Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Windows 8 gebruiken of overslaan

Inmiddels zijn er al meerdere stukken geschreven over Windows 8. De voordelen en nadelen zijn ook al beschreven en ook enkele experts hebben hierover iets op tv gezegd. Graag wil ik mijn ervaringen delen met Windows 8 tot nu toe, als gebruiker en of je Windows 8 zou moeten gebruiken of overslaan.

Ongeveer een maand geleden heb ik op mijn bestaande laptop, een i3 met 4GB ram Windows 8 geïnstalleerd. Dus geen touch screen, maar een standaard laptop. Ondanks dat de meeste it-technici mij een clean install aanraadden, had ik toch besloten een upgrade uit te voeren, aangezien ik deze ervaring wilde hebben. Na de officiële software te hebben gedownload, begon ik de installatie. Dit ging erg gemakkelijk. Ik heb niet de tijd opgenomen, maar dit ging vrij snel voor mijn gevoel (ondanks dat ik vrij ongeduldig ben). Daarna kon ik zonder problemen inloggen op ons netwerk en alles werkte goed, printers, network mapping en mijn data waren nog gewoon beschikbaar.

Configuratie

Voor mij begint daarbij mijn Windows 8 ervaring pas. Naast Windows 8 gebruik ik ook een Windows Phone 7.5 en heb ik meerdere Microsoft live-id’s , waaronder ook mijn hotmail/outlook.com en Skydrive account. Door nu mijn account te koppelen aan Windows 8 werden gelijk de tiles aangevuld met contacts, fotos, agenda en Skydrive vanuit mijn privé account. Daarna koppel ik mijn Twitter en Facebook account toe. Ook hiermee worden mijn contacts verder aangevuld. Kortom de combinatie van privé en zakelijk worden perfect samengebracht door Windows 8. Voorbeeld is dat als je via Facebook een direct message ontvangt en deze daarna binnenkomt via de tile/app Messaging. Dus niet meer onnodig naar Facebook gaan, maar snel reageren en doorgaan met waar je mee bezig was.

Gebruik

Bovenstaande is eigenlijk nog niet eens zo spannend en eerlijk gezegd kunnen meer producten dit toch wel en ook al eerder. Met je Google account neem je ook altijd je instellingen mee, als je dit wilt. Maar het gebruik is voor mij echt doorslaggevend. Mijn ervaring met Windows gaan terug naar Windows 3.11. Dus kan je wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben. Eerst moest ik nog even wennen aan de nieuwe interface en het schakelen tussen de nieuwe interface en de oude. De aan en uitknop kende ik al vanuit de ervaringen met de Consumerreview versie op een tablet. En eerlijk gezegd vind ik deze niet moeilijker of makkelijker dan wat 'we al jaren kennen. Maar het snel schakelen en opstarten van applicaties vanuit de tiles is ideaal. Dit geldt trouwens ook voor 'oude' applicaties. Het opstarten van de pc gaat sowieso zoveel sneller. Binnen tien seconden kan ik inloggen. Dit duurde altijd veel langer met Windows 7. Voor mijn gevoel is Windows 8 ook sneller dan Windows 7.

Soms wordt me de vraag gesteld of ik terug zou willen naar Windows 7, dan kan ik maar één antwoord geven: Absoluut… niet. Voor mij heeft Windows 8 als gebruiker zoveel toegevoegde waarde door zijn sneller gebruik en toegankelijkheid. Ik zou daarom ook aanraden Windows 8 niet over te slaan, maar vooral te gaan gebruiken. Ook op traditionele pc’s!

Inmiddels gebruik ik ook Office 2013 RC om de volledige ervaring van deze twee op te doen. Volgende maand zal ik hier mijn ervaringen met jullie delen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Voor mij begint daarbij mijn Windows 8 ervaring pas. Naast Windows 8 gebruik ik ook een Windows Phone 7.5 en heb ik meerdere Microsoft live-id’s , waaronder ook mijn hotmail/outlook.com en Skydrive account"

Gezien u al die dingen gebruikt, heeft Windows 8 nut en pluspunten voor u. Maar ik twitter niet, probeer facebook te ontlopen, heb geen WP smartphone en gebruik mijn Live ID zelden.

