Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Duw voorwaarts

Dit weekeinde vertrekt de grootste Nederlandse handelsdelegatie ooit naar de VS voor het High Tech Connections Forum in Silicon Valley. Drie dagen lang liggen daar volgens de initiatiefnemers de kansen voor nieuwe zakelijke contacten en technologische uitwisseling tussen Amerikaanse en Nederlandse it-bedrijven voor het oprapen.

Centraal staan drie hoogwaardige technologieën. Nanotechnologie, waarmee Nederland internationaal al een uitstekende reputatie heeft, embedded systems, volgens velen na internet en mobiele communicatie de derde innovatiegolf in de ict en breedband als digitale revolutie die nog maar net begonnen is.
De hoofdrol voor deze hoogwaardige technologieën op het programma van de Nederlandse handelsmissie is van belang. Juist veel extra aandacht voor deze technologieën zou de Nederlandse ict-sector, wellicht zelfs het komende jaar al, wel eens de langverwachte duw voorwaarts kunnen geven. Voor ons land is het immers van vitaal belang om te investeren in technologieën die een vaste basis nodig hebben, met hoogwaardig opgeleide kenniswerkers.
Onder meer door het hoge loonniveau in Nederland en andere Europese landen is inmiddels nogal wat ict-werkgelegenheid naar lagelonenlanden verdwenen. Met hoogwaardige technologieën is dat risico veel geringer: het is - vooralsnog - vooral innovatief denkwerk. Alleen al vanuit een oogpunt van werkgelegenheid biedt investeren in die technologieën dus een aantrekkelijk perspectief.
Datzelfde geldt voor het onderwijs. Hoogwaardige technologieën schreeuwen om een constante instroom van hoogopgeleide kenniswerkers. Investeren in potentieel succesvolle projecten biedt de daarvoor noodzakelijke prikkels, zeker nu ook de overheid de ontwikkeling van Nederland tot dé kenniseconomie van Europa hoog op de agenda heeft gezet.
Innovatie, vindt staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken, is niet primair de verantwoordelijkheid van de overheid. Al leek het daar het afgelopen jaar in tal van nota's en notities wel op. Nu is de beurt aan het bedrijfsleven. De Nederlandse delegatie naar The Valley telt bijna 170 deelnemers. Het kán dus niet anders of die moeten met iets terugkomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-09T00:00:00.000Z William ten Brink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.