Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Twijfel over milieubeleid IBM onterecht

"In Nederland nemen we afgedankte IBM PC's gratis terug. Hiermee lopen we vooruit op de regelgeving." In zijn commentaar van 11 juli uitte Computable twijfel over het milieubeleid van IBM in Engeland. Dit naar aanleiding van berichten in de Britse vakpers. Een reactie op deze berichtgeving is op zijn plaats.

IBM Nederland doet zijn uiterste best om het milieu zo min mogelijk te belasten. Wereldwijd hanteert IBM een stringent milieubeleid dat onderdeel is van ons algehele kwaliteitsstreven. Dit beleid is gericht op milieubewust handelen. De programma's die daarvoor zijn opgezet worden voortdurend aangescherpt en gelden als voorbeeld voor de gehele industrie. Ze omvatten de volledige levenscyclus van een IBM-computer van ontwerp, productie en gebruik tot en met hergebruik. Bij elkaar gaat het om talloze, soms zeer eenvoudige, maatregelen. Om slechts enkele voorbeelden te noemen: IBM computers worden zo ontworpen dat ze gemakkelijk zijn te demonteren. Dit vereenvoudigt de verwijdering van onderdelen die nog geschikt zijn voor hergebruik. We gebruiken kunststof dat kan worden hergebruikt, en dat gebeurt dan ook. Productieprocessen zijn zo ingericht dat het gebruik van schadelijke stoffen overbodig is. Het energiegebruik wordt zo laag mogelijk gehouden.
Daarnaast maken we veel werk van de inzameling van afgedankte apparatuur. In Nederland nemen we afgedankte IBM PC-apparatuur gratis terug. Hiermee loopt IBM Nederland op dit moment vooruit op de regelgeving. Nog belangrijker is de volgende stap: de verwerking van de afgedankte apparatuur. Ons hergebruikprogramma is erop gericht zoveel mogelijk apparatuur en onderdelen opnieuw te gebruiken. Bijna twintig procent van de onderdelen is inmiddels direct geschikt voor hergebruik. Gespecialiseerde bedrijven verwerken niet-bruikbare onderdelen tot kunststoffen die geschikt zijn voor hergebruik of tot zuivere metalen. Koper, aluminium en glas van beeldbuizen bijvoorbeeld worden volledig hergebruikt. De meeste reststoffen worden zodanig verwerkt dat ook deze weer geschikt zijn voor gebruik.
Onze ervaring is dat een goed georganiseerde recycling niet alleen tot lagere productiekosten leidt, maar ook een kleinere aanslag op de grondstofvoorraden betekent. In het licht van de recente berichtgeving kan daar nog worden toegevoegd: minder afval en minder milieuvervuiling.
 
Clody Derksen
Communicatiemanager IBM PC Company

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Clody Derksen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.