Dat in combinatie met een onhandige GUI (gemaakt voor mobile touchscreens) maakt het product compleet overbodig en met SSD schijven start Windows 7 sowieso al direct.

Maar ik kan er in komen dat als je een boel dure microsoft gadgets hebt, het erg nuttig is.

Computable kent een al een lange historie als het gaat over de vermenging van redactionele artikelen en advertorials.
Bovenstaand stuk is daar weer een duidelijk voorbeeld van gelet de relatie tussen betrokken bedrijven.

Draai nu ongeveer een maand Windows 8 op een desktop, gewoon om te kijken of er nieuwe
functionaliteit is toegevoegd aan het OS. En of het soepel draait en snel start.
Ik moet zeggen het OS draait bij mij snel en soepel

In eerste instantie vond ik die Tiles net lego blokken en deed het mij wat kinderlijk aan.
Moet zeggen dat ik er nu langzaam aan begin te wennen.
Tiles gebruik ik voor snel overzicht te krijgen van nieuwsfeiten , en schakel dan over naar bureaublad.

Ik denk dat het vooral een gevoelskwestie is, welk OS je draait.
Zou ik de Tiles missen als ze er niet waren , ik denk van niet.
Al snap ik wel waar microsoft naar toe wil, meer aandeel in de tablet en phonemarkt.
Ik denk ook dat ze daarin gaan slagen, want een tablet met windows 8 pro erop geeft mij meerwaarde gezien de ervaringen die ik heb met ipad en android tablets.
Zeker in het onderwijs waarvan veel applicaties gebruik maken van Flash, Java en Silverlight.

Heel veel mensen hebben die apparaten tegenwoordig al op zak en thuis, en wat is nou fijner
voor de normale gebruiker als al deze apparaten dezelfde GUI hebben.

Ik begrijp dat je enthousiast bent van de product set van Microsoft.

Maar zou je ook een inschatting kunnen maken van de voordelen voor iemand die op dit moment gebruik maakt van Windows 7, Google Apps en een Android/IOS/BlackBerry phone?
Waarbij dan ook wordt gewerkt in combinatie met social media als Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ik heb mijn twijfels of er in een dergelijke setting veel voordeel te halen is uit de inzet van Windows 8 en een Windows phone. Maar laat me graag bijpraten door een ervaringsdeskundige. :-)

Ter illustratie hieronder een overzicht van de spullen die ik op dit moment in gebruik heb:
Een laptop en een desktop - beiden voorzien van Windows 7 en Office 2010. De desktop heeft meer rekenkracht. En wordt vooral gebruikt om beeldmateriaal (foto's en video's) te bewerken.
Als phone gebruik ik een BlackBerry bold. En tot slot nog een Asus Transformer (TF101) als e-reader van o.a. een plaatselijk dagblad, RSS feeds, PDF's en e-books.

De belangrijke bestanden van de laptop en desktop worden ge-backup-ed naar een Windows 2003 server met Sync Center van Windows 7.
Aangevuld met Calibre om allerhande gedigitaliseerd leesvoer op de Asus Transformer te krijgen.

Google apps gebruik ik om zaken als agenda, contacten, taken en notes up to date te houden over alle 4 de eerder genoemde devices.
Voor de BlackBerry is dat aangevuld met de BIS service van mijn mobiele provider.
Voor de laptop en desktop is dat aangevuld met gSyncIT. Op deze manier omzeil ik het gebruik van de sync software van Google. Deze laatste resulteerde voor mij in een nauwelijks werkbare Outlook omgeving.

Denk niet dat er geld van hand tot hand is gegaan, het is in mijn ogen meer dat Fred zijn enthousiasme deelt in een artikel.

