Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Soap

De voorgenomen fusie van computergrootheden Hewlett-Packard en Compaq is verworden van een Teleac-cursus bedrijfskunde tot een slepend soap-feuilleton à la Dallas.

Aan de ene kant bevinden zich de sluwe zakenmensen - zoals een J.R., Bobby en Cliff Barnes - aan de andere kant de familie - zoals een miss Ellie, Jock en Ray Krebbs - die tegen wil en dank verweven is met de 'business' en er een eigen draai aan probeert te geven. Goed, het is een moderne soap dus enkele van de topfiguren-met-macht zijn vrouwen.
 
En er zijn, zoals het een goede soap betaamt, niet twee kanten aan dit verhaal maar meerdere. Zo bestaat de familie eigenlijk uit twee geslachten (H en P) die elk ook weer verdeeld zijn in meerdere kampen. Sommige van die partijen zijn vrij snel met het uiten van hun oordeel, andere spelers nemen de tijd, maar nagenoeg niemand neemt een blad voor de mond. En dat leidt weer tot felle reacties, zoals de recente kritiek van HP-president Carly Fiorina op 'gemakzuchtige journalisten en analisten' die de voorgenomen overname afkeuren. Ook dergelijke uithalen horen bij een soap.
 
Het andere bedrijf (C) heeft een eigen achterban, niet zozeer een familie. Dat gemis aan een standaard soap-element wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de woelige achtergrond en geschiedenis. C is begonnen als speler in een kleinere markt en opgeklommen naar het grote speelveld. Dat is gepaard gegaan met strategiewijzigingen en overnames, in soap-termen: wisselende relaties en dus versmade minnaars of minnaressen.
 
De betrokken spelers, zowel mensen van vlees en bloed als organisaties van commerciële of stichtingsaard, hebben allen hun eigen agenda en spelen dus poker op hoog niveau. Topvrouw Fiorina en Compaq-president Michael Capellas willen de koop natuurlijk doorzetten. Zij hebben de nadelen heus wel overwogen, en niet zwaar genoeg bevonden.
 
De aandeelhouders, waaronder de HP-nazaten, hebben zo hun kanttekeningen. Zij zien hun investeringen mogelijk gevaar lopen, maar vrezen ook dat HP de bijzondere familie-achtige cultuur kwijtraakt. Compaq-aanhangers, inclusief zij die stammen uit de eerder overgenomen it-bedrijven DEC en Tandem, maken zich zorgen over het gevaar van ondersneeuwen. Ondanks de veelgeuite term fusie betreft het hier toch gewoon een overname, waarbij HP de koper is.
 
Kortom: genoeg belangen, potentiële conflicten, tegenstanders, medestanders, oud-rivalen en overlap voor nog flink wat soap-afleveringen. Of de koop nou doorgaat of niet. Wordt vervolgd...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.