Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Motorola en de Powerpc-chip

Het bericht dat Motorola stopt met de ontwikkeling van de Powerpc-chip is uit de lucht gegrepen.

Mijn oog viel op een klein artikeltje getiteld 'Motorola laat Apple vallen' (Computable, 19 september). Ik wil er graag op wijzen dat dit onjuiste informatie is. Het is waar dat de Motorola Computer Group (MCG) stopt met de ontwikkeling en de productie van hun Starmax-lijn, wat iets heel anders is dan 'Motorola is nu officieel gestopt met de ontwikkeling van de Powerpc-chip'. Ik houd me redelijk op de hoogte van het reilen en zeilen van Apple, maar deze informatie ben ik nog steeds niet tegengekomen via mijn bronnen. Misschien zijn dat andere bronnen dan die van Computable... Overigens is de reden van MCG om met Starmax te stoppen niet de 'overname van Mac-kloonfabrikant Power Computing door Apple', maar meer het onvermogen van Apple en MCG om tot een nieuwe licentieovereenkomst te komen. Overigens is het inmiddels duidelijk dat Apple (lees: Jobs) weer af wil van het licenseren van het Mac OS (waarover de Mac-gemeenschap erg verdeeld is), zodat het artikeltje beter de kop 'Apple laat MCG vallen' had kunnen dragen. Apple, IBM en Motorola vormen samen een consortium dat de Powerpc-processoren ontwikkelt en deze Powerpc's worden door zowel IBM als Motorola (dus niet de Computer Group van Motorola) geproduceerd. Zou Motorola hieruit willen stappen, dan had dit een ware mediastorm veroorzaakt. Ik voel echter geen zuchtje wind.
 
John E. Smit, 'Apple authorised service engineer', Universiteit van Amsterdam

Naschrift redactie:
Uit vele bronnen kwam het nieuws dat Motorola inderdaad stopt met de verdere ontwikkeling van zijn Mac-klonen, de Starmax-lijn. Her en der viel echter te horen dat de hardware-fabrikant zich ook terug wil trekken uit de Powerpc-alliantie. Deze groep, bestaande uit Apple, IBM en Motorola, wordt al enige tijd geteisterd door onenigheid.
Zoals ondermeer Techweb vermeldt, gaat Motorola nog wel door met de productie van de huidige Powerpc-chips, maar wil het bedrijf geen nieuwe ontwerpen meer ontwikkelen voor deze processoren. Dit subtiele doch belangrijke verschil werd wel degelijk gemaakt in het gewraakte nieuwsbericht.
Overigens leidde het opkopen van Power Computing door Apple tot een overwicht van de laatste in de licentiëring van het Mac OS. Achter het mislukken van de onderhandelingen hierover schuilt dus de voornoemde overname.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z John E. Smit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.