Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gebruikt je open source 'Smarts (kennis)?'

Computable Expert

drs. Eric D. Schabell
JBoss Senior Solution Architect, Red Hat B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Cloud Computing.

Er zijn tal van artikelen, boeken, websites en forums die beschrijven hoe je kunt scoren met open source. Maar heeft u wel de tijd om alles tot u te nemen? Wil je daar tijd voor maken? Ik dacht het al... je bent meer bezig met het scoren voor je bedrijf en je bonus. Gelijk heb je!

Omdat open source toch ronddwaalt in je gedachten, waarschijnlijk ook al in het bedrijf, is het misschien wel tijd om toch te inventariseren. Misschien is het tijd om het op een rijtje te zetten zodat je op een aantal punten toch weet waar je aan toe bent binnen het bedrijf. Het is geen complete ‘how to', maar zie het als een houvast in de dagelijks gang van zaken.

Zorg er allereerst voor dat er één persoon binnen het bedrijf is die functioneert als open source eigenaar. Dit zal de persoon moeten zijn waar iedereen vanuit interne projecten naar toe gaat als het om open source gaat en hij zal degene zijn die naar buiten treedt als open source stem van het bedrijf. Dit zal de open source trajecten waar jouw bedrijf doorheen gaat versoepelen en stroomlijnen, een positief effect.

Zorg er tevens voor dat er een open source repository komt van open source componenten dat wel vanuit je proces getest en goed gekeurd is voor gebruik. Niet zomaar alles toelaten in de projecten. HIerbij is een eis dat projectleiders binnen projecten expliciet zullen moeten melden waneer er open source dependencies zijn. Het zal ervoor zorgen dat ieder project en persoon met de juiste componenten aan de slag zal gaan. Het gebeurd snel dat zonder goede contoles er diverse onbekende en onvoldoende getoetste componenten zullen verschijnen in de projecten. Wildgroei is ongewenst in een enterprise omgeveving.

Als laatste houvast zou ik graag een schouderklop mee willen geven; leg je focus niet op processen en objecten die gemaakt moet worden, maar houd oog op de resultaten van de projecten/teams. Verwacht geen perfectie en verwacht veranderingen. Open source is geen wondermiddel, maar een zeer effectief tool om je bedrijf sterk en effectief te maken. Het klinkt inderdaad als verwachtingsmanagement, maar met de juiste positieve houding kan er veel behaald worden.

Met deze beginsels kun je alvast een stap in de juiste richting maken om open source binnen het bedrijf in goede bannen te laten groeien . Het zal je verbazen hoeveel open source 'Smarts (kennis)' je in huis hebt en hoe snel de projecten daarvan kunnen profiteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-13T10:32:00.000Z Eric D. Schabell
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.