Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Acorn zet al sinds 1987 risc-chips in PC's

De Alpha van Digital is zeker niet de enige overgebleven risc-processor voor de PC-markt." 

Ten onrechte beweerde René Raaijmakers (Computable, 23 mei 1997) dat dit wel het geval is. Is het u bekend dat het Britse Acorn al sinds 1987 een risc-processor in haar personal computers zet? Het betreft hier de Arm-processor. Aanvankelijk Acorn Risc Machine, nu Advanced Risc Machine. Sinds Digital zich ermee bemoeit begint de (Strong)Arm-processor een steeds belangrijkere plaats te verwerven. Volgens Digital zal de Arm-processor rond de eeuwisseling de meest gebruikte processor ter wereld zal zijn. Hij verbruikt heel weinig energie en wordt nauwelijks warm. Koeling en dergelijke zijn dan ook niet nodig.
'Toevallig' heeft Acorn, dat aan de wieg stond van deze processor, er een superieur besturingssyteem voor, Risc-os, dat speciaal geschreven is voor de Arm-processor. Het besturingssysteem zit in Rom. Het type computer dat Acorn voert is de zogenoemde Risc-PC, en is superieur wat betreft besturingssysteem en Gui betreft vergeleken met de meer gangbare systemen. Windows 95 begint er trouwens verdacht veel op te lijken (een iconbar is geen uitvinding van Microsoft).
Logisch dat Oracle Acorn vroeg het referentiemodel voor de Network Computer te produceren. De NC van Oracle is niets meer dan een Acorn computer. Die is al jaren zijn tijd ver vooruit. Risc-os is een zeer flexibel modulair besturingssysteem, dat makkelijk kan worden aangepast aan verschillende wensen. Het besturingssysteem Ncos van de NC is voor het grootste gedeelte hetzelfde als Risc-os voor de Acorn Risc-PC. Naar het schijnt kan veel software van het Acorn platform zonder meer op de NC draaien.
Reden van dit alles is dat de Arm-processor met het beste besturingssysteem voor deze processor, Risc-os, al in heel wat apparaten wordt gebruikt. Tot de bedrijven die de laatste maanden een licentie op Risc-os hebben genomen, behoort onder andere ons eigen Philips.
Met Acorn gaat het, tegen ieders verwachting in, beter dan ooit te voren! Men kan op het ogenblik de vacatures niet vervullen. Het Risc-PC platform loopt voorop met de nieuwste ontwikkelingen.
Ondertussen wordt gewerkt aan een opvolger voor Risc-os: Galileo. Dit besturingssysteem zal nog veelzijdiger en verfijnder zijn dan Risc-os en nog kleiner. Dat is weer eens wat anders dan Windows, dat steeds groter wordt.
Misschien wordt het eens tijd om wat aandacht te besteden aan de in alle opzichte superieure computers van Acorn. Er zijn momenteel zo'n 230 bedrijven die gericht software ontwikkelen voor Acorn en dus voor Risc-os. Dat zijn er dit jaar al zo'n tachtig meer dan het jaar daarvoor.
Wie ooit met een Risc-os PC heeft gewerkt, hoeft niet meer overtuigd te worden. Trouwens: (risc)Bsd en Linux draaien er ook op. Het is jammer dat de media er zo weinig aandacht aan schenken. Het is altijd de schreeuw van de commercie die mensen doet geloven wat het beste is. Wat dat betreft dekte uw kop: 'Manipulatie schering en inslag chipwereld' de lading volledig.
 
Henk Huinen,
Stichting Creatief Beeldwerk,
Bavel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-06T00:00:00.000Z Henk Huinen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.