Voor mij zouden die tiles de grootste reden zijn om *niet* over te stappen op Windows 8 / Windows Phone 8. Als er 1 ding mij dwars zit zijn het al die afleidingen, maar wellicht kun je tiles ook standaard dood maken? Ik vind die nummertjes op iPhone apps al irritant omdat ik bijna niet de verleiding kan weerstaan om erop te drukken.

Overigens denk ik dat veel mensen wel Windows 8 gaan gebruiken, al is het maar omdat het gewoon meegeleverd wordt met nieuwe computers. Volgens mij zien er ook voornamelijk voordelen en nauwelijks nadelen.

Het streven om een zelfde ervaring te bieden over de verschillende devices heen vind ik briljant en op papier een winnaar, al heb ik nog wel wat twijfels. Een tablet gebruik ik (heel) anders dan een desktop PC. Door ze soort van gelijk te trekken heb je ook wel kans dat dit leidt tot compromissen.

Vanuit een ontwikkelaars perspectief en zakelijk perspectief biedt Windows 8 (maar vooral ook Windows 9) een zeer aantrekkelijk vooruitzicht. Develop once, deploy everywhere. Dit spreekt het bedrijfsleven in mijn ogen enorm aan omdat ze niet voor en IOS en Android en weet ik wat nog meer willen ontwikkelen, maar wel de rijke beleving willen bieden van Apps (versus de browser).

Er bestaat hiermee in mijn ogen de kans dat Microsoft opnieuw dominant wordt omdat bedrijven nu voordelen kunnen halen uit een Windows only strategy. Dus dat alle devices Windows draaien omdat dit veel voordelen biedt in beheer en compatibiliteit.

Heel interessant, zeker nu ook Azure een centrale plaats binnen Microsoft heeft gekregen.

Hierover nog een goed artikel: http://www.zdnet.com/so-what-will-tomorrows-microsoft-look-like-7000007502/

Juist als je met Windows 8 gewerkt heb, moet je je toch irriteren aan het feit dat je heel de tijd terug geworpen wordt in dat Metro scherm. Stel , je werkt in Outlook en opent een PDF aanhangsel. Dat ding opent full screen in dat Metro gedoe. Vervolgens kun je er niks mee, want je kan niet even tekst selecteren en plakken in iets anders. Je sluit hem dan dus maar af, en in plaats dat je weer terug in Outlook bent, zit je ineens in je Metro scherm. Hoe kan iemand nou beweren dat je het dus vooral moet gebruiken en dat het fijn werkt? Hetzelfde geldt trouwens voor plaatjes (JPG's enzo)....

Bovenop alle genoemde voordelen zoals super snel opstarten en een prachtige verslavende interface, moet je vooral niet voorbij gaan aan de mogelijkheid om prachtige APPS te installeren uit de store. En daar zijn er intussen al aardig wat van, ook heel wat Nederlandse!

Ik begrijp, dat als je in staat bent een CDtje in het laatje van je PC te leggen en een licentie key kan invoeren, je dan in staat bent om een gefundeerd beeld van een software product weer te geven.
Het bevestigd wel de teloorgang van de automatisering in Nederland, maar zegt absoluut niets over Windows-8 !

Ik heb geen ervaring met Windows-8 en heb er aldus ook geen mening over.
Ik sprak gisteren met iemand die er meer kijk op heeft (zo'n type die windows helemaal van uit de cli inricht) en die vond de metro interface helemaal niets.
Op mijn vraag waarom werd mij vluchtig even W8 gedemonstreerd (wederom nietszeggend)

Mijn vraag is afgezien van het geweldige of vreselijke die metro interface waar alle artikeltjes over gaan, wat is er nu werkelijk aan Windows-8 verbetert ? Kenlijk zijn het slechts een handjevol die hard techneuten en hackers die daar enig kijk op hebben, van hen kreeg ik nochthans wel antwoord.
Ik dat geval kan ik mij voorstellen dat Windows8 in essentie enkel een cosmetische upgrade is.
Meer franje, meer beperkingen, en een andere interface maar nog steeds de zelfde windows.

Ik kan weinig begrip opbrengen voor de nagatieve reacties op het artikel. Wat een flauwekul om te stellen dat het om een vermenging van belangen gaat.
En wat is er mis mee als iemand constateert dat een update zonder problemen is verlopen en dat alles daarna nog gewoon werkt? Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.
Ook ik ben tot nu toe heel tevreden over Windows 8. En ja, ik heb inderdaad ook een WP7 telefoon en was al gewend aan de tiles.
Ik hoef dus absoluut geen Windows 7 terug, hoewel ik daar ook heel tevreden over was.

Maar goed, iedereen mag zijn eigen mening hebben.

De metro interface kan uitgezet met open-source tool 'Classic Shell'. Met dit gratis tooltje zijn veel zaken aanpasbaar in W8. (overigens ook diens voorgangers)

bekende verbeteringen ten opzichten van W7:
- Windows RT versies
- Connected standby (pseudo slaapstand zoals bij smartphones)
- ingebouwde virus beveiliging
- snellere start (afsluiten plaatst systeem in S4 ACPI modus ipv S5)
- virtualiseren van opslag (inclusief redundante bestandsopslag)
- USB3.0 standaarddriver
- geintegreerde virtualiseerder in W8-Pro en hoger
- eenvoudige reparaties en diagnostic met optie OS terugzetten
- UEFI-modus bij GPT dragers
- beveiligde boot (dual-boot OS werkt niet meer)
- TPM vereist op tablets

Het gaat er om of de gebruiker baat heeft bij Windows 8 met zijn tegeltjes interface. Kijk ik naar de situatie van de meeste gebruikers, dan zie ik dat zij er netto geen baat bij hebben. Het is alsof je een auto voorziet van een bromfietsstuur en -pedalen. Dan heb je ook een beetje dezelfde look and feel, maar echt handig; nee.

Alleen mensen die vooral met tablets en smartphones werken, hebben soms nu al baat bij dezelfde tegeltjes interface. Maar de applicatiewereld moet eerst geheel op de schop voordat Windows 8 handig te gebruiken is. En het is voor mij nog de vraag of die applicaties dan wel beter te gebruiken zijn dan de huidige via de klassieke input devices. Veel klanten hebben nog meer moeite dan ik zelf met het tekstverwerken via een touchscreen.

Het is dus niet zinvol om Windows 8 voor zijn tegeltjes interface te kopen en dan de Classic Shell (op zich een goede tip) te gaan gebruiken, omdat je anders met de meeste applicaties in de knoei komt. Windows 8 als OS biedt voor de meeste gebruikers te weinig echte voordelen, zeker als je daarbij de beschikbaarheid van de vele (doorgaans gratis) tools meeneemt. En de Metro interface biedt helaas voor de meeste gebruikers vooral vervelende eigenschappen. Aero bij Windows Vista en Seven was nog een beetje leuk, ook al wil Microsoft daar geen aandacht meer aan schenken. En waarom, omdat het geen echte toegevoegde waarde had.

Daarom adviseer ik doorgaans geen Windows 8, maar Vista (of Seven met Classic Shell en andere tools), OS X of Linux. Het gaat tenslotte om de klant. Of ik als gebruiker zelf profiteer van de eigenschappen van Windows 8 op meerdere gadgets, dat is niet relevant voor mij als consultant

Aanvulling 9to5mac.com meldt dat early builds van Mac OS X 10.9 Lynx reeds getest worden. Lynx zou met verbeterde voice-commando-software geleverd worden. Daarmee kan je een apparaat bedienen. Dat is een mogelijkheid die je ook al ziet bij allerlei telefoons (bijvoorbeeld iOS met Siri) en bij heel veel navigatieproducten. Het zit ook al in Linux, en ook een beetje in Vista. Maar Microsoft heeft er verder weinig mee gedaan. (Volgens mij is er ook geen Nederlandse versie van gemaakt.)
Toch kan deze opvolger van speech to text techniek wel eens veel belangrijker worden dan de tegeltjes techniek.

Goed stuk!

@ICT-er: Helaas, laat Windows 8 zien dat Microsoft primair goed is in het na-apen wat de concurrentie heeft. Uw metafoor van het bromfietsstuur is heel passend.

Als je mobiel bezig bent, kan je de luxe van een KB/muis niet hebben. Je hebt een interface nodig die je lopend en on the move gebruiken kunt.

Touch is niet ideaal. Het is niet hygiënisch en je scherm zit vol met vlekken, maar voor een gadget die je terwijl je in de weer bent gebruikt, is dat te accepteren.

Anders wordt het als je alle tijd hebt en achter een bureau zit. Wil je dan echt achter een scherm vol met vieze vinger vegen zitten?

En waarom zo inferieure interface gebruiken als je achter de desktop zit?

Ik overweeg om over te gaan naar Windows 8 als gepensioneerde it'er. Door mijn iPad2 ben ik gecharmeerd geraakt van touch. Dat wil ik ook op mijn nieuwe laptop. Ik lees weinig over ervaringen met touch. Als ik een nieuwe laptop koop wil ik op de toekomst voorbereid zijn en daar hoort touch bij. Jammer dat er nog geen laptops te koop zijn met 17 inch touch, want ik wil ook tv kijken op declaptop en dan wil ik een groot beeldscherm. Ik wacht nog even. Windows 8 is een uitdaging voor me om te doorgronden en te gebruiken. Ik sla het dus niet over, maar ik wacht nog even. De verkopen vallen tegen, maar misschien zijn er meer mensen zoals ik...

Rob

Geachte Fred van Slooten, kruip jij a.u.b. weer onder jouw steen samen met de reclamebonus die je krijgt van Microsoft voor dit stuk. Ervaringsdeskundige? Hoe ervaar je het ontbreken van de start-knop dan? Ow nee, dat is je vast niet opgevallen, dat komt omdat je waarschijnlijk ook niet echt Windows 8 hebt geinstalleerd, en er daadwerkelijk mee gewerkt hebt.

Kijk nou even hoe de rest van de wereld op Windows 8 reageert. Op een desktop heeft Windows 8 met de Metro-interface geen toegevoegde waarde. Eerder een ergernis dat de start-knop is verwijderd, een omweg via de Metro-interface om toch weer in de oude Windows 7-configuratieschermen te komen. Waarom? Een strategie van de baas van Microsoft? Die nu overgens is vertrokken?

Windows 8 is goed voor tablets. Hoe dat zich gaat ontwikkelen, moeten we nog gaan zien. Een Surface-tablet met Office erop is prima om notities op te nemen tijdens een vergadering. Maar werknemers die acht uur per dag achter een pc zitten, hebben gewoon een muis en keyboard nodig. Geen touch screen of wat dan ook.

Neem als ervaringsdeskundige ook even mee wat de wereld daarbuiten erover denkt.

Ik deel het enthousiastme van de schrijver. Hier een plm 5 jaar oude Sony VIAO met 4Gb en P8400 (2,27GHz) opgewaardeerd naar Windows 8. Verliep allemaal keurig. Zelfs enkele notoire issues met de Sony zijn verdwenen (geluid dat overging in gekraak en niet werkende hybernate). Ook de snelheid is echt weer erg goed. Ik dacht over vervanging van de laptop maar dat idee heb ik weer in de koelkast gelegd.
Ja, de startknop mis ik ook. Metro sla ik direct over. De "omwegen" naar bepaalde functies zijn mi te overkomen. IK heb een folder gemaakt met snelkoppelingen naar wat ik echt bij de hand wil hebben zoals de CMD prompt.
Enige min is dat ik na de upgrade eigenlijk nog wel een DVD wilde branden met W8 er op. Die functie kan ik echter nergens vinden.

Verder uiterst tevreden dus en de upgrade kosten zijn het meer dan waard. Ben wel benieuwd naar de ervaringen met W8 op een nog wat ouder systeem met bijv. 2 Gb.

