Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Virtuele aanklacht

Het omzeilen van een marktdominant product kan gevoelig liggen. Het kan aantrekkelijk zijn voor gebruikers die vinden dat ze klem zitten met zo'n product. Het kan ook vreemd overkomen voor mensen die het product onmisbaar vinden. Het is echter vooral gevoelig voor de aanbieders.

In de loop der tijd hebben velen geprobeerd Windows te omzeilen, met wisselend succes, maar vaak wel met blijvende invloed. Apple heeft het gedaan, IBM heeft zijn best gedaan, Novell heeft een poging gewaagd, Netscape heeft het geprobeerd, Linux oefent druk uit, Google werkt er aan en nu botst VMware met Microsoft. De leverancier van virtualisatiesoftware ‘zat’ eerst bovenop x86-besturingssystemen, maar biedt ook een product dat er onder kruipt. Dat was al een tijdje zo, maar nu virtualisatie voorbij de hype is én Microsoft er zelf ook aan is begonnen, ligt het gevoelig.Dat geldt voor beide partijen. VMware roept om open standaarden, Microsoft ook. Elk bedoelt er nét iets anders mee. Een aloude ict-wijsheid luidt: ‘Het mooie aan standaarden is dat er altijd meerdere zijn’. Laten we daar aan toevoegen: ‘Het mooie aan openheid is dat het voor meerderlij uitleg vatbaar is’.Eerder botsten de twee bedrijven al over standaarden voor open bestandsformaten voor virtuele images. Nu heeft VMware een lijstje klachten en probleemconstateringen, op basis van feedback van klanten, samengebald in een white paper. Op de eigen website openlijk gepubliceerd. Voornaamste struikelblok is de licentiestructuur van Microsoft voor zijn software die gebruik ervan in virtuele machines – van derden – hindert. Of zelfs verbiedt.Riekt dit niet naar antitrust? Je zou zeggen van wel: je marktdominante positie benutten voor een aanpalend terrein. Maar VMware roept niet ‘antitrust’. Het verklaart de industrie en de markt te willen informeren, onderwijzen, over deze kwesties. Die aanpak is slim: medestanders verzamelen en daarmee marktpressie creëren. Ook slim omdat Microsoft nog niet heeft gedaan wat het al vaak genoeg heeft gedaan in reactie op ondermijnende concurrentie: koppelen en inbouwen. In het marktdominante kernproduct. Maar dat komt wel. Wat – wederom – technisch gezien geen slecht idee is, maar tegelijk ook een zakelijke schaakzet is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.