Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Reseller verliest slag om het groene huishouden

Computable Expert

Sebastiaan Hooft
Serieondernemer, inspirator en startupmentor, Maschile Ventures. Expert van Computable voor de topics Management, Internet en ICT-branche.

Met de opkomst van de e-managers van de energiebedrijven lijkt het resellerkanaal de domotica-slag om het groene huishouden te gaan verliezen. Energieleveranciers nemen het over. Welke fabrikant slaat via de reseller terug?

Het lijkt zo simpel. Een domotica productgamma door-ontwikkelen. Persoonlijk ben ik al sinds jaar en dag fan van Marmitek. Het zit thuis in mijn schakelwerk en achter elektrische apparaten verstopt. Maar van innovatie heb ik de afgelopen jaren niets gezien. Laat staan dat zij mij helpen mijn huishouden groener te runnen. Geen koppeling met mijn gasmeter. Geen energie apps. Niks. De beheersmodule is overigens zo ingewikkeld, dat ik hem in al die jaren nooit heb geïnstalleerd. Met de intrede van de iMac in ons huishouden staat deze nu ook nog eens op Marktplaats - ongeschikt voor Mac.

Ook de concurrenten van Martmitek komen zo te zien niet met echte innovatie. Domotica in het schap lijkt wel een handelsbeurs in China: allemaal dezelfde kastjes, maar dan met een ander logo. Duurzaam is ver te zoeken. Natuurlijk zijn er exclusieve merken die wat met de gasketel kunnen doen, maar die richten zich voornamelijk op het leveren van systemen die qua prijs de gemiddelde middenklasse auto overstijgen - ongeschikt voor de massa.

Heel anders zit het bij de energiebedrijven. Met moderne apps, zogenaamde e-managers, overspoelen zij de markt. Nuon, Oxxio, Essent; allemaal komen ze met simpel te bedienen en zeer effectieve software. Bijvoorbeeld van het Duitse GreenPocket. Ze koppelen in een handomdraai de gasmeter aan het internet en de app op de iPhone of Android maakt het mogelijk om het geheel te beheren. Het ziet er goed uit en het werkt meteen goed. Je kunt met de buren een bespaar competitie aangaan of je besparingen publiceren op Facebook. Nu kun je er nog slechts nog een paar simpele adapters bij bestellen, waarmee je lampen of je koffieapparaat kunt aan- of uitzetten, maar de stap naar bredere domotica lijkt snel gezet.

Het voordeel voor de consument is evident. Je kunt energie en daarmee geld besparen. Wie wil dat nu niet? Secundair kun je deze verdiensten dan weer uitgeven aan handige uitbreidingen en zo een heus domotica systeem bouwen. Het zal niet lang duren voordat je via het energiebedrijf zo'n systeem, net als je gasketel en alarmsysteem, per maand kunt huren.

Mijn inschatting is dan ook dat het resellerkanaal de domotica slag om het moderne huishouden gaat verliezen en dat de komende paar jaren de energieleveranciers het domein overnemen. Welke fabrikant slaat er via de reseller terug? Mijn iPhone is er klaar voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Daar ben ik deels mee eens. Het assortiment van Marmitek staat zo goed als stil. Maar de producten die onder de z-wave standaard vallen, zijn wel sterk in opkomst. Echter voor het systeem is een dermate basiskennis vereist, dat het niet voor iedereen is weggelegd. De producten zijn om deze reden minder zichtbaar voor de consument. Elk domotica systeem is immers uniek en toegespitst op de wensen van de klant. Een mooi voorbeeld is hier te zien www.bwired.nl. Technieken zijn zeker wel te vinden, nu de juiste verkoop vorm nog.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-08T13:46:00.000Z Sebastiaan Hooft


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.