook de technologie van zijn energiezuinige Pentium-M voor de nieuwe processorondergrond. Met die chip, en het bijbehorende Centrino-marketingprogramma, heeft het bedrijf al hoge ogen gegooid - en goede financiële resultaten geboekt. Het is echter nog even wachten: de eerste processoren op basis van het nieuwe basisontwerp komen pas in de tweede helft van komend jaar. Rond dezelfde tijd als de eerste x86-machines van Apple.
Maar terwijl de nieuwe architectuur veel betekent voor marktleider Intel en daarmee voor de hele markt, is Apples overstap een stuk minder groot. Ondanks optimistische speculatie dat gebruik van Intels processoren de massamarkt openbreekt, dienen applicaties nog altijd overgezet te worden naar diens Mac OS X. De Unix-ondergrond daarvan maakt het weliswaar makkelijker, maar de markt blijft klein. Een typische kip-en-ei-situatie, wat Steve én Paul ook best weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker