Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Je bedoelt SMART?

Channelweb Expert

Dimitri Tzoumas
Country Manager, MEDIAMET. Expert van Channelweb voor de topics Datacenters en Security.

Smart IT? Je bedoelt SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden)? Nou nee, hier niet of in ieder geval niet altijd.

Specifiek kan ik wel zijn, ik wil net als iedereen besparen. Meetbaar wil ik terug zien komen in het geldlaatje. Acceptabel? Ja, voor iedere betrokkene. Realistisch? Wees er bewust van dat ict-middelen evenveel CO2-uitstoot produceren als de complete luchtvaartsector. Tijdgebonden? Tijdloze ict bestaat allang niet meer. Maar wat wil ik nou overbrengen op de wereld die zich bezighoudt met Smart IT? Denk na, neem een beslissing, evalueer regelmatig je eigen beslissing en vooral doen.

Met 2 kleine brainwaves en een conclusie laat ik iedereen weer los:

Ik denk dat door slim te investeren in je informatievoorziening, met als uitgangspunt besparen op ieder onderdeel wat per maand geld of het milieu kost, bedrijven kan helpen. Geef als datacentereigenaar eens vijftig euro meer uit aan een processor die geen 90 maar 45 watt gebruikt, en ongeveer achttien graden in datzelfde datacenter is zo 1994. Heb je op de werkvloer nou echt overal de pro-versie met extra gold-ondersteuning nodig? En dat terwijl je beheerafdeling zich 'schaamt' als ze deze moeten gebruiken en het dus maar op Google opzoekt?

Als tweede wil ik nog een leuk ict-voorbeeld geven dat nu eens niets met auto's te maken heeft. Stroom opwekken doe je niet (meer) zelf maar de lamp brandt wel bij jou op kantoor, dus waarom je beheer 'outsourcen' en ook je data (lamp) meegeven aan de andere partij? Testen, applicaties, webdiensten alles lekker 'in de cloud', maar mijn data blijft lekker vooralsnog hier.

Kortom: Ict gaan zien als een nutsvoorziening en afnemen/inkopen wat je daadwerkelijk nodig hebt, zal de grootste besparing opleveren in de toekomst. Maar je moet wel informatievoorziening en informatiebeveiliging blijven zien als twee verschillende afdelingen of hersenhelften met hopelijk twee kapiteins die beide verantwoording hebben en nemen.

Ps. Denk na, neem een beslissing, evalueer regelmatig je eigen beslissing en vooral doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-16T15:26:00.000Z Dimitri Tzoumas