Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vragen rond artikel over Red Hat

Het artikel 'Red Hat uit de hoge hoed' (Computable, 3 september) is, zoals u aangeeft, een vertaling van een artikel uit Business Week en valt daardoor misschien niet onder uw primaire verantwoordelijkheid. Toch wil ik reageren, omdat enkele punten meer vragen oproepen dan dat zij de zaak verduidelijken, vindt Fred Mobach.

Vanzelfsprekend weten computerdeskundigen niet of Red Hat Microsoft onderuit gaat halen. Men zou dat beter aan deskundigen op zakelijker terrein kunnen vragen. Persoonlijk maakt het mij niet uit, ik gebruik geen Windows, dank u.
Dat Red Hat geen enkele zeggenschap over Linux heeft is niet geheel correct. Net als ieder ander kan Red Hat wijzigingen en toevoegingen voor Linux doorgeven. Een van de mensen op haar loonlijst, Alan Cox genaamd, besteedt een deel van zijn tijd zelfs aan het selecteren van wijzigingen en toevoegingen voor de stabiele kernelversies, welke voor de productie-omgeving zijn bestemd. Red Hats invloed is dus misschien iets groter dan gedacht.

Tendentieus

Het artikel wordt wat tendentieus als gesproken wordt over Linux-aanhangers in plaats van Linux-gebruikers, en deze geclassificeerd worden als voornamelijk web-operators en studenten. Volgens IDC waren er eind 1998 bijna evenveel Linux-servers (17,4 procent) als alle andere Unix-servers bij elkaar (17,6 procent). Als ik een lijstje van mijn Linux gebruikende klanten bekijk, zie ik daar toch in Nederland bekende namen van middelgrote tot grote organisaties op.
Dat Linux een gebruikers-onvriendelijk programma zou zijn, zal wel een kwestie van smaak zijn. Mijn eigen werkstations vertonen anders een aanblik - voor de kenners: een met Gnome en een met KDE -, die menig Windows-gebruiker al heeft doen besluiten ook op Linux over te stappen. Een van mijn zonen, een IT MBO'er, doet het nog beter. Die laat zijn kameraden uit zo'n zestien verschillende desktops kiezen en helpt ze ook bij het installeren.

Applicaties

Tekstverwerkers en spreadsheets zijn minder zeldzaam dan velen denken. Avonturiers oftewel de technici - maar dan wel op het scherp van de snede opererend - werken aan K-Office, een vrij Office-pakket. De gewone gebruiker kan op dit moment slechts kiezen uit de pakketten Applixware en Star Office, en uit de tekstverwerkers Wordperfect en Abiword. Meer geavanceerde tekstsystemen zoals Lyx en Klyx slaan we dan maar over. Star Office is trouwens voor iedereen gratis, de sources zijn bij Sun kosteloos verkrijgbaar via een 'ftp download' of door een goedkope CD te bestellen. Bovendien loopt een aantal van deze pakketten niet alleen op een Intel-platform, maar ook op bijvoorbeeld Dec's Alpha, Suns Sparc en de Power-PC.
Dat het Red Hat nog weinig heeft opgeleverd is logisch als we bedenken, dat ze nog maar net met hun expansie zijn begonnen. Maar ik kan, naast een aantal andere Nederlandse bedrijven, getuigen dat het bieden van service en onderhoud op Linux-systemen profijtelijk is. Klanten zijn daadwerkelijk bereid om tienduizenden per jaar daaraan te besteden. Voor zo'n bedrag krijg je ook geen deskundig personeel volgens de salarisenquêtes.
Fred Mobach
Echteld


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Fred Mobach
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.