Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werken met Smart Intra-Terrestrials

Computable Expert

Luuk Roovers
directeur, senior e-commerce en crm consultant, Vicus eBusiness Solutions bv. Expert van Computable voor de topics CRM, Development en Internet.

Toen ik klein was had ik het allemaal al bedacht en nog steeds heb ik het niet. Ik werd groter en dacht dat een ander het wel zou regelen. Ik kan concepten bedenken, software en processen ontwerpen, programmeren. Alleen heb ik het nog steeds niet.

In de tussentijd heb ik wel veel pogingen gezien. In mijn IBM tijd (1994-2003) heb ik zelfs een aantal codegeneratoren aan een formeel onderzoek mogen onderwerpen. Geen van allen voldeden. Modulair, bolletjes, object denken, drag en drop komen aardig in de buurt.

En toch zijn alle componenten volgens mij wel aanwezig. Spraakherkenning (spraak naar tekst) en synthese (tekst naar spraak). Chips met de capaciteit van een computer passen in een bankkaart en zijn zelfs contactloos te benaderen. Bellen doen we met een horloge, maar dat is alleen zo groot omdat daar voor de sier een band en kast omheen moet.

It zou niet meer prominent aanwezig hoeven zijn. Zo zou ik deze tekst niet hoeven typen, maar gewoon voor me uit mijmeren waarna het in flitsende tekst wordt omgezet. Helaas is spraakherkenning nog niet voor 100 procent betrouwbaar. Bij het vertalen van in de auto ingesproken Nederlandse tekst bij een ongetraind systeem mag je al blij zijn als 40 procent wordt herekend.

Ambulante professionals kunnen tijd besparen door hun mobiele telefoon te koppelen aan het crm-systeem op kantoor. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe SaaS oplossing CRM-dicteren. Daarmee kun je vanuit een takenlijstje op je mobiele telefoon snel over zojuist uitgevoerde acties rapporteren en stuur je foto's snel en zeker naar het bedrijfsdossier.

Waar ik nog steeds op zit te wachten is de echt slimme ict. Kleine chipjes verborgen in ons dagelijks leven die de dingen doen waar we nu nog computers voor inzetten. De chip die zelf weet wat ie moet doen. De chip die een truukje kan en met zijn omgeving kan communiceren; die leert samenwerken met andere chips die iets toevoegen aan zijn kennis en kunnen. Daar ook fouten bij maakt om te leren. Of mag ik dan gewoon weer met Smart Intra-Terrestrials werken? Door mij ook mensen genoemd, in tegenstelling tot de gewone Intra-Terrestrials zoals engelen, sprookjesfiguren, geesten en weerwolven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-24T14:31:00.000Z Luuk Roovers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.