Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cas-standaard ontbreekt

Door het gebrek aan standaarden is cas momenteel niet de toekomstvaste oplossing voor het beheer van de datalevenscyclus, betoogt Rob Hilterman.

In 'Gevecht met gegevens' (Computable, 2 juli 2004) doet Tom Leyden een aantal uitspraken die blijk geven van een tamelijk eenzijdige kijk op de technologische ontwikkelingen binnen de opslagwereld. Hij bagatelliseert het belang en de betrouwbaarheid van tape-backup. De praktijk logenstraft de bewering dat schijfsystemen niet geoptimaliseerd zijn voor de beveiliging van vele terabytes, en ze automatisch en betrouwbaar herstel bijna onmogelijk maken. Veel grote ondernemingen baseren hun backup- en uitwijkstrategie succesvol op tape. Wel zijn daarbij een goede organisatie en periodieke testen noodzakelijk.
Leyden wekt daarnaast de indruk dat cas (content addressed storage) breed geaccepteerd is in de markt. Binnen het beheer van de levenscyclus van gegevens is de belangrijkste uitdaging de uitwisselbaarheid tussen de diverse onderdelen en elementen. Eén van de organisaties die zich hiervoor inzet is Snia. Deze internationale gemeenschap bestaat uit it-professionals, leveranciers en andere belanghebbenden die de uitwisselbaarheid van dlm-oplossingen (data lifecycle management) en andere gegevensdiensten willen vergroten. Voor het beheer van opslagomgevingen is smi-s (storage management interface specification) in het leven geroepen. Smi-s zorgt voor interoperabiliteit tussen componenten, netwerkonderdelen en uiteindelijk dataservices.
Leyden wekt de indruk dat bedrijven die kiezen voor dlm op basis van cas de beste keuze maken. Dit is misleidend omdat gebruikgemaakt wordt van een identificatiemethode voor data die niet gebaseerd is op standaarden en zelfs leveranciersgebonden te noemen valt. Een organisatie die haar dataomgeving - en gegevens zijn nog steeds het belangrijkste bedrijfsmiddel - op die manier inricht, graaft zich voor langere tijd in, zeker omdat compliance-eisen momenteel langere periodes bestrijken. Latere opwaarderingen naar de geldende industriestandaard zijn daarmee vrijwel onmogelijk en in ieder geval complex en kostbaar. Door het gebrek aan standaarden is cas momenteel niet de toekomstvaste oplossing voor alle geschetste uitdagingen rond dlm.< BR>
 
Rob Hilterman, technical account manager Hitachi Data Systems

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Rob Hilterman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.