Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Hoe dekken we ons in'

Nieuwe regelgeving noodzaakt bedrijven tot meer administratie, meer vastlegging en minder flexibiliteit, stelt Sybren Brouwer in reactie op 'Geld moet transparant rollen' (Computable, 3 december 2004).

In de praktijk van alledag houdt de Sarbanes-Oxley-regelgeving in dat er een nieuw controlecircuit ontstaat. Aan de interne financiële verslaglegging wordt al jaren gewerkt; geen enkel bedrijf is erop gericht om door lacunes in het inzicht in de financiële positie zichzelf te ondergraven. Alles moet nu echter onder de Sarbanes-Oxley-regels gevat gaan worden, met als gevolg dat er van alles nu vastgelegd wordt, er uitsluitend volgens de vastgelegde regeltjes gehandeld kan worden en er dus een grove vergroting van de bureaucratie ontstaat. De enorme stortvloed aan data die verzameld en bewaard moet gaan worden maakt een bedrijfsproces niet inzichtelijker, maar de databeheerpot wel veel omvangrijker.
Binnen de grote financiële instellingen bestaat de interne controle allang. Met de wijzigende wetgeving rond Ifrs (financiële verslaglegging) en Basel II (risicobeoordeling) is de positie van de risicomanagement-afdelingen al veel sterker geworden. De toegevoegde waarde van Sarbanes-Oxley is tot nu toe beperkt tot het definiëren van de financiële controles die er al zijn en het vergaand documenteren van de bestaande procedures. Het is eerder een stap terug, omdat de gegevens die op dit moment op het intranet beschikbaar zijn nu voor de Sarbanes-Oxley-ronde weer uitgeprint en in ordners opgeslagen worden.
Procedures worden niet verbeterd in het kader van Sarbanes-Oxley, maar vastgelegd. De cultuur van de onderneming verbetert niet, maar gaat nog verder in de richting van 'hoe dekken we ons in', wordt minder flexibel. Het is naïef om te veronderstellen dat een dergelijke set van regels cultuurverandering tot stand zal brengen in de richting van meer transparantie, in de richting van een verantwoordelijke onderneming.
De enige die echt profiteren van Sarbanes-Oxley zijn de leveranciers van kantoorartikelen, de consultancybedrijven die nu ingehuurd zijn om de interne processen op papier te zetten en de accountants die dit vervolgens weer zullen gaan controleren.< BR>
 
Sybren Brouwer, kwaliteitsconsultant bij een financiële instelling

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Sybren Brouwer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.