Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Opslag en opslag

Het artikel 'Sun komt met eigen opslagsysteem' (Computable, 23 juni) berokkent EMC ten onrechte schade. Zo staat hierin het volgende: 'Het systeem van Sun kost 155.000 dollar per terabyte, wat aanzienlijk goedkoper is dan de 700.000 dollar per megabyte van een EMC-systeem.' Naar wij mogen aannemen is in de vergelijking van terabyte en megabyte een storende zetfout geslopen. Echter, ook bij vergelijking in terabytes zijn deze verkoopprijzen onjuist.

In onze optiek worden in dit artikel appels met peren vergeleken. Zo wordt er nergens aangegeven om welk opslagsysteem van Sun en EMC het gaat. EMC levert naast de Symmetrix-systemen ook Clariion-systemen. Dat zijn instapmodellen die qua prijs een stuk lager liggen dan de Symmetrix-systemen.
Verder zijn de prijzen van EMC-systemen anders opgebouwd dan die van de concurrentie. EMC-systemen worden altijd geleverd als een oplossing, dat wil zeggen inclusief software waarmee klanten op een zeer efficiënte en bedrijfseconomische manier centraal informatie kunnen consolideren en beheren.
Een IT-manager kan in een gecentraliseerde omgeving (een 'enterprise storage network') meer data beheren dan in een gedecentraliseerde omgeving. Deze verhouding is ongeveer 1:8 (in een centrale omgeving kan één IT-manager bijvoorbeeld 750 megabyte of meer beheren, terwijl dit in een gedecentraliseerde omgeving slechts 100 megabyte is).
Wie een EMC-systeem aanschaft, krijgt de beschikking over een informatie-infrastructuur, bestaande uit een combinatie van hardware, software, 'professional services' en 'customer services'. In deze infrastructuur staan het opslaan, het beheer, de bescherming en het gemeenschappelijk bruikbaar maken van informatie centraal. Dit alles komt tot uiting in de prijs. Deze lijkt hoog. Wie echter ook kijkt naar de 'return-on-investment' zal concluderen dat het EMC-aanbod veruit het voordeligst is. Hierdoor heeft EMC de huidige marktpositie verworven.
 
Gert Vernhout, corporate program manager,
EMC Computer Systems Benelux.

Naschrift

De vergelijking van terabyte en megabyte is inderdaad een vergissing. De afgelopen maanden zijn diverse systemen geïntroduceerd: onder andere van IBM, Sun, HDS en HP. De betreffende bedrijven stellen bij de introductie van hun producten dat deze aanzienlijk goedkoper zijn dan die van EMC. Bij de introductie van de nieuwste Symmetrix op 27 april beaamde Michael Ruettgers, ceo van EMC, dat de systemen van IBM (Shark) goedkoper zijn. Volgens hem is dat terecht, omdat EMC technologisch een paar jaar voorloopt.
Josh Krischer, directeur van de Duitse tak van de Gartner Group, stelt echter dat de technologische voorsprong van EMC miniem is. Hij meent dat de configuraties van disks en disksubsystemen de afgelopen jaren ingewikkelder zijn geworden. "Een vergelijking op prijs/prestatie is niet meer mogelijk, want je moet de functionele verschillen ook in de vergelijking betrekken," aldus Krischer.
 
Redactie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Gert Vernhout
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.