@Technicus, we zijn het eens en volgens mij - als ik de commentaren op vele websites lees - zijn de meeste onafhankelijke deskundigen het met ons eens dat Windows 8 eigenlijk alleen leuk is voor de veegapparaten met een relatief beperkte functionaliteit en capaciteit. Het inhoudelijke commentaar van Tommy, past hier geheel bij. Maar net zo belangrijk; de meeste commentatoren die positief zijn over Windows 8, die geven niet aan dat er toegevoegde waarde is voor de zware laptop- en desktop gebruiker.
En juist de voordelen voor de desktopgebruiker wil ik zien.

Verder is ook van belang dat de markt ook nog niet in staat is om veel Windows 8 apps te leveren. Voor Windows 8 zijn er op Nederlandse Windows store ongeveer 20.000 applicaties die men vanuit de nieuwe Metro-interface kan gebruiken, waarvan de helft het Nederlands ondersteunt. Het lijkt een indrukwekkend resultaat, maar het is een magere uitkomst.
En dat men vanuit de Metro-interface kan starten, wil niet wil zeggen dat de apps ook de toegevoegde waarde van een bijpassende Metro-interface hebben! Immers, vanuit Windows Seven kan ik een Norton Commander kloon starten zoals de DosZip Comander. Waarschijnlijk lukt dat ook wel bij Windows 8 (heb ik nog niet uitgeprobeerd), maar de applicatie heeft nog steeds een DOS interface en geen Metro-interface.

Gisteren twee laptops naast elkaar gezet. Medion 6 jaar oud met een verse install Mint 12. Nieuw uit de winkel; Asus met W8.
Op alle fronten was de 6 jaar oude machine sneller. Sneller met browsers. Sneller met bv Picasa. Wat een gedoe met W8 en met de rommel die Asus als 'extra' mee geeft. Tenenkrommend.
Dan noem ik niet het drama dat eindgebruikers ervaren met de interface van W8. Hier is MS toch echt de weg kwijt geraakt.
Sommige mensen vinden het leuk te pielen met een nieuwe interface. Vinden het leuk uit te puzzelen hoe alles werkt. De schrijven van bovenstaand artikel is waarschijnlijk zo iemand.
Voor mij is belangrijk dat een interface intuitief werkt. Het mag me geen tijd kosten om er mee te leren werken. Het moet als vanzelf gaan.
Je kunt het je zakelijk gezien toch niet permitteren dat je personeel dagenlang inproductief is omdat het die rare fratsen van MS eigen moet maken?

"Op alle fronten was de 6 jaar oude machine sneller."
Ook met het opstarten van het OS?

"- beveiligde boot (dual-boot OS werkt niet meer)"
Hoezo is het een voordeel als dual-boot niet meer werkt?
Als een virus dat wil en als dat dan niet meer kan, is het een voordeel. Maar als je 't zelf wilt, is 't natuurlijk een nadeel als het niet meer kan. Maar ik neem aan dat je dat kunt uitschakelen?

Ik ben al een gepensioneerde knar, maar geen it'er, want voor zo'n mannen zijn wij idioten.
Als je uit de bouw komt, en van de oude school, dan heb je geen extra bagage mee, en duurt het allemaal (veel) langer om iets gewoon te worden.
Net zo met win 8, wij kochten zopas een nieuwe Asus laptop voor de vrouw, en het is na 3 maand nog steeds wennen met de ontbrekende startknop. Alles zat in de linker benedenhoek wat je nodig had om door alles te navigeren.
Die tegels vind ik maar niets, ik wil voor mijn desktop een muis, en geen geveeg, dus worden de volgende toestellen die hier binnenkomen mac's, die ik al zag bij een vriend met dezelfde mening.
Jammer voor de jarenlange tevredenheid van win, en de nog jonge programma's die wij aanschaften voor beeldbewerking en tekstverwerking.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-16T11:30:00.000Z Fred van Slooten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.